hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 派六千人人有份的話就來民怨爆煲
開啟左側

派六千人人有份的話就來民怨爆煲

AVD1 發表於 2011-4-24 16:31 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2011-4-24 16:13 發表

傻啦...
你信唔信一個呀婆對港珠澳大橋會令幾多隻雀/白海豚會死,
什至膚淺如呢個case理據,呀婆對起大橋會影響佢心臟病糖尿病,咁有興趣先
你話生果金,醫療減左,或者冇左地鐵乘車優惠, 買菜收稅可能佢都識嘈ge....: ...

不過我諗大多數人都應該估計到邊個幫佢架啦,
雖然佢地死口唔認,
到而家呢一刻我都唔明佢背後個班人為何要反對 ~

反對左對佢地自己有咩好處我自己都諗唔明,
唔通真係好似你所講 o既, 為反而反 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
da93 發表於 2011-4-30 13:51 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2011-4-15 17:09 發表

如果唔係當年人大一釋法之後,
會有咁多人爭落黎香港生仔 ?

唔好話我岐視唔岐視
倒轉如果佢落黎生完仔之後, 佢個仔冇居港權佢會唔會落黎生 ?

倒轉香港人又有冇上去大陸生仔 ?

而家個班人搞到真真正正 o既香港人 ...

買樓既野...
我幾時都係一個態度,
貴,咪唔買囉~
大陸人落黎炒,
咪炒囉~
一路要話貴一路死要買樓既,
咁辛苦做乜?

住,就唔一定要買樓既~
Quanta 發表於 2011-4-30 16:42 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-4-24 16:13 發表
傻啦...
你信唔信一個呀婆對港珠澳大橋會令幾多隻雀/白海豚會死,
什至膚淺如呢個case理據,呀婆對起大橋會影響佢心臟病糖尿病,咁有興趣先
你話生果金,醫療減左,或者冇左地鐵乘車優惠, 買菜收稅可能佢都識嘈ge....: ...

大家都後生, 無咩長期病患
但對於有某些長期病患的老人家, 空氣差佢地係會好辛苦
而且空氣污染唔係單單個天灰咗、難聞咁簡單
係直程會增加患上致命疾病的機會和死亡率

你話人膚淺, 我覺得你個諗法可能仲膚淺
 樓主| cn2661_2d32 發表於 2011-4-30 18:13 | 顯示全部樓層

原帖由 Quanta 於 2011-4-30 16:42 發表

大家都後生, 無咩長期病患
但對於有某些長期病患的老人家, 空氣差佢地係會好辛苦
而且空氣污染唔係單單個天灰咗、難聞咁簡單
係直程會增加患上致命疾病的機會和死亡率

你話人膚淺, 我覺得你個諗法可能仲膚淺 ...

師兄..我唔係想話身體疾病呢個reason膚淺

而係...有冇人咁膚淺,一個正常呀婆識得咁長遠條橋未開始起已經sense到對佢健康會點大影響
繼而識得上法庭告政府唔比起橋...信佢呢個理據先膚淺

一般呀呀婆...咪又係識得坐係度咳咳咳, 電視訪問佢佢咪呻下...
美孚班業主,成班人,訓左咁耐街上左咁耐電視,要地產佬出收反咬佢告佢,佢地先識入稟.
你覺得呀婆咁做,用呢個理據...係唔係信佢都膚淺喇.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
AVD1 發表於 2011-4-30 18:15 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2011-4-30 13:51 發表

買樓既野...
我幾時都係一個態度,
貴,咪唔買囉~
大陸人落黎炒,
咪炒囉~
一路要話貴一路死要買樓既,
咁辛苦做乜?

住,就唔一定要買樓既~

買樓絕對係比自己一個保障,
你自己諗下, 如果你只去租樓住,
到時物價再高 o既時候, 你都只係租, 而租金係比屋主而訂,
對自己黎講即係, 佢加幾多都要接受, 一係你就唔好租,

不過我諗個屋主都唔係傻 o既,
佢加得你租, 出面 d 租金都應該係咁升緊,
假如有朝一日你真係負擔唔到, 請問你可以去邊度 ?

樓點都係可以用黎保值, 同時係對自己一個保障 ~
問題係而家 d 樓價根本就唔係值個個數
(睇下 d 新盤開價進取得幾緊要, Yoho Midtown 尺價過 5000, 日出康城 個 d 簡直就係 )

仲有, 大陸而家都壓制緊樓價, 怕樓價過熱,
香港又做左 d 乜野出黎 ? (咩你認為香港真係有咁多人可以負擔到呢個價位咩 ?) ~

等公屋?
真係有排你等, 等十世都未等到 ~
 樓主| cn2661_2d32 發表於 2011-4-30 18:30 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2011-4-30 18:15 發表

買樓絕對係比自己一個保障,
你自己諗下, 如果你只去租樓住,
到時物價再高 o既時候, 你都只係租, 而租金係比屋主而訂,
對自己黎講即係, 佢加幾多都要接受, 一係你就唔好租,

不過我諗個屋主都唔係傻 o既,
佢加得 ...

