hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 Windows XP 仍然要繼續當道下去?
開啟左側

Windows XP 仍然要繼續當道下去?

樓主| hkaiw 發表於 2011-3-21 11:41 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2011-3-21 00:32 發表
Pentium D只係P4級數, 資料話Pentium D早係08年停產...
批腦一係好平, 間機構一係做左冤大頭....
Lenovo真係多謝死佢, 幫佢清批壓倉兩年ge死貨U

所以看也覺得奇怪,為何新款 ThinkCentre 機箱會用回 Penitum D(好像應該是 Penitum Dual-Core 才對)的處理器(機上的貼著新款貼紙),而我在另一間機構看到同款機箱的電腦已經改用 Core i5。

喵...
peterkwan 發表於 2011-3-21 16:12 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-3-21 10:22 發表

難怪當年睇電腦雜誌﹐有人教企業用wifi 時﹐唔應該用 b/g 甚至n 的產品﹐應該用 a 這個制式當時a已經叫沒落﹐等同現時b制的情況﹐很快完全無這些野供應。

不過呢個做法有 trade-off, 因為始終 hardware 會有壞既一日, 如果為左保障私隱而用 D 坊間比較難揾/唔再有既產品, 會比較少公司可以 support,
同埋個 maintenance cost 會相對地貴, 企業需要平衡 risk 同 cost 兩方面.
cn2661_2d32 發表於 2011-3-21 16:51 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2011-3-21 11:41 發表

所以看也覺得奇怪,為何新款 ThinkCentre 機箱會用回 Penitum D(好像應該是 Penitum Dual-Core 才對)的處理器(機上的貼著新款貼紙),而我在另一間機構看到同款機箱的電腦已經改用 Core i5。 ...

如果係Pentium DualCore都仲講得通
P-Dc係Core Dual的降格版.都係同期產品. 現仍在生產
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
kei_hk 發表於 2011-3-21 17:41 | 顯示全部樓層

原帖由 peterkwan 於 2011-3-21 04:12 PM 發表

不過呢個做法有 trade-off, 因為始終 hardware 會有壞既一日, 如果為左保障私隱而用 D 坊間比較難揾/唔再有既產品, 會比較少公司可以 support,
同埋個 maintenance cost 會相對地貴, 企業需要平衡 risk 同 cost  ...

所以咪當笑話睇囉

你估我真係唔知floppy 已經沒落﹐真係可以為保安起作用咩

peterkwan 發表於 2011-3-21 18:35 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-3-21 17:41 發表

所以咪當笑話睇囉

你估我真係唔知floppy 已經沒落﹐真係可以為保安起作用咩

除非上一代人死晒, 無人再用, 否則我諗 floppy 都幾難沒落...
好似處理過個 case, 個館主係因為我地幫間館換左新機, 但新機無 floppy drive,
係都要買番批 USB external floppy drive 比公眾用. 無辦法, 我地唯有批比佢.

仲有 hong kong post 真係好 outdated, 幫 user renew 張 e-cert 係都要隻 floppy.
nwfb1601 發表於 2011-3-21 20:40 | 顯示全部樓層
原帖由 peterkwan 於 2011-3-21 18:35 發表

除非上一代人死晒, 無人再用, 否則我諗 floppy 都幾難沒落...
好似處理過個 case, 個館主係因為我地幫間館換左新機, 但新機無 floppy drive,
係都要買番批 USB external floppy drive 比公眾用. 無辦法, 我地唯 ...

其實唔止香港政府同埋堆 NGO,據聞而家匯豐都係
floppy 0既其中一大用家。

要咁多 floppy 去做乜?咪係 save 客戶資料囉......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
 樓主| hkaiw 發表於 2011-3-21 22:29 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2011-3-21 16:51 發表
如果係Pentium DualCore都仲講得通
P-Dc係Core Dual的降格版.都係同期產品. 現仍在生產

難怪仍然有不少原廠電腦仍然用回 Socket 775 的 Pentium DualCore 或 Core 2 Duo 而非 Core i 系列(不過最多見反而是  Pentium DualCore)...
喵...
kei_hk 發表於 2011-3-22 14:08 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2011-3-21 08:40 PM 發表

其實唔止香港政府同埋堆 NGO,據聞而家匯豐都係
floppy 0既其中一大用家。

要咁多 floppy 去做乜?咪係 save 客戶資料囉...... http://img.photobucket.com/ ...

我都聽聞過金融機構都是FLOPPY 的大用家﹐傳遞資料(特別公司對公司 或 公司對客)﹐都要求用FLOPPY。

係唔肯收光碟 或 USB 手指的。

最攪笑的係data 多於1.44mb 的時間﹐請你用winzip 等工具把data 分割成多隻floppy。
莫非真係另類保安 isssue ?

cn2661_2d32 發表於 2011-3-22 16:00 | 顯示全部樓層
其實早係CDR每隻9毫/cdrw每隻5蚊ge年代我已經拆走左部Floppy,
至少開機自檢會快好多.仲有,多隻香爐多隻鬼.
Floppy機又係異常咁易壞..
你知啦.當年死人hotmail..一個email比1mb你. 相都唔send得幅.邊似家陣Email咁方便.

其後usb手指平到去睇exhibition都當禮物送ge時候,真係燒碟都唔洗.

家陣我屋企都只係keep一部USB Floppy Drive,不時之需.
你唔會知邊日邊個機構/邊個北京周口店出來ge人比隻floppy你話入面有個重要file.
仲有有時有d task要boot入純DOS環境做,好似update firmware/bios/救機呢d.
冇啦啦要我找個 boot disk image出來都考起我.仲要燒落cd

ps:隻usb floppy floppy係一部11年前的 ibm notebook跟機來...唔會估得到換左咁多部機都仲要keep住佢.

送圖兩張.

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
kei_hk 發表於 2011-3-22 16:12 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2011-3-22 04:00 PM 發表
其實早係CDR每隻9毫/cdrw每隻5蚊ge年代我已經拆走左部Floppy,
至少開機自檢會快好多.仲有,多隻香爐多隻鬼.
Floppy機又係異常咁易壞..
你知啦.當年死人hotmail..一個email比1mb你. 相都唔send得幅.邊似家陣Email咁方 ...

XP 年代初期﹐sata 剛推出的時間﹐xp 的install cd 本身是不支援sata的﹐所以當時出機都要有floppy.

其後﹐新的xp install cd with sp2﹐本身已support sata harddisk﹐floppy 已經即時無用 (作為一般家用用家)。

不過﹐時至今天﹐好似個別的raid 卡在安裝windows 時﹐都是都要load floppy 去install driver﹐但相信新機不再用bios後﹐轉成一個類似web 的畫面便config﹐支援mouse 及usb dirver (唔記得名稱叫什麼)﹐需要floppy 去install windows的情況好快會消失。