hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大埔區議會決定分拆 307 晨早特別線
開啟左側

大埔區議會決定分拆 307 晨早特別線

hello 發表於 2011-4-11 17:24 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2011-4-11 12:40 發表

唔多人上?
唔該搵日睇下太和村有幾多人搭307P?

有火車站係隔離就唔可以有過海線搭
呢D係咩歪理?
剝削居民選擇搭車權利

咁不如叫埋北區唔好要373/373A喇
因為兩線都係來往火車站
最好沙田火車站踢走埋170走
因為下面就係火車站

我對 ...

根本就係佢成日話廣福d人冇位上車就賴架車兜,上得太多客
又話唔比架車行四個字先上高速,講真係大埔d線上高速快姐,人地兜半個鐘先上高速都未投訴啦
你自己無位就應該叫巴士公司開多幾架特別車serve你,就唔係成個大埔就晒你

又話人地有火車就唔洗巴士,
咁你就唔好泊架72係太和啦,搬去大埔頭啦,反正深水埗,長沙灣坐火車都到架

乘客都有選擇權架,唔係人人都鐘意企火車同轉地鐵返工架
嫌條線兜咪動議改走線囉,又冇話唔比
就唔係一個唔該即時ban左果兩架車
tkf_2005 發表於 2011-4-11 17:50 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2011-4-11 12:40 發表

唔多人上?
唔該搵日睇下太和村有幾多人搭307P?

呢D係咩歪理?
剝削居民選擇搭車權利

咁不如叫埋北區唔好要373/373A喇
因為兩線都係來往火車站
最好沙田火車站踢走埋170走
因為下面就係火車站

我對 ...

我都係話"應該"O者....咁勞氣做嘜...

呢D係咩歪理?
剝削居民選擇搭車權利

LEE個就...基本上已經係TD o既大方針....
"以鐵路為骨幹..."

任關2位投反對票呢...
"我估"都係維護自己區D居民利益,
想佢地易D上車,有位坐...始終過海線...

不過A線就算拉埋落太和放元朗方向站頭....
應該唔會比到太大誘因吸引太和人搭...又要兜番上富亨...
又怕多人過頭搞到富亨,新興2個站D人有機上唔到...
比我一係拉B線入太和,經太和路,寶鄉橋,廣福道,運頭街,南運路,運頭塘總站,

之後一係出廣福,有位O既都可以用黎汁死雞,
一係直落大埔南入口上吐公,雖然長D,但少燈位+唔洗等埋廣福站頭...
早繁都幾多車等埋站的...

原帖由 hello 於 2011-4-11 17:24 發表

根本就係佢成日話廣福d人冇位上車就賴架車兜,上得太多客
又話唔比架車行四個字先上高速,講真係大埔d線上高速快姐,人地兜半個鐘先上高速都未投訴啦
你自己無位就應該叫巴士公司開多幾架特別車serve你,就唔係成個大埔 ...

你話緊我....????
我幾時有講LEE味野啊...

hello 發表於 2011-4-11 18:46 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2011-4-11 17:50 發表

上略

你話緊我....????
我幾時有講LEE味野啊....

我唔係話緊你,係某廣福議員姐
tkf_2005 發表於 2011-4-11 18:57 | 顯示全部樓層

原帖由 hello 於 2011-4-11 18:46 發表

我唔係話緊你,係某廣福議員姐

講真...某程度上咁睇...停完廣福已經上公路,

都好過富亨/善兜完大埔先上公路嫁LA......

仲有早繁都有73X,74X特車,74X仲有運頭塘特車,某幾班都坐唔滿開去廣福...
Oliver_ME16 發表於 2011-4-12 15:07 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2011-4-11 18:57 發表

仲有早繁都有73X,74X特車,74X仲有運頭塘特車,某幾班都坐唔滿開去廣福... ...

但74X運頭塘特車好多時黎到廣福都要企喇
過埋廣福又係一樣頂出觀塘...............
我...
tkf_2005 發表於 2011-4-12 17:04 | 顯示全部樓層
原帖由 Oliver_ME16 於 2011-4-12 15:07 發表

但74X運頭塘特車好多時黎到廣福都要企喇
過埋廣福又係一樣頂出觀塘...............

我見尾果2班多數有位...

都仲有原廣福特車o者...
exspeed 發表於 2011-4-12 17:08 | 顯示全部樓層

原帖由 tkf_2005 於 2011-4-11 18:57 發表

仲有早繁都有73X,74X特車,74X仲有運頭塘特車,某幾班都坐唔滿開去廣福... ...

想問下 73X,74X 廣福特車, 係廣福總站開, 定係埔公廣福邨個站開 ?
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
流星☆雨 發表於 2011-4-12 18:48 | 顯示全部樓層
原帖由 exspeed 於 2011-4-12 17:08 發表

想問下 73X,74X 廣福特車, 係廣福總站開, 定係埔公廣福邨個站開 ?

73X總站
74X廣福邨站
有錯請指
Oliver_ME16 發表於 2011-4-13 00:12 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2011-4-12 17:04 發表

我見尾果2班多數有位...

都仲有原廣福特車o者...

咁又係,
不過拎74X黎比意義唔大,
因為佢既客量響大埔真係冇其他線可以同佢匹敵
我...
tonytsang_hk 發表於 2011-4-14 09:47 | 顯示全部樓層

其實點解唔由富亨開出經富善出去 反而由富善開出再經富亨先兜番個圈出去?