hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [奇怪新聞]港鐵:從不干涉新聞自由
開啟左側

[奇怪新聞]港鐵:從不干涉新聞自由

HB00610 發表於 2011-4-22 17:45 | 顯示全部樓層

就算大陸官方機構同埋李生點樣打橫行, 都唔敢在肆意去搞香港d傳媒

呢執信, 真係同黑社會恐嚇無乜分別

睇來呢個炸彈唔止港鐵有排受, 連政府都有排一身蟻…
kei_hk 發表於 2011-4-22 17:48 | 顯示全部樓層
整件事﹐應該是有人自把自為﹐而且好大機會是廣告代理公司出問題﹐而非MTR員工出問題。

大家都識講﹐一爆出來肯定係等同自殺﹐如大眾一個「圍插」的機會﹐試問有邊個會做這些「聰明」的事。

封信是廣告公司出的﹐如果是MTR希望廣告公司發出信﹐便要自己有高層決定﹐再要廣告公司有話事人肯配合﹐MTR的「二打六」職員去找廣告公司﹐根本對方唔會理你﹐話之你間公司是什麼大客﹐因為出事會影響廣告公司的聲譽。

即使廣告肯幫你出頭出信﹐這些事事關重大﹐唔會口頭通知去做決定的﹐為求出事自己責任最少﹐常理的便會叫對方(MTR)書面/E-MAIL作通知決定。

問題係﹐MTR 職員要這樣做﹐要過到廣告公司的一關﹐難度增加不少﹐同時又會唔會蠢到自己挖定個陷阱給自己踩?

至於廣告公司﹐又是一件奇怪事。點解會出一封這樣的信出街?  做得高層一定知這封出會帶出的迴響及問題﹐又係唔會做這些事的。

莫非有基層員工為求有表現﹐未經管理層/上司批准而做這些蠢事出來

Quanta 發表於 2011-4-22 17:58 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2011-4-22 11:58 發表
近排一邊賣肉麻廣告就一直事故頻頻,多到都避唔開廣告版面,港鐵今年好似好運滯喎。

與其話係港鐵今年運滯, 不如話係兩鐵合併的蜜月期已過,
缺乏競爭同監管而產生的問題開始逐步浮現好過
由上年八達通公然講大話否認出賣私隱,
到今年年頭多次路軌斷開扮只係有裂紋,
而家就用錢向傳媒施壓

每一件事都係港鐵隱瞞/講大話, 然後被人踢爆
但政府好多時就置身事外,
政府及港鐵並無任何行動去確保以後不會有類似事件發生, 等件事丟淡就當無事發生過
咁落去, 港鐵想唔年年運滯都幾難
HB00610 發表於 2011-4-22 18:01 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2011-4-22 17:48 發表
整件事﹐應該是有人自把自為﹐而且好大機會是廣告代理公司出問題﹐而非MTR員工出問題。

大家都識講﹐一爆出來肯定係等同自殺﹐如大眾一個「圍插」的機會﹐試問有邊個會做這些「聰明」的事。

封信是廣告公司出的﹐如果是MTR希望廣 ...

幫港鐵做廣告的公司係OMD, 本身都係大型誇國廣告公司

老實講, 我唔太信佢地高層會蠢到做出呢種拆自己公司招牌的野出來…

港鐵方面, 我反而好懷疑佢係唔係真係唔知, 甚至有無參與件事都係好難講的事…

kei_hk 發表於 2011-4-22 18:08 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2011-4-22 06:01 PM 發表

幫港鐵做廣告的公司係ODM, 本身都係大型誇國廣告公司

老實講, 我唔太信佢地高層會蠢到做出呢種拆自己公司招牌的野出來…

港鐵方面, 我反而好懷疑佢係唔係真係唔知, 甚至有無參與件事都係好難講的事… ...

但係﹐要透過廣告公司出信﹐要用什麼方法才可令廣告公司願意幫手?

mtrpong 發表於 2011-4-22 18:16 | 顯示全部樓層
港鐵正如共產黨, 打壓新聞言論自由
第時都唔好亂敢係港鐵站講港鐵負面野, 隨時會被港鐵老軍同便衣唔知帶走左去邊, 做左第二個艾未未
港鐵第時都可以係東西馬鐵新聞直線抽起影響港鐵形象既新聞
238X 發表於 2011-4-22 18:31 | 顯示全部樓層

原帖由 mtrpong 於 22/4/2011 18:16 發表
港鐵正如共產黨, 打壓新聞言論自由
第時都唔好亂敢係港鐵站講港鐵負面野, 隨時會被港鐵老軍同便衣唔知帶走左去邊, 做左第二個艾未未
港鐵第時都可以係東西馬鐵新聞直線抽起影響港鐵形象既新聞 ...

呢啲言論激進但又似乎流於危言聳聽,講來有乜謂?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
pacifichui 發表於 2011-4-22 19:56 | 顯示全部樓層
四隻字可以形容:「白色恐怖」
佢咁SEND信比傳媒,仲要咁講野,係香港=死罪無分別
今次嘅報道相信好快到其它地區都會報道架啦…
咁今次港鐵真係有機會一身蟻都唔奇…
DIH 發表於 2011-4-22 20:24 | 顯示全部樓層
正如今晚新聞鄭家富話齋,MTR高層如果知情,要辭職;唔知情,就係失職,都係要辭職。
可惜有些人膊頭天生A型,辭職唔容易,知醜更加難。
(賣那些肉麻骨痺令人作嘔的廣告,持續幾個禮拜兼越來越大版同越來越胡扯,都知佢唔知個醜字點寫。)

另外,亦有英文老師話封信雖措詞強硬,但有文法錯誤,真係只有打信那個人先知發生咩事。

kei_hk 發表於 2011-4-22 20:57 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2011-4-22 08:24 PM 發表
正如今晚新聞鄭家富話齋,MTR高層如果知情,要辭職;唔知情,就係失職,都係要辭職。
可惜有些人膊頭天生A型,辭職唔容易,知醜更加難。
(賣那些肉麻骨痺令人作嘔的廣告,持續幾個禮拜兼越來越大版同越來越胡扯,都知佢唔知個醜字點寫。)
...

很抱歉﹐封信係廣告公司所出的﹐不是MTR所發出。

按理﹐MTR 真係可以唔知情(真實上非MTR主意) 或 對外宣稱與MTR無關(即知情但唔係他們錯)。

在此情況下﹐除非廣告公司出來講是MTR提出的要求﹐並且有相關証明﹐否則真係燒唔到MTR。

總之﹐這一單真是一單令人摸不清真相的新聞﹐因為無理由2家公司的人會做出這麼的傻事﹐干擾新聞自由這樣的死罪。