hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 Harddisk 邊隻牌子穩陣?
開啟左側

Harddisk 邊隻牌子穩陣?

hkaiw 發表於 2011-4-18 19:32 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2011-4-18 19:17 發表
OT 一問,
講到穩定性,
其實 SSD 係唔係比 HDD 更加穩定, 加無咁易死 ?

表面上 SSD 好像是比硬碟耐用,但是從其他討論區的文章所見,SSD 的故障率不低,亦有人說 SSD 的故障率是一般硬碟的十倍,多數是控制晶片方面出現了問題所致:
http://www.chiphell.com/thread-18651-1-1.html
喵...
kay 發表於 2011-4-18 19:43 | 顯示全部樓層
SSD有分SLC同MLC,以前聽聞後者好易玩完
世界很簡單 人類很複雜
HB00610 發表於 2011-4-18 20:00 | 顯示全部樓層
我會話要穩陣的話, 企業級硬碟係你的朋友, 真係買的呢三兩百蚊唔好慳

seagate都要睇你邊個model, 平的係大陸做(日立都係咁), 耐用d的係企業級的泰仔貨算
wd就係泰仔同馬拉貨。

日立個朵真係已經臭左好耐, 同產地無關
seagate批大陸貨的質素都不敢恭維, 暫時我都係wd或者泰仔貨的saeagate算, 我用緊泰仔貨的企業級seagate同wd, 用落尚算穩陣同埋夠快

我工作地方, 有部HP新電腦(core2duo), 三個月內連死兩隻160gb大陸seagate, 兩隻都係毫無先兆暴斃, 最後係換到無貨要換隻同廠的250gb落去
在死第二次時, 我問it師傅點解裝左兩三個月會無端端暴斃; 佢指住隻硬碟上面"中國產品"四個字, 我同個it師傅即刻心照.

hkaiw 發表於 2011-4-18 20:01 | 顯示全部樓層

但是市面上的 Seagate 絕大部分都是中國製造,包括外置硬碟。
喵...
HB00610 發表於 2011-4-18 20:05 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2011-4-18 20:01 發表
但是市面上的 Seagate 絕大部分都是中國製造,包括外置硬碟。

我知道, 所以我一係玩wd, 自己就用保5年的企業級。

外置的, 我在前年買左隻日制的250gb buffalo(入面隻硬碟係wd), 暫時仍然好好用
hkaiw 發表於 2011-4-18 20:20 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2011-4-18 20:05 發表
外置的, 我在前年買左隻日制的250gb buffalo(入面隻硬碟係wd), 暫時仍然好好用

我的家人及上司早一、兩年前也買了 Buffalo 的 500GB 3.5 吋外置硬碟,請問是否也是用 WD 的硬碟呢?
喵...
HB00610 發表於 2011-4-18 20:28 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2011-4-18 20:20 發表

我的家人及上司早一、兩年前也買了 Buffalo 的 500GB 3.5 吋外置硬碟,請問是否也是用 WD 的硬碟呢?

插落電腦度, 理論上佢會話你知係用咩硬碟。

我隻外置硬碟display隻硬碟model係呢個

hkaiw 發表於 2011-4-18 21:01 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2011-4-18 20:28 發表
插落電腦度, 理論上佢會話你知係用咩硬碟。
我隻外置硬碟display隻硬碟model係呢個

但是我家人那個顯示不到其硬碟型號。
喵...
barking 發表於 2011-4-18 21:46 | 顯示全部樓層
多年前我購買的20/40/120G希捷硬盤都是新加坡制造的, 質量很好
kei_hk 發表於 2011-4-18 23:13 | 顯示全部樓層

其實﹐今時今日去買HDD﹐根本講命水好過講牌子﹐你好命的用5年以上都完全無問題﹐你唔好命的3個月內已經出事。

我在家中的DELL 廠機﹐用三星320GB 的HARDDISK﹐09年4月開始服役﹐剛剛好2年﹐不BT﹐只係上網同簡單文書工作﹐閒日每天工作約4-5小時﹐周六周日每日最少8小時。

網上不少人都講三星HDD 都係非常唔OK﹐但係我用了2年都完全無問題。

我公司一部電腦﹐用2隻1T 的SEG﹐區然3個月內死1隻﹐可幸的是行RAID﹐但不幸的換回來的「新」HDD 居然係比用緊的一隻細了幾十Mb﹐令到起唔番個RAID﹐最後攪左好耐﹐想了很多方法才成功做番RAID。