hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 天水圍七口上班 駕車平過搭九巴?
開啟左側

[問題] 天水圍七口上班 駕車平過搭九巴?

da93 發表於 2011-4-22 14:17 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2011-4-22 14:14 發表

咁緊係計埋司機啦
否則何來搵到有車唔計司機都可以坐到7人車?

不過果位搓ur breast嘅先生
攞啲咁嘅例子嚟比較
係超級勉強
學上面板友話齋點會咁啱搵到7個同一個地方返工嘅人?
除非做白牌姐

老實講
家吓油錢係咁 ...

有...
8人版咁咪7個乘客囉~

好似我自己果部咁,
中間有走廊既,
出牌咪當6passanger+1driver囉...
da93 發表於 2011-4-22 14:18 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2011-4-22 14:11 發表

確實係經典鳥論
搵到7個人唔係難者, 泥的夠要夜媽媽搵到5個人, 一樣有價有市
唔係個個人家中張床有釘既, 我肯定家中張床舒服過巴士張椅囉
如果坐巴士真係舒服過駕車, 咁應該無人駕車先岩架
實際上如果巴士張椅真係 ...

講真,
係人都知舒適度私家車一定好過巴士,
但問題係,
楂車唔駛精神架咩~

坐巴士訓下覺好過啦..
 樓主| Eddie 發表於 2011-4-22 15:51 | 顯示全部樓層
原帖由 jcool13 於 2011-4-22 12:34 發表
除左有助政客抽水,我唔明依單野有咩新聞價值. 市場經濟就係, 如果個客覺得揸車平D既, 咪選擇揸車羅, 但唔能夠就咁片面話九巴收得貴(只係依件事來講)..
講真, 如果有5個人, 坐的士有時係平過坐巴士, 唔通我又開記者會 ...

抽水都抽得有d譜
行大欖隧道計30蚊油錢
行屯門公路又係30蚊油錢
完全不合邏輯
而且睇google map
行大欖要32公里,行屯公38公里
7人車滿載用30蚊油已經不太可信
s3n370 發表於 2011-4-22 17:33 | 顯示全部樓層

原帖由 Eddie 於 2011-4-22 15:51 發表

抽水都抽得有d譜
行大欖隧道計30蚊油錢
行屯門公路又係30蚊油錢
完全不合邏輯
而且睇google map
行大欖要32公里,行屯公38公里
7人車滿載用30蚊油已經不太可信 ...

7人用30蚊油
Hybrid版0既Alphrad或者Estima都應該得0既
不過車價就

P.S.: 不如佢下次搵埋中電果幾部plug-in Prius黎講丫
叉滿電舊電應該勉強行到呢個里數
到時個駛費隨時平過265B添

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
kei_hk 發表於 2011-4-22 17:56 | 顯示全部樓層
有人有心去製造新聞﹐自然會用心安排一些數據資料﹐同時會收起一些對自己不利的數據資料而同時講出。

例如﹐點解這篇報導要講7人同行? 點解要先去TST再回程?  從不提及養車成本?  燃料費用更已經令大家質疑。

這些有心人製造的新聞﹐大家心中有個分析便足夠。合理的咪接收入腦﹐唔合理的便當笑話看便可。

樓主| Eddie 發表於 2011-4-22 18:48 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-4-22 17:56 發表
有人有心去製造新聞﹐自然會用心安排一些數據資料﹐同時會收起一些對自己不利的數據資料而同時講出。

例如﹐點解這篇報導要講7人同行? 點解要先去TST再回程?  從不提及養車成本?  燃料費用更已經令大家質疑。

這些有心 ...
但係篇報導出自自稱公信力第一o既報紙
我都有send個e-mail問一問佢公信力何在
238X 發表於 2011-4-22 18:54 | 顯示全部樓層

原帖由 Eddie 於 22/4/2011 18:48 發表
但係篇報導出自自稱公信力第一o既報紙
我都有send個e-mail問一問佢公信力何在

我依稀記得個總編輯曾經有解釋的,
大意係呢啲唔係自己一手調查嘅嘢,絕不加鹽加醋,
可唔可信就由受眾決定。

料係民建聯俾的,你要鬧不如鬧民建聯。

不過如果係咁,以後大家都係唯肥佬黎是聽
(a.k.a. 只睇壹傳媒旗下刊物) 啦,
我諗只有佢先可以 filter 到啱大家睇嘅資料。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| Eddie 發表於 2011-4-22 18:59 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2011-4-22 18:54 發表

我依稀記得個總編輯曾經有解釋的,
大意係呢啲唔係自己一手調查嘅嘢,絕不加鹽加醋,
可唔可信就由受眾決定。

料係民建聯俾的,你要鬧不如鬧民建聯。

不過如果係咁,以後大家都係唯肥佬黎是聽
(a.k.a. 只睇壹傳媒旗下刊物 ...
其實都唔駛咩調查
正如之前所講
行大欖隧道同行屯公油錢一樣
已經可以發現數據大有問題
自稱公信力第一冇理由人俾咩料都照登
當然我都有以新界東選民身份問下克勤議員有冇做資料搜集

238X 發表於 2011-4-22 19:01 | 顯示全部樓層
原帖由 Eddie 於 22/4/2011 18:59 發表

當然我都以新界東選民身份問下克勤議員有冇做資料搜集

一、
你都唔投票俾佢 (斷估網民都係投鄭家富或者長毛居多),
佢無必要向你負責...

二、
根本問題係,天水圍係新界西,關佢咩事
點解主席個區無人跟,反而要搵隔離區的 small potato 幫佢做?
(OK,譚主席公務繁忙、張學明要搞丁權問題,當佢地真係唔得閒...
但民建聯不至於在新界西無其他人吧)

結論:成件事係民建聯做出來的鬧劇。
不過都係要有人如實報導,先至知道呢個黨一直做緊嘅係乜嘢。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| Eddie 發表於 2011-4-22 19:37 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2011-4-22 19:01 發表

一、
你都唔投票俾佢 (斷估網民都係投鄭家富或者長毛居多),
佢無必要向你負責...

二、
根本問題係,天水圍係新界西,關佢咩事?
點解主席個區無人跟,反而要搵隔離區的 small potato 幫佢做?
(OK,譚主席公務繁忙、張學明要 ...

唔投票俾佢,佢就唔駛向我負責?
如果佢支持訂立惡法唔通都唔可以鬧佢?