hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2011-2012年度西貢區RDP開會總結
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2011-2012年度西貢區RDP開會總結

Choi 發表於 2011-4-20 22:35 | 顯示全部樓層

原帖由 流星☆雨 於 2011-4-20 22:32 發表

離題:其實98P應該改行山路,順手食埋寶達、秀南?

到時唔之邊區又想拉條線落山,盞變13X翻版
不過提外話,既然13M都開到快車,幾時到13X呢(拉219X上去 )?
新造的人、如鷹展翅上騰。
流星☆雨 發表於 2011-4-20 22:38 | 顯示全部樓層
原帖由 Choi 於 2011-4-20 22:35 發表

到時唔之邊區又想拉條線落山,盞變13X翻版
不過提外話,既然13M都開到快車,幾時到13X呢(拉219X上去 )?

厲鬼城連油塘都唔畀,又點會畀條線拉上寶達?
Choi 發表於 2011-4-20 22:42 | 顯示全部樓層
原帖由 流星☆雨 於 2011-4-20 22:38 發表

厲鬼城連油塘都唔畀,又點會畀條線拉上寶達?

師承日出康城(定係調番轉) ?
流星☆雨 發表於 2011-4-20 22:51 | 顯示全部樓層

原帖由 Choi 於 2011-4-20 22:42 發表

師承日出康城(定係調番轉) ?

調返轉,厲鬼城早過日落髒城建立帝國。
btw還是回正題吧,免得騎劫左呢個post...
 樓主| ctb8107 發表於 2011-4-20 23:19 | 顯示全部樓層
原帖由 卡達哥 於 2011-4-20 03:48 發表
打得咁辛苦加師兄分先

今年區議會選舉年,議員都係選區為先啦!
我重點反而係基於798已打破地區專營呢個point 係議員講定師兄結論?
議員覺得新巴無能, 而九巴袖手旁觀的觀點,相對其他區將軍澳區巴士服務都應該有合格以 ...

「798打破地區專營」既字眼係我講既

當時討論內容係: "既然而家已經冇左南北分界, 點解296A唔可以服務埋調景嶺呢?"
(議員亦有提及搭鐵路去新界各地唔方便, 而796S又沒有巴士轉乘優惠, 班次又比296A疏, 因此大多議員都認為居民係有出觀塘道轉巴士既需要但796S並未發揮作用, 所以想要條296A。)
席間甚至有議員話: "唔想做既不如唔好做, 交返d線出黎, 成個將軍澳比返一間公司做一定有更好既資源整合。"
根據上文下理, 導火線係不少議員留意到康城有兩條線出尖咀, 而又不約而同都利用左舊區原有資源, 所以不滿, 然後愈扯愈遠。

樓主| ctb8107 發表於 2011-4-20 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 VA54-HN8897 於 2011-4-20 10:11 發表
一講資源又反對...
仲夠膽拎返條796B黎講,真係講出黎都俾人笑啦,一條接近吉車遊街o既線都要保....

唔係新巴無能,更加唔係九巴袖手旁觀,而係班議員冇腦就真...

N796 個回應會唔會係新巴因為796S/X/P o既結果所以答非所 ...

其實果個議員係覺得次次都削佢地資源比他區而感到不滿, 仲爆左句"係咪當調景嶺區居民係二等居民?"
(其實仲有架797M搬走左佢冇提)
其實區議員幫自己區既居民爭資源就預左架喇,
796S雖然少人搭, 但當中有六七成乘客都係調景嶺居民, 新巴今次將796S抽離調景嶺區, 阻力一定大。

另外, 我個人覺得新巴比九巴更有能, 人地開唔到既將沙特快線比佢開左, 796X延長都係額外抽兩架車過黎行...
相比之下, 早幾年九巴年年都話計劃加車比98系, 但年年都冇做到, 車數仲有減冇加添。
不過今次新巴唔夠高明, 條797M又唔見佢乘機殺左佢, 反而郁條牽連甚廣既796S (雖則繼797M之後就係佢最唔掂)

N796果part係主席特別叫新巴代表回應, 但佢明顯冇聽書, 好似唔知人問乜, 於是就朗讀RDP上改經唐明街既原因。
 樓主| ctb8107 發表於 2011-4-20 23:44 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2011-4-20 17:22 發表
估唔到星期六日要上班都成為 692 唔郁得既原因
星期六日無港鐵咩...
如果星期六日要返工既都搭哂 692, 咁咪唔CUT 星期六日囉

方議員句康城對外交通不足真係笑左
佢真係好似唔知康城有港鐵咁...
個人認為7 ...

方議員會上有講: 港鐵要等好耐>>>所以好唔方便>>>但一條巴士線都冇>>>所以交通不足
流星☆雨 發表於 2011-4-20 23:47 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb8107 於 2011-4-20 23:44 發表

方議員會上有講: 港鐵要等好耐>>>所以好唔方便>>>但一條巴士線都冇>>>所以交通不足

回歸現實
康城起好無耐未完全入伙>>>無咁多人住>>>無咁大需求>>>港鐵要等好耐
天空之神 發表於 2011-4-21 00:15 | 顯示全部樓層
其實 RDP 只係一個儀式
何須認真 ?

遲早又係迫 TD 用行政手段郁 692
何苦呢
.
Choi 發表於 2011-4-21 00:25 | 顯示全部樓層

原帖由 天空之神 於 2011-4-21 00:15 發表
其實 RDP 只係一個儀式
何須認真 ?

遲早又係迫 TD 用行政手段郁 692
何苦呢

用行政手段,唔擔心擺上立法會咩?
仲有,港鐵呢排又唔爭氣,恐怕692都要做住先。