hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 邊間公司上網好?
開啟左側

邊間公司上網好?

cn2661_2d32 發表於 2011-4-8 02:05 | 顯示全部樓層

不過硬係覺得 pccw好慢.
唔知係唔係年代問題,
以前用Icable住舊屋,成日斷.
搬左新屋(都6年喇), 用番Icable好穩定好快,仲換左隻新Motorola Modem比我.

跟住老豆話想睇Now 同Discovery,黎手換左做Net記,咁就噩夢開始.
先唔在講,仲用緊當年IMS年代隻NEC Modem (其實我想問自己買隻adsl modem番來求其一隻用唔用到?)
平日上網慢左唔在講,用BT會成日斷線(用途方面唔好深究,當我我上msdn down番個XP Image )
一開Now TV成屋個網拖到慢到頂唔順,連MSN都會斷/miss call.
我有d朋友都同樣情況. (不過佢住鴨島,我住九龍)

以為我部腦問題丫,重裝好多似唔得
點知一番英國用宿舍網, 同一部laptop,BT/MSN全部正常過正常.
好明顯係個網個問題

死啦....下個月畢業番香港永世對住個netvigator我冇眼睇
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
kei_hk 發表於 2011-4-8 10:22 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

i-cable 係全座樓共享的﹐最初是10m﹐其後是8m (因應cable tv 提升而把上網調低)﹐早排慢慢做upgrade﹐提升到130m﹐不過都係全座樓共享。

至於服務好唔好﹐真係睇下你座大廈有幾多人使用﹐8m 的水喉要分給幾多人用。私人樓﹐一座大廈伙數少的便沒有問題﹐公屋一層已經2x伙﹐3x層樓﹐8m 去分﹐便會分得好少brandwide。

至於網上行又同時裝now tv﹐now tv 官方講要4.5m的brandwide﹐如果你是6m plan﹐扣除now tv 及brandwide 損耗﹐咪得番約1m 你用﹐所以咪好慢囉。
所以﹐其後提升上8m ﹐以便有多一些資源供你上網之用。

而網上行一直都有一個問題﹐便是upload只有640k/800k﹐也令不少bt得需要upload 大量資料的程式未能發揮最佳效果。即使你用18m plan﹐upload 都只是1m。

如果你會經常download 野﹐bt 等﹐最好用 30m plan 或更快的plan。30m plan upload 有 10m﹐而 100m vdsl plan有30m upload﹐有光纖100m 更好﹐upload & download 都是100m﹐更有200m 光纖plan﹐不過200m未必用得著﹐起碼你部電腦LAN卡及router 都要支援1000m這個速度﹐可惜係30m以上的plan未是全面有cover。

100m vdsl plan 可參考此文 : http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... 8719&extra=page%3D1

superay 發表於 2011-4-8 16:21 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-4-8 02:05 AM 發表

跟住老豆話想睇Now 同Discovery,黎手換左做Net記,咁就噩夢開始.
先唔在講,仲用緊當年IMS年代隻NEC Modem (其實我想問自己買隻adsl modem番來求其一隻用唔用到?)
平日上網慢左唔在講,用BT會成日斷線(用途方面唔好深究,當我我上msdn down番個XP Image )
一開Now TV成屋個網拖到慢到頂唔順,連MSN都會斷/miss call.
我有d朋友都同樣情況. (不過佢住鴨島,我住九龍)

會不會是Lan線問題?網上行Modem條Lan線通常好短,要長線要自己買,但這些自購線越長越多問題(真係中過招,時得時唔得扯慢家中網絡)
反而i-cable會提供埋

應該用到,當年有部份租線的公司推出了自購Modem/上網送Modem的服務計劃
另外之前試過在網上行8Mb寬頻線路上放一隻1.5Mb時代"上網送Modem得來的的Modem",用到但只得3Mb速度......
cn2661_2d32 發表於 2011-4-8 16:47 | 顯示全部樓層

應該唔關lan線事

icable跳去netvigator時,
除左部modem,其他所有野包括所有入牆lan線同router同 modem/router wan線全部冇換過.

