hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2011-2012年度中西區巴士路線發展計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2011-2012年度中西區巴士路線發展計劃

S3BL100 發表於 2011-3-17 10:47 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1601 於 2011-3-16 21:06 發表

101X?衰0左啦......

鄭麗瓊話寧願將西觀紅小巴士化,都唔想係西
環再開紅隧特快喎...... ...

點解?

原帖由 fleetline 於 2011-3-17 08:17 發表

690下午繁忙時間返將軍澳客量是嚴重不足, 平均載客量得15-20%,
將690P乘客全部拉落去坐690絕對唔會唔夠載, 反而要擔心有幾多客
因為取消690P而改坐地鐵.

692減少服務時間, 意見非常大, 最大問題是取消0600-0645出 ...

我自己就無親眼睇過690的實際情況,但係按常理推斷,690無可能差過692吧……
如果690得15-20%,我諗692應該摺埋。

反而我諗緊690其實應該全日縮去金鐘,690P回程延長服務時間及加班,
並改行告士打道停稅務大樓,或者軒尼詩道左轉馬師道天橋出東廊,skip銅鑼灣,
資源應該會用得比較合理,而且有機會可以發圍。
fb.com/scientisthk2usa/
VA54-HN8897 發表於 2011-3-17 10:49 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2011-3-17 10:35 發表

根本就係捉蟲,明明要死既係91,點解要倒轉死94先

仲要致命咁令利東無車去西營盤,除非話91來回全日上利東就話0者

早繁91/94/94X最繁忙個一個鐘係可以3架坐滿,當中又以94X>94>91

利東其實更需要94,未夠8點前開既94係坐滿 ...
依家就係話要91全日上利東
睇死佢都係怕cut 91 西村o個邊過唔到關....用94黎做替死鬼...
依家咁計,新記可以講利東算做係冇直接影響(上唔上到車就難講D...),最主要係西村區議員肯唔肯俾91繁時都咁兜法....
係就係縮數,不過新記都真係計過點搞會易過D....

kay 發表於 2011-3-17 10:54 | 顯示全部樓層
原帖由 VA54-HN8897 於 2011-3-17 10:49 發表
依家就係話要91全日上利東
睇死佢都係怕cut 91 西村o個邊過唔到關....用94黎做替死鬼...
依家咁計,新記可以講利東算做係冇直接影響(上唔上到車就難講D...),最主要係西村區議員肯唔肯俾91繁時都咁兜法....
係就係縮數,不 ...

份野係講返西村先兜,去程早繁唔兜上去
利東人點樣去西營盤真係
世界很簡單 人類很複雜
S3BL100 發表於 2011-3-17 11:00 | 顯示全部樓層

原帖由 LP1200 於 2011-3-16 16:27 發表
舊年cut 692 唔成就逐步減班黎陰乾佢,好事
個條692連繁時坐都坐唔滿
就算cut到上下繁開幾班車去中環/坑口都唔過份...

同埋中環quota咁矜貴,692無論係咪cut非繁都好,我覺得都應該要縮去金鐘。

老實講,我覺得中環堆俾過海線用的quota,根本無好好善用,
資源用不得其所,搞到有d區有全日過海線去中環但係就無咩人搭,
有d區(特別係青衣、馬鞍山錦泰)想要全日過海線就難過登天,根本係唔公平。
690、692呢d不在話下(我唔係話690無存在價值,不過非繁好應該減到20分鐘一班,同埋考慮縮去金鐘),
但係就算係紅隧線,好似104呢D,根本金鐘至堅尼地城一段都無咩人搭佢過海,
好應該縮去交易廣場,減七、八架車都可以維持返現有班次。
其實104縮短的阻力應該唔係太大(我估起碼中西區、灣仔區同油尖旺都應該會支持),
好奇怪點解無人提出過,唔知係咪因為條線有得賺,就諗住多一事不如少一事。

將104/690/692呢D比較redundant的過海線斬短後,我諗多出黎的quota同車輛
應該可以俾948全日、680拆一條線俾錦泰、601P/619P全日,971加班,造福更多巿民。

===

同埋岩岩睇到,話619會視乎情況加班,入面份表寫619而家用21架雙層空調巴士,
我想知係點計?九巴得七架正字軌,城巴派車數目係九巴的成倍?

kay 發表於 2011-3-17 11:04 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2011-3-17 11:00 發表

同埋中環quota咁矜貴,692無論係咪cut非繁都好,我覺得都應該要縮去金鐘。

老實講,我覺得中環堆俾過海線用的quota,根本無好好善用,
資源用不得其所,搞到有d區有全日過海線去中環但係就無咩人搭,
有d區(特別係青衣、馬鞍山錦 ...

其實今次5X/94咁改,某程度都係放quota,
5X唔行交廣對出個段,真係放左好多

但某程度我覺得係運吉想收返quota

另外將半山線飛走中環,我相信都係運吉指令,
佢永遠都會嫌中環太多巴士。你cut左依家d線只會岩晒運吉胃口。開新線?免問!

914X行龍和道成功,遲下就會踢一d唔經金鐘既車行,又可以收金鐘quota
世界很簡單 人類很複雜
VA54-HN8897 發表於 2011-3-17 11:11 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2011-3-17 11:04 發表

其實今次5X/94咁改,某程度都係放quota,
5X唔行交廣對出個段,真係放左好多

但某程度我覺得係運吉想收返quota

另外將半山線飛走中環,我相信都係運吉指令,
佢永遠都會嫌中環太多巴士。你cut左依家d線只會岩晒運吉胃口。開 ...
問題係D quota 放得o個段仔,好難用...
5X靜係得交廣個位....交廣出左黎一係就入金鐘,一係兜返轉頭入電車路,兩邊同樣要quota....想開新線都難.....

除非5X 開中環尾站特車....
JX9097 發表於 2011-3-17 11:26 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2011-3-17 11:00 發表
原文略

104唔縮會唔會同食流水客有關?
事關小弟都見有唔少人見101/104都照上
相信呢度都搵唔少
S3BL100 發表於 2011-3-17 11:31 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2011-3-17 11:26 發表

104唔縮會唔會同食流水客有關?
事關小弟都見有唔少人見101/104都照上
相信呢度都搵唔少

實有關,不過流水客可以搭101/113都得,而且104縮與唔縮,
用車數目真係可以相差成七至八架,我就唔認為呢七、八架車的開銷
可以用流水客條數填返,再者如果可以用104的quota換到其他過海線,
其實賺得仲多。
JX9097 發表於 2011-3-17 12:40 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2011-3-17 11:31 發表
實有關,不過流水客可以搭101/113都得,而且104縮與唔縮,
用車數目真係可以相差成七至八架,我就唔認為呢七、八架車的開銷
可以用流水客條數填返,再者如果可以用104的quota換到其他過海線,
其實賺得仲多。 ...

其實101,104同113都有縮短/拆線需要
所以都唔知可以點搞法
Quanta 發表於 2011-3-17 12:54 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2011-3-17 12:40 發表

其實101,104同113都有縮短/拆線需要
所以都唔知可以點搞法

最簡單的方法: 加開只到中環 (或者只到金鐘) 的特別班次
雖然效果唔係最好, 但就可以避開縮線引致兩間公司時段重新分配的利益問題