hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 派六千人人有份的話就來民怨爆煲
開啟左側

派六千人人有份的話就來民怨爆煲

kwyeung 發表於 2011-4-18 20:13 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2011-4-16 04:28 發表

泛民一向都係為左選票而做野架啦,
做得出呢 D 事唔出奇 ~ (有時我覺得佢地成日話為香港好香港好, 如果真係要為香港好就要搞清楚件事個始作俑者係邊個) ~ ...

唔可以乜都賴哂泛民,
人大釋法到2011年, 足足12年啦...

大量新移民來港產子, 加重醫療負擔,
當年冇擔心過咩?政府都有提出論點喎...
明知有問題, 行政手段、要求修改基本法, 乜都好,
12年都唔做, 到而家爆煲先處理, 咁要政府做乜?

如果有人話12年來, 班高官日日飲紅酒, 冇一日有工作,
我真係信架!
AVD1 發表於 2011-4-19 15:54 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2011-4-18 20:13 發表

唔可以乜都賴哂泛民,
人大釋法到2011年, 足足12年啦...

大量新移民來港產子, 加重醫療負擔,
當年冇擔心過咩?政府都有提出論點喎...
明知有問題, 行政手段、要求修改基本法, 乜都好,
12年都唔做, 到而家爆煲先處理, ...

如果照板友講
原帖由 Kaix 於 2011-4-11 18:06 發表

呀爺/政府當年係反對佢地有居港權,
葉劉仲表明150萬內地人會湧港, 香港會不勝負荷,

葉劉當年民望高企, 都係因為鐵腕反新移民

而泛民一向以人權為由支持佢地有居港權,
話葉劉誇大人數, 仲話應該毋須審批立即有居港權

你當年幾大?? 請認清事實!!!

重溫大陸人居港權之爭
http://www.youtube.com/watch?v=ZpyUp7hJ6ko

仲有, 昨天民主黨、社民連等團體聯署登廣告:新移民本是同根生
http://news.mingpao.com/20110411/gba1.htm

咁我又覺得, 如果唔係泛民的話,
基本上居港權爭議根本就唔會出現 ~

當然你而家可以話政府
不過香港一向都要睇阿爺頭,
想改基本法, 阿爺肯先算 ~ (我自己個人立埸當然係贊成修改, 越快越好) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kwyeung 發表於 2011-4-20 14:27 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2011-4-19 15:54 發表

如果照板友講

咁我又覺得, 如果唔係泛民的話,
基本上居港權爭議根本就唔會出現 ~

當然你而家可以話政府
不過香港一向都要睇阿爺頭,
想改基本法, 阿爺肯先算 ~ (我自己個人立埸當然係贊成修改, 越快越好) ~ ...

司法覆核既野, 泛民唔做都會有第二個做。
但司法覆核完係咪政府無責任, 唔需要回應?
填海工程被法庭推翻, 政府一樣要修改規劃,
更何況影響社會長遠福利之事。

按閣下邏輯, 假如後果50 / 500年後才出現,
泛民當年的一個決定, 世世代代也不能饒恕。
AVD1 發表於 2011-4-20 18:01 | 顯示全部樓層

原帖由 kwyeung 於 2011-4-20 14:27 發表

司法覆核既野, 泛民唔做都會有第二個做。
但司法覆核完係咪政府無責任, 唔需要回應?
填海工程被法庭推翻, 政府一樣要修改規劃,
更何況影響社會長遠福利之事。

按閣下邏輯, 假如後果50 / 500年後才出現,
泛民當年 ...

問題係如果當年冇左一班 "稍為有勢力" o既人士去抗衡政府,
咁佢地仲有冇人可以有 "子彈" 去做司法覆核呢 ?

當然泛民有部份事件上面做司法覆核係做得岩 o既,
好似領匯咁, 而家分拆左之後對公屋市民有咩影響相信大家一清二楚

至於政府當然係有責任,
呢個都係唔可以否定 ~
 樓主| cn2661_2d32 發表於 2011-4-20 19:29 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2011-4-20 18:01 發表

問題係如果當年冇左一班 "稍為有勢力" o既人士去抗衡政府,

當然泛民有部份事件上面做司法覆核係做得岩 o既,
好似領匯咁, 而家分拆左之後對公屋市民有咩影響相信大 ...

話明係反對派....政策十樣出台,反足十台...
政府偶有佳作,反對派照舊為反而反...連最後唯一功德都冇埋......
就變左"十項無能"政府..... 推衰野出來又比人插,推好野出來比人截停左又插.

