hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 有沒有記得名氣佳的上網服務呢?
開啟左側

有沒有記得名氣佳的上網服務呢?

kei_hk 發表於 2011-3-29 23:49 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2011-3-29 11:43 PM 發表

其實電聯寬頻係甚麼來的...聽講有少少似Homeplug

你用homeplug 去想便ok﹐只不過它用的技術可以過到電錶。

即係隻modem 只需插電制(不能插拖版)﹐以及駁lan線去電腦﹐便可上網。

速度方面 推出的初期﹐我有幸在親戚家試過﹐比56k 撥號快少少囉 (不過都經常斷線)﹐我點都唔會用寬頻去形容這種速度囉。

superay 發表於 2011-3-30 13:09 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-3-29 11:49 PM 發表

你用homeplug 去想便ok﹐只不過它用的技術可以過到電錶。

即係隻modem 只需插電制(不能插拖版)﹐以及駁lan線去電腦﹐便可上網。

速度方面 推出的初期﹐我有幸在親戚家試過﹐比56k 撥號快少少囉 (不過都經常斷線)﹐我點都唔 ...

當年有個同學住麗港城用過
雖然成日都用唔到,但正常時,連接不同網站的反應都好快,所以感覺都好像寬頻
用上去的感覺好過當年的i-cable
jleong 發表於 2011-3-30 22:14 | 顯示全部樓層
我「有幸」曾在那裡做了三個月輪更技術員,
知道當中的運作模式:
除了將入屋那一段以電線代替「拉線」外,
出機樓都是用平常的專用線,
可以理解為以電錶後的電線作Homeplug罷了!
kei_hk 發表於 2011-3-30 23:34 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 2011-3-30 01:09 PM 發表

當年有個同學住麗港城用過
雖然成日都用唔到,但正常時,連接不同網站的反應都好快,所以感覺都好像寬頻
用上去的感覺好過當年的i-cable

當年i-cable 都唔差的﹐有10m 一座樓分享﹐upload 又同速﹐當年他標榜send e-mail 及file 快過對手(網上行)的。

當年都無bt﹐又無youtube﹐淨係有一堆網站download mp3之嘛﹐用寬頻的人又唔多﹐i-cable 的網絡絕對可應付的。

只不過i-cable 更新tv 部份﹐令到10m 降為8m 一座樓分﹐再加上bt, youtube 等的興起﹐咪overload 出事大把人不滿囉。

superay 發表於 2011-3-31 15:03 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-3-30 11:34 PM 發表

當年i-cable 都唔差的﹐有10m 一座樓分享﹐upload 又同速﹐當年他標榜send e-mail 及file 快過對手(網上行)的。

當年都無bt﹐又無youtube﹐淨係有一堆網站download mp3之嘛﹐用寬頻的人又唔多﹐i-cable 的網絡絕對可應付的。
...

i-cable除了網絡超負荷引致慢之外
所採用的出海線路無其它公司咁直接亦是其中一個原因

可能因此,當年因為海底地震,引起多間上網公司出海緩慢時,i-cable出海速度特別出眾,比平時更快
KG1428 發表於 2011-4-1 18:02 | 顯示全部樓層
我記得以前用過

好似用有線電視box,即電視機上網。用是電話線。
當時如果用名氣佳上網的話,就無得打固網電話
DIH 發表於 2011-4-1 22:58 | 顯示全部樓層

睇返我先記得,我1997年第一次上網,係用星光行窄頻的,部modem接線時會有聲音,
當時上個一般巴士網,等張相load的時間可以去一次大,又要開住部手提電話。

窄頻一路用到2002年,沙士期間因為要留在屋企上網做功課,決定改用寬頻,
有街坊在電訊盈科做,我地可以員工價$168 1.5M上網。

某年,電盈大裁員,該街坊亦不例外,我地就要畀返正價$180。

去到2010年,網上行打來續約,又係花臣多多名減實加的伎倆,我真係覺得好討厭,
經我「以死相脅」(大佢話會轉HKBN),同埋在心底咒罵李澤楷無數次,拗到$110,
我而家就睇下幾時會有$110 100M。

香港市民集體咒罵,終於打破小李氏力場,澤楷後人無老豆。

kei_hk 發表於 2011-4-2 11:00 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2011-4-1 10:58 PM 發表
睇返我先記得,我1997年第一次上網,係用星光行窄頻的,部modem接線時會有聲音,
當時上個一般巴士網,等張相load的時間可以去一次大,又要開住部手提電話。

窄頻一路用到2002年,沙士期間因為要留在屋企上網做功課,決定改用寬頻,
...

我只可以講﹐當寬頻未普及﹐絕大部入都只是用緊56k的年代﹐那時我會不停download mp3﹐1首歌最快係5-8分鐘﹐平均要15分鐘。(約3mb 一個file)

正因為速度有限﹐所以當年的網頁全部都是很簡單的﹐沒有什麼花巧野。flash 肯定欠奉﹐連gif 都唔會多﹐甚至都係無﹐以免用家有排都未load 完。
同埋﹐為免load得太耐﹐都會盡量多分頁去處理﹐即一篇文章﹐可能會分開幾個分頁處理。

但是﹐不少宅男都知道上網看圖片﹐都是load 得耐。可是﹐不少人宅男都是願意慢慢的等﹐慢慢去load一張張心目中想看的照片

而係$110 上網﹐應該是公屋價﹐有一排更去到$90 (即hkbn $99/100m 的推薦計劃的時間)﹐因為pccw都知﹐唔減價又真係失好多客。

我而家都是$110 上網﹐當時8m plan﹐但農曆年前同我免費up 上 100m vdsl plan﹐有100m upload/30m downlaod﹐條件係用多2年﹐同埋唔可以搬屋去第2處用。

kei_hk 發表於 2011-4-2 11:23 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 2011-4-1 06:02 PM 發表
我記得以前用過

好似用有線電視box,即電視機上網。用是電話線。
當時如果用名氣佳上網的話,就無得打固網電話

其實唔係名氣佳的問題﹐因為打唔到固網電話的肯定是非寬頻上網﹐那個年代即使有寬頻﹐都是很貴的﹐可以用天價去形容。

所以﹐大家都是用 56k 上網﹐它是會估用電話線的﹐如同你打電話去isp﹐所以便無得用電話。所有非寬頻上網﹐都是一樣的。

樓主| hkaiw 發表於 2011-4-2 15:36 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2011-4-2 11:23 發表
其實唔係名氣佳的問題﹐因為打唔到固網電話的肯定是非寬頻上網﹐那個年代即使有寬頻﹐都是很貴的﹐可以用天價去形容。

最先有提供寬頻上網的應該便是網上行,但是最初的當然是在屋村、大型住宅區才有,而且是要先買ATM網絡卡才能上網;後來連唐樓也可以申請互動電視及網上行寬頻上網,而且可以用當時仍要售約一百元的普通網絡卡便能上網,而 Modem 是兩個 NEC(好像是一個白色及一個灰色)。

至於收費方面,如果不連互動電視的話便只有每月一定時數的免費上網(好像是298元),但是連互動電視的話便可以在每天早上10時正至晚上10時正免費上網,否則是每小時2元,當時是1999年夏天的事了。

大約過多兩年後轉用了「一人一寬頻」計劃後才能是一個月費便能24小時無限上網,當時互動電視已經停止運作;但是當時商用上網仍然是以定額免費時數,其後才收額外費用。

至於名氣佳推出時,撥號上網仍然流行,尤其當時仍然有提供大學生的免費上網。

喵...