hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) 買機支鏡先黎發霉+一問
開啟左側

買機支鏡先黎發霉+一問

ACIVFE-JS 發表於 2011-3-27 11:27 | 顯示全部樓層

原帖由 DW8306 於 2011-3-26 23:58 發表
跟進下支舊鏡先,今日拎左去士丹利街俾達叔睇過
支鏡係啤死左,冇得拆.即係冇得抹

唯達叔話支鏡d霉未影嚮攝影質素,可以照用住喎
不過我預支鏡都退役架啦... ...

講真
上canon抹
不如出過支水/二手 55-250mm
JS7816,JA449,HX9308,JW3767,MV8599,MV9453
2500 發表於 2011-3-27 12:51 | 顯示全部樓層
原帖由 bananasims 於 26/3/2011 12:25 發表
百記唔洗諗,加價加得最狼
去旺角永誠,CAM2 同 DCFEVER 啦,通常平啲不過而家十居其九賣晒。

兩大生產商無講加價
百記強調過去只是向顧客提供折扣
甘今次隻死貓邊個食左
http://hk.news.yahoo.com/article/110323/4/neta.html
bananasims 發表於 2011-3-27 14:13 | 顯示全部樓層

回復 52# 的帖子

不嬲香港零售點都係提供折扣,君不見張單一向都寫返原廠零售價…
好似 D7000前幾排賣到 8900,張單都寫 10480...
不過百記加得最離譜,仲話 nikon 廠房冧晒…
而家都好彩只係死咗 4 個人,RIP,傷亡唔大
~~~
kei_hk 發表於 2011-3-27 15:35 | 顯示全部樓層

原帖由 bananasims 於 2011-3-27 02:13 PM 發表
不嬲香港零售點都係提供折扣,君不見張單一向都寫返原廠零售價
好似 D7000前幾排賣到 8900,張單都寫 10480...
不過百記加得最離譜,仲話 nikon 廠房冧晒…
而家都好彩只係死咗 4 個人,RIP,傷亡唔大 ...

我剛剛在凶宅買了 CANON 60D KIT﹐張單是明碼實價印出 $9760 的。

你唔好同我講代理原價係平過$10,000 呀

bananasims 發表於 2011-3-27 21:58 | 顯示全部樓層

回復 54# 的帖子

因為未响豐澤買過唔知…
DSC,有個相機舖老闆,永成,CAM2 都係寫“建議零售價”,我問過佢地係咪想逃利得稅,佢話 NIKON 要求
呀,唔知係咪 CANON 唔洗咁做?
~~~
kei_hk 發表於 2011-3-28 12:21 | 顯示全部樓層
原帖由 bananasims 於 2011-3-27 09:58 PM 發表
因為未响豐澤買過唔知…
DSC,有個相機舖老闆,永成,CAM2 都係寫“建議零售價”,我問過佢地係咪想逃利得稅,佢話 NIKON 要求
呀,唔知係咪 CANON 唔洗咁做? ...

應該是代理要求。

約年半前在中原買canon dc﹐張單一樣是寫實價﹐不是官方建議價。

情況有如我多年前(約7-8年前)﹐買一部 hp 的printer﹐店員都講可以平﹐不過張單都係要寫代理原價。
他說是代理要求﹐否則保養維修﹐一看張單唔係當時的官方價﹐保修時會有問題。

2500 發表於 2011-3-28 14:57 | 顯示全部樓層

原帖由 bananasims 於 27/3/2011 21:58 發表
因為未响豐澤買過唔知…
呀,唔知係咪 CANON 唔洗咁做? ...

早排去星際某相機舖買死馬鏡(細舖果D)
報價係$46XX
個店員開張手寫單寫$73XX
嘛到我以為入左黑店,即時問佢點解係$73XX
佢話驚比代理商插,點解會買甘平
所以先寫$73XX,但實收$46XX
其實零售商賺多與少
賣得貴就話要管,但賣平左關代理商乜事(驚人家搞CHEAP個品牌)
現時要知零售商買緊乜價錢,係網絡世界內真係好方便查到
吾需日日去要放蛇
另外,張單比實收係少左,點樣可以逃利得稅?
bananasims 發表於 2011-3-28 16:15 | 顯示全部樓層

回復 57# 的帖子

我未做過生意,初時見到咁既現象咪問下佢點解,就係咁
唔知 NIKON 係咪想好似蘋果咁想零售商公平競爭,不過 NIKON 就無執行條例,所以到到都賣平咗
~~~
 樓主| DW8306 發表於 2011-3-30 09:27 | 顯示全部樓層
各位,早幾日放假.特登出街試機

係咪好似偏灰?

另一張

用落好似觀景器同實際相片有d距離
例如:
有d偏左,但係觀景器望落係fit晒架喎...究竟係我唔慣定係有其他技巧?
見其他行家影d相色水都唔錯,但係自已影到好似渣住部大機size既DC仔咁

以上圖片乜都冇執過
bananasims 發表於 2011-3-30 10:28 | 顯示全部樓層

60D 唔係 100% 觀景器架喎,你觀景器 fit 晒唔代表你影出黎係真係 fit....
55-250 呢支野我都有,呢隻野啲色不嬲都偏灰……肥花啲評論都係咁話,唔係點迫你買 L 鏡…
仲有有可能係天氣問題
我自己影相都成日影到 DC 仔咁,技術未夠班

~~~