其實係時候有d變天,洗洗牌....... 不論政府政黨都要.
一係下屆政府換隻黑馬改革派上去,
一係泛民派換d較為理智的人上去,
否則繼續疆持冇意思.
(當然...等呢日不如等沙中線全面通車會好d)
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
kwyeung 發表於 2011-4-20 20:22 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2011-4-20 18:01 發表

司法覆核唔需要有子彈都可以申請,
只要你有理據, 靠法援一樣可以勝訟。

法庭既職責係解釋法律, 同邊個協助佢地提出覆核無關,
判決亦唔會因為多一班啦啦隊就輕易改變。
dicksonboy 發表於 2011-4-24 00:30 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2011-4-20 19:29 發表

話明係反對派....政策十樣出台,反足十台...
政府偶有佳作,反對派照舊為反而反...連最後唯一功德都冇埋......
就變左"十項無能"政府..... 推衰野出來又比人插,推好野出來比人截停左又插.

其實係時候有d變天,洗洗牌 ...

咁又唔好咁講~
假如政府政策得到大量民意支持,相信泛民亦好難為反而反
好簡單,假如政府要復建居屋或再投放資源去做醫療/教育
我敢擔保無人會出黎反對,尤其選舉前
Idiotism is idiots being idiotic
 樓主| cn2661_2d32 發表於 2011-4-24 02:03 | 顯示全部樓層
原帖由 dicksonboy 於 2011-4-24 00:30 發表

咁又唔好咁講~
假如政府政策得到大量民意支持,相信泛民亦好難為反而反
好簡單,假如政府要復建居屋或再投放資源去做醫療/教育
我敢擔保無人會出黎反對,尤其選舉前 ...

你又講得岩....

不過呢d關乎民生改善ge政策,好似政府好耐都唔肯做了

又翻兜基建問題,其實有更多時唔明點解,
明明起基建 係改善香港競爭能力同埋方便市民仲有制造就業職位.
偏偏近年d人係喜歡用各種方法來攪事阻基建....
你要反還反,呢d設施遲早都要做要用.
早起早享受....
機場唔比extend, 高鐵唔比起, 地鐵支線又嘈, 沙中線又嘈, 過大海大橋都嘈.乜都嘈..
嘈親果d大部份都唔洗用果d人.
真正需要的人,最簡單,鐵路...南區/西區的人等左幾十年.
沙中線, 土瓜環九龍城等鐵路等左四十年.
前年有土瓜環朋友都話....你放過我啦.....住左係度咁多年,年年都話我知地鐵會起...我等左幾多年呀.
全部要嘈一大餐...講十年八載,最後咪又係要起.
錢又升左n倍,又晒左咁多年時間...好心嘈少句快d上馬惠澤市民好過.
你真係想同果d人講,你緊係唔怕用來做反政府籌碼啦.又唔係你用.
AVD1 發表於 2011-4-24 16:06 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-4-24 02:03 發表

你又講得岩....

不過呢d關乎民生改善ge政策,好似政府好耐都唔肯做了

又翻兜基建問題,其實有更多時唔明點解,
明明起基建 係改善香港競爭能力同埋方便市民仲有制造就業職位.
偏偏近年d人係喜歡用各種方法來攪 ...

而家港珠澳大橋又因為環評而要拖延,
只不過究竟背後係邊個搞鬼就

我自己始終唔相信一個普通市民可以有咁勁 o既法律知識去同政府玩呢個遊戲 ~
 樓主| cn2661_2d32 發表於 2011-4-24 16:13 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2011-4-24 16:06 發表

而家港珠澳大橋又因為環評而要拖延,
只不過究竟背後係邊個搞鬼就

我自己始終唔相信一個普通市民可以有咁勁 o既法律知識去同政府玩呢個遊戲 ~ ...

傻啦...
你信唔信一個呀婆對港珠澳大橋會令幾多隻雀/白海豚會死,
什至膚淺如呢個case理據,呀婆對起大橋會影響佢心臟病糖尿病,咁有興趣先
你話生果金,醫療減左,或者冇左地鐵乘車優惠, 買菜收稅可能佢都識嘈ge....
但只限識嘈同鬧. 去都上街同去政府總部門口嘈已經係有政棍用旅遊巴載佢去了
咁你話咁大手筆咬文嚼字,出入官門打官司仲係同政府玩, 會唔會係呀婆自己Free Will做的?