hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 邊間公司上網好?
開啟左側

邊間公司上網好?

kei_hk 發表於 2011-4-11 22:58 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2011-4-11 08:49 PM 發表
今晚一開電腦就收到這個,一開Firefox佢自己彈出來:175875

不知各位意下如何?
我住居屋,用緊網上行$110、10M plan,本身6月到期,
暫時未打電話去,驚唔夠人拋,所以想先睇下大家意見。
...

1. 網上行是沒有10M Plan的﹐你應該是用緊8m plan﹐即係同我住公屋一樣。

2. 以前我都收過多次網頁推銷﹐加$28定$38上30m plan﹐收過最少3次信推廣﹐我都無理。
結果早2個半月前他們主動打電話給我﹐免費upgrade 上 100m vdsl plan。

總結 : 你現在用緊的plan ﹐其實不是$110﹐而是 $138﹐只不過每月有回贈﹐所以你才只需支付$110。
可參考附圖 :

*紅色有{*}的是有原價﹐合約完便收回此價錢。

雖然我無問過﹐不過商家佬唔會收少你錢的﹐你這一份合約期完了﹐他們可以唔主動打電話給係續約﹐甚至你打電話上CS 都唔提供平PLAN 你用。

那時﹐你的月費便會是 $138(原本的基本月費無回贈) + $28 (Upgrade 上 200m)﹐即係你每月消費便會係$166﹐值唔值﹐你自己計算啦。

如果係我﹐我會唔理﹐直到合約快完才同他們議價﹐到時有機會平些少或有增值服務送的。用左8m 都一段時間﹐都唔爭在多幾個月。

2500 發表於 2011-4-12 10:48 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 11/4/2011 22:58 發表
份合約期完了﹐他們可以唔主動打電話給係續約﹐甚至你打電話上CS 都唔提供平PLAN 你用

份合約期完收返顧客正價係合情合理(事實有公司甘做)
都吾知點解續約PLAN永遠都係貴過新join
kei_hk 發表於 2011-4-12 11:08 | 顯示全部樓層
原帖由 2500 於 2011-4-12 10:48 AM 發表

份合約期完收返顧客正價係合情合理(事實有公司甘做)
都吾知點解續約PLAN永遠都係貴過新join

根本係應該收回正價﹐這是理所當然的﹐最重要的係有通知你原價/正價是幾多錢。
同埋﹐無人同你講唔可以加價﹐所以續約係有機會貴過正價﹐只不過你可以唔應承續約﹐他們都吹你唔賬。

只不過係「雞寶」自動同你續約﹐引入這些超級不公平的條款之嘛
這一家公司用這些賤招﹐易請難送﹐自已做衰自己個名﹐令到坊間口啤極差。

講番網上爬﹐你主動打電話去搵CS﹐真係會貴過新客的。不過﹐你「大」下他﹐透露下其他公司什麼價錢﹐話新客都不用這個價﹐打算轉台﹐暫時唔同他續約。遲些少他們自然會主動找你﹐仲會係最合理的價錢﹐例如比你用到新客最多優惠的PLAN。

我之前都係用同一方法﹐點講都係$13X /月﹐一直都唔理他﹐最後都係打電話來問我有個優惠﹐即係當時新客公屋PLAN﹐$110 / 月。

DIH 發表於 2011-4-12 21:03 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2011-4-12 11:08 發表

根本係應該收回正價﹐這是理所當然的﹐最重要的係有通知你原價/正價是幾多錢。
同埋﹐無人同你講唔可以加價﹐所以續約係有機會貴過正價﹐只不過你可以唔應承續約﹐他們都吹你唔賬。

只不過係「雞寶」自動同你續約﹐引入這些超級 ...