另外我懷疑隻modem真係樽頸..
話晒係IMS年代的產物果隻白色NEC, 我唔知佢有幾多mb
但我download野咁多年真係冇試過高速過1mbs
800/900kb已係盡晒. 不論HTTP/FTP/BT.
亦唔關自己設備事.我router以內的電腦成日互傳file係好高速的.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
kei_hk 發表於 2011-4-8 17:04 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-4-8 04:47 PM 發表
應該唔關lan線事

icable跳去netvigator時,
除左部modem,其他所有野包括所有入牆lan線同router同 modem/router wan線全部冇換過.

另外我懷疑隻modem真係樽頸..
話晒係IMS年代的產物果隻白色NEC, 我唔知佢有幾多mb
...

如果是IMS 年代﹐可能真係MODEM 問題﹐要去SPEEDTEST 網站試下。

如果唔足評﹐便叫人上來CHECK﹐換MODEM。

有機會UPGRADE PLAN 時﹐只要OVER 8M PLAN﹐都已經要換MODEM﹐不用自己開聲。

barking 發表於 2011-4-8 20:35 | 顯示全部樓層
講起我就扯火
以前用過ISP提供的黑色NEC modem, 一大流量就斷線, 要 reboot modem
換咗三隻都係咁, 中間有次係換隻benq畀我不過第二日我就reject原因係有雜聲
之後就上網買隻二手Arescom modem 好似100蚊左右, 回家駁電話線OK一切正常就咁樣用咗兩年...

兩年後,
條氣都係唔順, 我再度拎番呢隻黑色NEC modem去ISP換, 點知今次唔同咗, 換一隻白色NEC modem畀我
一見又係NEC個殼又一模一樣我都打定輸數啦, 不過心諗還掂家裏有隻私貨modem可以正常使用
咁今次都照收貨啦貴事又白行一趟, 當係攞番個彩都算數啦
回家將呢隻白色NEC modem駁電話線用, OK一切正常就咁樣用咗兩年直到依家
kei_hk 發表於 2011-4-8 20:55 | 顯示全部樓層

原帖由 barking 於 2011-4-8 08:35 PM 發表
講起我就扯火
以前用過ISP提供的黑色NEC modem, 一大流量就斷線, 要 reboot modem
換咗三隻都係咁, 中間有次係換隻benq畀我不過第二日我就reject原因係有雜聲
之後就上網買隻二手Arescom modem 好似100蚊左右, 回家 ...

那家ISP?  要自己去換MODEM?

barking 發表於 2011-4-8 21:19 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-4-8 20:55 發表

那家ISP?  要自己去換MODEM?

某間租線ISP
kei_hk 發表於 2011-4-8 22:57 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2011-4-8 09:19 PM 發表

某間租線ISP

其實﹐第一代NOW TV 所用的NEC Modem﹐pccw 是有特別config 過隻modem的。

隻modem 本身有router 功能﹐後面有4個LAN PORT﹐不過上網只可插PORT 1﹐NOW TV 的機頂盒只可插PORT 2﹐port 3 & 4 係廢了功能的。

而且﹐有一樣更麻的事係有QoS﹐令到PORT 2 保證有需要時用到4.5M的寬頻。
變相一有開now tv 機頂盒﹐不論是否有看now tv﹐自動會做QoS 分出4.5M出來﹐令Port 1 上網﹐只有1.5m 去用﹐無可能過到1.5m。
註: 當時只有6m plan

後期﹐有不少客戶投訴隻Modem 唔穩定﹐可能同QoS 有關﹐所以之後又改了Modem 入面的setting﹐舊客有投訴便再同他們更換。

自從改用新setting 後﹐不再指定4個port 的插位﹐而且4個port 都可使用﹐同普通router 無分別。

不過﹐nec modem 都已經唔會再用﹐主因係ADSL Modem﹐加上已經沒有存貨。

現時我用VDSL 100M Plan﹐隻modem 都有4個port﹐上網只可插port 1 (我試過port 2 係上唔到網的﹐port 3 & 4 無試過)﹐估計都是有做過特別setting﹐廢了build-in 的router 功能﹐及一些專為now tv 機頂盒而設的setting。

barking 發表於 2011-4-9 21:19 | 顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

不過新界村屋仍有ADSL應該都有相對應嘅modem派送