hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 派六千人人有份的話就來民怨爆煲
開啟左側

派六千人人有份的話就來民怨爆煲

DW8306 發表於 2011-4-13 23:27 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2011-4-11 18:13 發表

當年家家戶戶咸魚青菜, 豉油撈飯的年代,
有錢買當年奢侈品先算喇,
話今日「冇啖好食」係歪曲事實

政府係管得唔好, 唔代表可以不顧客觀事實

如果個政府可以令社會倒退至50年前,呢個政府晨早俾人推翻左啦
*唔計北泡
 樓主| cn2661_2d32 發表於 2011-4-14 09:55 | 顯示全部樓層

居港權的問題我認我資料搜集可能唔足, 願意去接受你ge意見.
但講野唔洗咁盡ge..乜野當年幾大.

當年家家戶都係腐乳撈飯ge年代,我睇之前所講ge長輩都可以問番你:你當年幾大.
生活過係果個年代ge人都會比個評語係果個年代辛苦得來有飯食,可以用勞力換飯
今日呢個年代買米買油買罐頭都比你話我"當年幾大"的年代來2-3倍,但人工冇乜加過
咁你又覺得係咪有啖好食呢.?
同埋你真係可以否定果班生活係果個年代的長輩親身經歷所講ge野?

其實呢,討論姐,唔洗為左認定自己論點係正確就死撐到底唔聽人地意見ge.
你去數晒當年d人得咸菜食,今日d人有自助餐/鮑魚魚翅/紅酒,咁冇意思架wor.
你夠可以話大清末年,全個紫禁城得一個電燈膽, 咁佢生活係唔係慘得過今日某d貧民呢? 咁比冇得比.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
流星☆雨 發表於 2011-4-14 20:48 | 顯示全部樓層
原帖由 KR4210 於 2011-4-11 13:32 發表

其實我都好眼紅澳門有錢派

眼紅唔緊要,係人之常情,我都眼紅。
但係眼紅到企出黎攤大手板叫政府派糖預埋佢地個份,就真係過哂底線,厚顏無恥。
=分隔線=
新移民本是同根生又點?依家唔係香港對佢地孤寒,而係佢地當中有人立心不良,落黎係為左拎著數,分身家。
雖然佢地會唔會都係一回事,但係要著數請向北京政府索取。
AVD1 發表於 2011-4-15 17:01 | 顯示全部樓層

原帖由 流星☆雨 於 2011-4-14 20:48 發表

眼紅唔緊要,係人之常情,我都眼紅。
但係眼紅到企出黎攤大手板叫政府派糖預埋佢地個份,就真係過哂底線,厚顏無恥。
=分隔線=
新移民本是同根生又點?依家唔係香港對佢地孤寒,而係佢地當中有人立心不良,落黎係為左拎著數,分身家 ...

非常同意, 一落到黎兩年就話自己好慘好慘
派六千就要派埋比佢地, 如果唔係就唔公平,
你咁鐘意公平未上返大陸囉,

有時我睇完個 d 新聞報導之後我自己都覺得有點憤怒
睇返其他國家, 以美加等地, 你移民過去都要坐夠 "移民監" 先有福利拎啦,
咁又唔見 d 人話唔公平 ?

聽到佢地講完 "公平" 二字之後我只覺得係更加反感 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2011-4-15 17:09 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-4-11 08:17 發表

冇錯.香港政府咁發威就唔洗做病貓啦.
可惜個trend只會越放越大個quota比人落

如果佢係敢發威,早就強制唔比大肚大陸婆入境添啦.

一句講晒...佢敢咩?
佢仲要幫呀爺閔屎親吻呀爺屎忽刷鞋 ...

如果唔係當年人大一釋法之後,
會有咁多人爭落黎香港生仔 ?

唔好話我岐視唔岐視
倒轉如果佢落黎生完仔之後, 佢個仔冇居港權佢會唔會落黎生 ?

倒轉香港人又有冇上去大陸生仔 ?