我之所以有$110都係開天殺價得來,咁我一於學師兄話齋,等差唔多完約先再下一步行動。
唉,要靠呃呃騙騙拋浪頭才能維持下去的關係,留得住我個人,留唔住我個心囉。奈何其他幾間都係咁......
2500 發表於 2011-4-13 00:40 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 12/4/2011 11:08 發表
講番網上爬﹐你主動打電話去搵CS﹐真係會貴過新客的。不過﹐你「大」下他﹐透露下其他公司什麼價錢﹐話新客都不用這個價﹐
打算轉台﹐暫時唔同他續約,遲些少他們自然會主動找你﹐仲會係最合理的價錢﹐例如比你用到新客最多優惠的PLAN。

拋書包係無用
班CS只係當個客唱歌
間間公司都會有做功課習慣
完全知道其他對手既價錢
kei_hk 發表於 2011-4-13 09:59 | 顯示全部樓層
原帖由 2500 於 2011-4-13 12:40 AM 發表

拋書包係無用
班CS只係當個客唱歌
間間公司都會有做功課習慣
完全知道其他對手既價錢

他們當然知對手有沒有cover﹐又會知開什麼價給新客﹐因為唔係秘密﹐所以他們會先坤人續貴價plan。

當坤唔到客績約﹐便會用一些較平的plan去留客﹐務求成功績約﹐留客多1-2年。

不過﹐他們提供最平的約都有極限﹐便是當時新 join 最平的月費組合。例如你住公屋﹐假設做緊promt 係$90/月﹐那時你便有條件爭取到$90/月﹐不過私人樓未必得。

以我自己為例﹐$110/月仲有幾個月﹐免費上100m 仲有年幾約﹐舊約完會收番$138﹐但有100m我用﹐我唔會主動去找他們續約﹐因為我覺得$138有100m 是合理。
但是﹐如果我不是升級了去100m﹐我會先去了解對手價錢是幾多(即係hkbn啦)﹐再去了解網上行新客又是什麼價錢﹐作為心目中一個月費標準。當有一個標準後﹐便可打電話去cs﹐看看有什麼他們有什麼續約plan提供。
一般而言﹐唔加價已經好好。而所有公司的新客plan 是最平的﹐如果續約時他可提供新客的plan﹐那便不用想﹐可以去馬(除非仲係18m 以下的網速)。
如果是18m 以下的速度﹐那便要再去想了。

叫我阿晨 發表於 2011-4-22 23:24 | 顯示全部樓層

網上爬有冇plan係少過8m?
最多都係test到6.5m
屋企公屋好似得網上爬,冇第二間 ,
查返帳單,上網+now要$253,合約期唔識查
6.5m唔值得$253囉
nwfb1601 發表於 2011-4-23 00:14 | 顯示全部樓層
原帖由 叫我阿晨 於 2011-4-22 23:24 發表

我第一次用網上行0個陣,就係用 3m plan。

btw,講開唔抵,我而家用緊網上行0既 wifi,收到
$338 一個月,0個 D 直頭係放緊我血添啦......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
kei_hk 發表於 2011-4-23 10:41 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2011-4-23 12:14 AM 發表

我第一次用網上行0個陣,就係用 3m plan。

btw,講開唔抵,我而家用緊網上行0既 wifi,收到
$338 一個月,0個 D 直頭係放緊我血添啦...... http://img.photobucket.co ...

網上行寬頻最初是1.5M﹐之後有3M。

其後推出NOW TV﹐有6M選擇。1.5/3M用戶如加裝NOW TV﹐會自動免費Upgrade 上6m (因now tv 要佔用4.5m寬頻)。

之後不少人出聲now tv 用了約4.5m後﹐6m 根本唔夠日常便用﹐於是推出8m plan。同時﹐取消1.5m plan。

幾年前﹐更先後取消 3m 及 6m plan﹐即是現在最基本都8m plan﹐除非地區問題未能提供8m服務﹐才會用特別plan去處理。

kei_hk 發表於 2011-4-23 10:44 | 顯示全部樓層

原帖由 叫我阿晨 於 2011-4-22 11:24 PM 發表

如上面#31的方法﹐可查到網上行上網的合約期。

www.netvigator.com 再選客戶服務﹐入面有細選項。

至於now tv﹐我無裝﹐我唔知此處會不會show出來。客戶都可以隨時打電話去cs 查詢的。