大學未畢業都已要諗定點買自己層樓
assume自己係最平常果隻畢業生,仲要係好命果隻,一個月萬五.
當我連比父母家用同自己洗加埋8千.計到好盡喇.即係儲七千.

跟住我assume到我買得樓時.最平都300萬 (其實應該唔只),
銀行安安全全批你8成按揭...即係我要儲60萬....我要儲到幾時.
assume洗費完全唔變,冇加價,冇突發事件發生.一年先儲8萬鬆d. 我節衣縮食都儲七年幾八年....先有首期.係首期
未計樓價繼續上.....更加已唔會諗自己層樓供幾多年.

真係安份守己都上車無期.....
都係想有層樓,屋企人同自己老左有個安樂窩姐....
每月供7千樓供完30年,係自己的. 每月租7千樓租左30年,係業主同佢d仔女的.

一個地方d樓唔係賣來比本地人的,一個地方d樓唔係賣比人住的係用來炒的
真係想要樓住的人..捱生捱死都冇樓住.....喂我地唔嘈就假啦.

唯有打死未買樓前都唔會自己搬出去每個月張份首期幫業主供樓.
更加唔會買車.
我都係想最遲35歲前有層樓可以結婚....

點解d人成日話:冇樓你就租一樣得.
我logic就係....你一日幫人租樓,你一日交租唔會儲得到錢,你一日都唔會有首期,你永遠都唔會買得到樓.
AVD1 發表於 2011-5-1 15:24 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2011-4-30 18:30 發表

點解d人成日話:冇樓你就租一樣得.
我logic就係....你一日幫人租樓,你一日交租唔會儲得到錢,你一日都唔會有首期,你永遠都唔會買得到樓.

冇錯丫, 根本上你租人層樓同幫人供機冇咩分別 (對我黎講) ~
如果你搵到首期上車的話, 基本上之後每個月要供 o既同你去租 o既唔相差得遠 ~
 樓主| cn2661_2d32 發表於 2011-5-1 19:38 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2011-5-1 15:24 發表

冇錯丫, 根本上你租人層樓同幫人供機冇咩分別 (對我黎講) ~
如果你搵到首期上車的話, 基本上之後每個月要供 o既同你去租 o既唔相差得遠 ~

所以之前睇新聞見一路有人鬧
我亦十分認同....

政府係要類似大學grant loan咁, 幫手諗掂首次置業的低息/免息首期貸款,
而唔係諗起垃圾置安心,更加唔係起居屋.

咁樣做既能解決香港人買唔到樓,更加唔會干預市場...
也唔會助長樓價升....因為筆錢唔係資助.筆錢只係借比你....只係當銀行借你7成,政府借你2成,你自己再比一成.....
咁銀行唔會因風險問題唔借, 你又唔洗儲咁大筆首期,也唔怕你唔洗首期買樓...
市場冇變, 銀行以前都借過9成比人.

最多條款上針下..例如只可以買中小型單位什至二手自住, 2年內賣樓罰double息

唔好再諗乜野置安心喇,政府你都低能. 仲嫌咁多年來夾屋同居屋唔夠多?
只係變左政府賣夾屋/高級居屋. 不如做下d實際野.

好似AVD兄話齋....大部份人唔係供唔起樓, 只係比唔到首期...
AVD1 發表於 2011-5-2 09:09 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-5-1 19:38 發表

所以之前睇新聞見一路有人鬧
我亦十分認同....

政府係要類似大學grant loan咁, 幫手諗掂首次置業的低息/免息首期貸款,
而唔係諗起垃圾置安心,更加唔係起居屋.

咁樣做既能解決香港人買唔到樓,更加唔會干預市場.. ...

我唔知而家仲有冇呢樣野呀下,
記得以前香港呢,
如果你有公屋之後, 你可以去抽居屋, 都可以選擇幾十萬元 o既免息貸款 (我唔得係 30 定係 60 萬) 去置業
太耐歷史 o既事 ~

講真個句, 如果政府稍為有腦小小,
就唔會比人狂插啦 (派錢方案都要改兩次, 第一次比人插完之後第二次都比人插, 真係 ) ~
3bx 發表於 2011-5-3 00:02 | 顯示全部樓層

回復 49# 的帖子

近十數年抽居屋幾時曾有免息貨款?  居屋本身已經係暫免了部份樓價,
豈會有其它津貼。

若政府推低息貨款,變相鼓勵能力不足的人買樓,好有可能會再推高樓價,
而且若經濟逆轉,樓價大跌,到時負資產,搞到業主要破產,
重蹈八萬五覆轍,政府係唔想見到咁的事情發生。