而家個班人搞到真真正正 o既香港人要生仔冇地方生,
出左地之後又要同班大陸 o既搶奶粉...
大家有眼見發生咩事 ~

冇錯, 大陸有部份人係好有錢,
落黎香港買樓投資,
結果呢 ? 香港 D 樓未比佢地抄到貴哂囉, 香港人要買樓仲買唔買得到 ?
呢兩年入面樓價升左幾多, 相信大家心中有數 ~

好啦, 窮個班黎到香港又點 ?
一黎到就起度叫公平, 要黎拎福利,
一聽到香港派 $ 6000 就即時出黎話要比埋佢地, 如果唔係就唔公平,
又係荒謬 ~
一直以黎新移民都要住夠七年先可以拎到香港福利架啦, 呢個係遊戲規則,
你玩唔起, 覺得唔公平, 你未返上大陸囉, 冇人迫你地落黎香港架 wor ~

到最後, 點樣蝕底 o既都係香港人,
無論個班係有錢好冇錢好, 都只不過起度拎緊香港著數 ~
 樓主| cn2661_2d32 發表於 2011-4-15 19:55 | 顯示全部樓層
根本全世界度度都係要你住滿一定時間,歸化入籍左先有得拿福利架啦.
我唔明點解佢地會覺得香港要例外.

我地連搾住本假英國國籍的 bno, 去英國"祖國"
進貢咁多錢比佢做留學生,補貼佢地咁多,
visa都吸住個印 No recourse to public funds.

大佬,我地連比錢人地國家洗都好合理冇得平d睇醫生(走灰色地帶填HC1 form, 申報no income group唔計)
班新移民, 環境有貢獻的好唔會嘈等6000蚊, 等六千蚊等到要嘈果d9成即係環境唔好即係冇乜建樹果d.
你仲想問我地要同等福利?

省啖氣捱多兩餐買少個饅頭啦.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
AVD1 發表於 2011-4-16 04:26 | 顯示全部樓層

各大討論區都有引用呢篇新聞
http://hk.next.nextmedia.com/tem ... 853&art_id=15164088
"14萬港產大陸 B 納稅人孭起 900億"

我身處外地, 冇辦法睇到篇新聞講咩,
不過大約內容我諗我都估到 ~

站於我自己個人立場黎睇,
修改基本法唔比居港權佢地, 呢個問題即時可以解決 ~

AVD1 發表於 2011-4-16 04:28 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2011-4-11 18:06 發表

呀爺/政府當年係反對佢地有居港權,
葉劉仲表明150萬內地人會湧港, 香港會不勝負荷,
葉劉當年民望高企, 都係因為鐵腕反新移民

而泛民一向以人權為由支持佢地有居港權,
話葉劉誇大人數, 仲話應該毋須審批立即有居
...

泛民一向都係為左選票而做野架啦,
做得出呢 D 事唔出奇 ~ (有時我覺得佢地成日話為香港好香港好, 如果真係要為香港好就要搞清楚件事個始作俑者係邊個) ~
dicksonboy 發表於 2011-4-18 17:47 | 顯示全部樓層

唔係冇啖好食
只不過5/60年代, 社會進步緊,前途光明一片
2011年,比起10年前,社會無乜進步,前路茫茫
-----
大陸B方面,認真~ 唔需要擔心喎~
以大陸既進步速度,加上特區政府無能
隨時超過香港
到時唔吃香, 班大陸佬隨時唔黎
分分鐘大家要返大陸生B
Idiotism is idiots being idiotic
AVD1 發表於 2011-4-18 18:26 | 顯示全部樓層

原帖由 dicksonboy 於 2011-4-18 17:47 發表

唔係冇啖好食
只不過5/60年代, 社會進步緊,前途光明一片
2011年,比起10年前,社會無乜進步,前路茫茫
-----
大陸B方面,認真~ 唔需要擔心喎~
以大陸既進步速度,加上特區政府無能
隨時超過香港
到時唔吃香, 班大陸佬隨時唔黎 ...

大把人都想佢地唔好落黎,
但可惜佢地只會係咁黎, 只因要張身份證