hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [午夜奇想] 香港交通公營化可行性討論
開啟左側

[經歷分享/報告] [午夜奇想] 香港交通公營化可行性討論

owen1234 發表於 2011-4-3 19:48 | 顯示全部樓層

樓主,你可唔可以唔好用澳洲既公交系統套落香港個度

新構思既成本咁高,市民又要從頭學過佢地既搭車模式,你覺得政府會唔會咁做?
損人不利己
JU2541 發表於 2011-4-3 20:12 | 顯示全部樓層
中產, 納稅較多既會唔多贊成

依家有咩加價 唔夠班次 唔夠車就推落咁多間公司度
因為私營 互推責任又方便
公營既話,會愈黎愈低效率左
人一九,腦便殘
busfunfun 發表於 2011-4-3 21:36 | 顯示全部樓層
坦白講句
其實見到香港交通公營化已經冇睇落去

你都見公立醫院、香港郵政......公營化下
效率奇「高」
就知咩事

公營化???何來融資??

查實,港鐵、九記、城記、新記等等
ge低效率
不是市場之禍
禍的是政府的專營權加以干預
導致做又36唔做又36
反正也有利潤保障
何來有改善營運服務的誘因??

所以只有加強競爭,市場經濟才能提升效率
AVW28 發表於 2011-4-3 21:38 | 顯示全部樓層

講返d心聲:
真係有點似A-Level Geography答Modeling既問題,咁難怪我會唔合格,因為我有點唔明點運作,兼唔識睇到有咩問題。人地A Level考通材加detail-minded,我就兩樣都冇。

回正題:
就算唔去評估返呢套制度係香港run既成效,你睇返一河之隔既深圳先,呢套制度雖然係幫左民眾,但苦了公司。深圳係2007年初推出套《公交降價政策》(下稱「政策」,內容請上返深圳市交通局個網頁睇,這里不贅),初推行係好多問題出,例如部分路線本身收$1X甚至$2X,但限於政策最高只可以收$10(未計用「深圳通」可打65折),所以經營該等收費既路線的公司係蝕錢架!又如部分短途路線,本來收平過政策的建議,但限於政策係「被變相加價」。

或者你諗下點解香港要係1970年代開始推行「一人控制模式」既收費先?係未推出呢個模式前,巴士係按分段制收費,車上有售票員賣票。對比返你呢套收費模式,某程度上係香港係「走回頭路」,成本高、用分段票制(只係用八達通代替現金收費,不過我又臨時諗到,唔知你有冇講到如果乘客唔係用「八達通」搭車,又點處理呢?)。而深圳果套公交收費制度,其實又等於昨日的香港,但唔同的是人地有流動性輕便拍卡機。
[呢段可能解釋得唔好,如果有高人係度,麻煩再作補充]
LL3850
win350 發表於 2011-4-3 21:54 | 顯示全部樓層
如果將香港的公共交通部分交由政府做,用營運基金的方式去做會比較好。部分政府部門係用營運基金去運作(例如香港郵政、機電工程營運基金),即是他們的收入是自負盈虧。如果用營運基金去運作,效率差極有限。
Mandurah__Line 發表於 2011-4-3 21:56 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW28 於 2011-4-3 21:38 發表
用分段票制(只係用八達通代替現金收費,不過我又臨時諗到,唔知你有冇講到如果乘客唔係用「八達通」搭車,又點處理呢?)。

比cash都係買分段票
不過售票員就變左做司機﹐同埋係司機位個度比錢

仲要有得找續既
hkaiw 發表於 2011-4-3 21:58 | 顯示全部樓層

其實像新加坡般按乘車距離收費能否做到呢?正如新巴及城巴已經有些路線實施八達通雙向分段收費,只不過新做法在加多一、兩部八達通機,下車時在下車門的八達通機拍機便可以。

至於中國方面提倡的 BRT 方式本來也是一個好的做法,可惜最大缺點的是像香港的輕鐵般佔用路面的中間位置,加上又要另外興建月台,甚至用行人天橋或行人隧道而不加設行人過路燈。

另外這類問題總會想到轉車問題,當然加設轉車站便可以減少開設新路線的煩惱,但是直達路線只於繁忙時間行走又能否可行呢?

看來這三個問題都是要各位慢慢想一下了。
喵...
busfunfun 發表於 2011-4-3 22:13 | 顯示全部樓層
原帖由 win350 於 2011-4-3 21:54 發表
如果將香港的公共交通部分交由政府做,用營運基金的方式去做會比較好。部分政府部門係用營運基金去運作(例如香港郵政、機電工程營運基金),即是他們的收入是自負盈虧。如果用營運基金去運作,效率差極有限。 ...

其實香港郵政的效率好差
可以話政府市民貼錢營運咁滯

長途的誤件多過咩
商業公司個個搵DHL,TNT
唔會搵香港郵政

本地更加低效率
生意不足之餘
連個算搵得下錢GE廣告派遞都比人入稟法院

唔講郵政,你睇九鐵(公營公司)
都係攪到賤賣你就知咩事﹗
JU2541 發表於 2011-4-3 22:21 | 顯示全部樓層
原帖由 win350 於 2011-4-3 21:54 發表
如果將香港的公共交通部分交由政府做,用營運基金的方式去做會比較好。部分政府部門係用營運基金去運作(例如香港郵政、機電工程營運基金),即是他們的收入是自負盈虧。如果用營運基金去運作,效率差極有限。 ...

政府/政客 對佢地既監管力度大過私營公司
部份項目即使明知蝕都會照蝕
最終又係政府去補貼或注資

只會變成一個無底深潭的大白象
人一九,腦便殘
dippy 發表於 2011-4-3 22:24 | 顯示全部樓層