hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2011-2012年度中西區巴士路線發展計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2011-2012年度中西區巴士路線發展計劃

fleetline 發表於 2011-3-19 07:39 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2011-3-18 23:14 發表
你隻錶肯定有問題

你搵日早D起身, 坐下清早時段的692, 咪知我隻錶有問題, 定係你的知識不足.
儲錢
fleetline 發表於 2011-3-19 07:48 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2011-3-18 22:59 發表

1 個客都是有客(692 非繁忙時段客量最低僅 1%,大約等於 1個客),
難道咁就唔得夠取消?況且依家都只係講取消 692 頭段極少量班次。

由尚德出發到行得慢都可以 35 分鐘到中環就真係極有保留,
N691 勁飛車兼全程得 3 個客,最 ...

冇人話要完全唔可以修改692服務時間, 只不過早上出中環唔係低客量,
取消理由變成有點勉強.

692由坑口去中環行告士打道, 清早車小燈又小, 怎可能同回程相比.
儲錢
S3BL100 發表於 2011-3-19 10:51 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2011-3-18 21:14 發表

炮台山至北角本身唔係商業區, 客量又怎可以同中環, 金鐘, 灣仔, 銅鑼灣等商業區相比?

加上北角坐港鐵去寶林又平又唔駛轉車, 上山轉埋車都平過690, 又唔需要等咁耐車,
吸引力低, 需求自然低. ...

同樣邏輯套用在692身上:

「炮台山至北角本身唔係商業區, 客量又怎可以同中環, 金鐘, 灣仔, 銅鑼灣等商業區相比?

加上北角坐港鐵去坑口尚德又平又唔駛轉車,平過692一大截,又唔需要等咁耐車,
吸引力低, 需求自然低. ...」

不過,692中環灣仔金鐘都係無咩客喎……咁692係咪應該取消呢?
fb.com/scientisthk2usa/
FD5410 發表於 2011-3-19 11:30 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2011-3-18 22:35 發表

692在英皇道上車返將軍澳乘客確實好小.

690P行東廊, 吸引力比行英皇道的690/692大, 客量較高絕對唔出奇.

根本就唔好睇到 690P 係萬能,
食得哂 690 炮台山之前班客,搞到 690 靠炮台山北角搵食
690P 同 690 其實就共同做緊呢班客,最多 690P 會多d呢班客
但都唔會搞到 690 得1X個客過海...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
FD5410 發表於 2011-3-19 11:43 | 顯示全部樓層
原帖由 ronaldlau 於 2011-3-18 01:49 發表

其實有冇 stat 寫 94 利東 --> 西營盤 (尤其是水街到正街)之客量??

同埋 4, 7, 71, 91 在早繁之載客量作參考?

RDP 份野有,
94 利東去西營盤(聖士提反-正街)有 158 個(11%)
其實而家 94,94X 都夠客,係 91 差少少,咪當留返d位比人地轉車囉
都唔明搞黎做咩
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
~誰@359~ 發表於 2011-3-19 13:15 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2011-3-19 07:39 發表

你搵日早D起身, 坐下清早時段的692, 咪知我隻錶有問題, 定係你的知識不足.
連690下繁十幾個客返將軍澳都講得出
仲有往績可尋嫁,我仲記得幾年前果D乜野「98S十分鐘九龍城返到寶林」
咁似乎係你既認知不足多D

又或者咁講,而家就縮頭尾既時間
但其實舊年果個搵埋690 694陪葬既建議入面
692雖然變成兩味,但係頭車依然keep住0600開
若果朝早班客(包括你?)真係咁緊要的話,係咪好應該同運吉 / 巴士公司 / 議員反映一下
要求692縮班改返用舊年果個兩味建議呢?

字大只顯得人自大
3ASV174 發表於 2011-3-19 18:03 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2011-3-19 07:48 發表

冇人話要完全唔可以修改692服務時間, 只不過早上出中環唔係低客量,
取消理由變成有點勉強.

早上出中環的確低客量,
只係唔係 692 既最低客量。
當閣下話 690 下繁因為有港鐵競爭所以客量係「嚴重偏低」,
咁同港鐵完全重疊既 692,非繁忙時間客量根本不可能係比「嚴重偏低」高,
又點會唔係低客量?
簡單而言,692 早上非繁時客量,無可能多過 690 繁時客量,
相信無人會反對。

同港鐵 100% 重疊導致客量「極度嚴重偏低」,班次比港鐵疏落幾倍,行車時間比港鐵長一截,車費比港鐵更高,
第一個理由加後面三個理由自選任何一個,都足夠 692 取消頭兩、三班車有餘,
根本一點不勉強。
如果呢幾班 692 既乘客認為佢地一定非搭巴士不可,
頭班車乘客可考慮改乘 N691
反正依家 692 同港鐵過海差價最高都已經接近 $6。
fleetline 發表於 2011-3-19 22:22 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2011-3-19 10:51 發表

同樣邏輯套用在692身上:

「炮台山至北角本身唔係商業區, 客量又怎可以同中環, 金鐘, 灣仔, 銅鑼灣等商業區相比?

加上北角坐港鐵去坑口尚德又平又唔駛轉車,平過692一大截,又唔需要等咁耐車,
吸引力低, 需求自然低. . ...

692中環, 金鐘, 灣仔, 銅鑼灣等商業區全日冇乜人上車, 又係你的個人感覺?
不過早上692中環, 金鐘, 灣仔, 銅鑼灣等商業區確實冇乜人上車.
儲錢
fleetline 發表於 2011-3-19 22:25 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2011-3-19 18:03 發表

早上出中環的確低客量,
只係唔係 692 既最低客量。
當閣下話 690 下繁因為有港鐵競爭所以客量係「嚴重偏低」,
咁同港鐵完全重疊既 692,非繁忙時間客量根本不可能係比「嚴重偏低」高,
又點會唔係低客量?
簡單而言,692 早上 ...

你講到好似N691頭幾班咁, 客量貴成倍, 長期0客量, 仲要搵架日頭車去柯打一單之後吉車過海...
儲錢
3ASV174 發表於 2011-3-19 23:18 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2011-3-19 22:25 發表

你講到好似N691頭幾班咁, 客量貴成倍, 長期0客量, 仲要搵架日頭車去柯打一單之後吉車過海...

N691 衰極都有一個半個客,
而且都有車長搭去收工,唔同 692,一入夜就幾乎渣都無。

N691 搵日間線柯打,
就要多得將南班議員,拉左入去又唔搭,
以前 N691 全晚 20 分鐘一班班次非常準時,港島車站又o係正市中心,
拉左入調景嶺之後搞到晚晚唔夠跑,最終私黎私去,再減班搞爛班次,
最衰係過港島學 692 出左海皮,衰多幾皮,半夜三更唔行電車路行告士打道追時間,
係人都搭港鐵啦。