hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 有關中國國籍及英國國籍問題
開啟左側

有關中國國籍及英國國籍問題

Anpretext 發表於 2011-4-27 00:26 | 顯示全部樓層

去旅行兩本都帶吧,
反正多本護照都無壞,
如果中國大使館唔關照都可以去英國大使館搏一搏

同埋BNO好似可以係機場行歐盟通道唔洗逼?
頭文字TRIDENT 發表於 2011-4-27 07:03 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2011-4-27 00:26 發表
同埋BNO好似可以係機場行歐盟通道唔洗逼?

試下入英國本土就知係唔可行的
反而德國,丹麥個類無問題
'*^*''*^*' 「女包黑絲」即將啟動  '*^*
頭文字TRIDENT 發表於 2011-4-27 07:06 | 顯示全部樓層
原帖由 kwwong1 於 2011-4-26 21:24 發表

還記得個陣香港人排隊申請BNO排到打交?
以牛頭角順嫂都有BNO我諗都幾難
不如你努力係英國搵份工或者搵個老婆啦

落藉路唔係無
但係睇下你肯唔肯付出姐

基本上25歲前,有大學學位/錢或準備到英國取大學學位
又或者準備為國家犧牲的話
其實都會落藉到
bananasims 發表於 2011-4-27 12:00 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

小弟加籍,有次出事中國大使館都關照
嗰次出事有個朋友拎 BNO 英國大使叫佢搵中國大使館
佢返到香港剪爛咗 BNO
(法國)

題外話,拎 BNO 去美國洗唔洗見移民官?
唔係我都諗唔到點解仲拎住 BNO.

~~~
cheungtszfung 發表於 2011-4-27 19:03 | 顯示全部樓層
原帖由 bananasims 於 2011-4-27 12:00 發表
題外話,拎 BNO 去美國洗唔洗見移民官?
唔係我都諗唔到點解仲拎住 BNO. ...

呢個要,因為我同班同學而家搞緊visa去美國summer exchange,同場得一個同學唔使見移民官(因為佢係拎加拿大passport),拎BNO同特區護照都要
bananasims 發表於 2011-4-27 19:50 | 顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

[OT] 真係慘,所以我成世都會 hold 住加籍…除非特區可以免簽證入老美…
(好彩我係加拿大出世,唔洗廿一歲前搬去加國住一年)

~~~
kwwong1 發表於 2011-4-27 21:35 | 顯示全部樓層

原帖由 yyy5138 於 2011-4-26 21:45 發表

未知呢句係咩意思呢
望分享

點解個陣中英要就新機場談判?
就係因為中方認為英方係臨回歸前搞千億基建
好聽就係為香港未來投資
實際有幾多contract 流左去英國人手中就......
 樓主| yyy5138 發表於 2011-4-27 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2011-4-26 21:57 發表
居英權我就無咩興趣了,記得前年定大前年小弟有位專做移民的朋友話可以幫我搞移民去加拿大/英國,
不過心諗有本英國護照又唔會令我賺多一千幾百萬,移民英國又唔會發大達,有英籍又如何!?
唔通放屁會香D咩,所以我最後都無謂浪費 ...

老老實實
香港無咩事當然係香港好
乜野都係晒香港到

但始終泥到係中國
難保香港變成點(50年都過左1/5啦)香港變左幾多香港人心知肚明啦

原帖由 頭文字TRIDENT 於 2011-4-27 07:03 發表

當然啦
英國人比任何地方清楚BNO係乜野泥

原帖由 頭文字TRIDENT 於 2011-4-27 07:06 發表

落藉路唔係無
但係睇下你肯唔肯付出姐

基本上25歲前,有大學學位/錢或準備到英國取大學學位
又或者準備為國家犧牲的話
其實都會落藉到

用BNO入英兵?

原帖由 kwwong1 於 2011-4-27 21:35 發表

點解個陣中英要就新機場談判?
就係因為中方認為英方係臨回歸前搞千億基建
好聽就係為香港未來投資
實際有幾多contract 流左去英國人手中就......

咁其實我又覺得無乜問題
最後彭督都好似留左幾千億比香港
而且當時數據指新機場係有必要
用以保持香港競爭力
香港同英國.一家便宜兩家着姐

頭文字TRIDENT 發表於 2011-4-28 00:13 | 顯示全部樓層
原帖由 yyy5138 於 2011-4-27 23:37 發表

當然啦
英國人比任何地方清楚BNO係乜野泥

用BNO入英兵?

咁其實我又覺得無乜問題
最後彭督都好似留左幾千億比香港
而且當時數據指新機場係有必要
用以保持香港競爭力
香港同英國.一家便宜兩家着姐

皇家陸軍,皇家海軍一向係歡迎持有英國國藉(不單只是英國公民)加入
尤其係高風險的近東戰線極需要大量人手
當服夠役期係可以申請入藉
但風險同入職要求亦係相對較高

英國一向當其殖民地是一盤貿易生意看待
從殖民地抽油水之餘,亦會係當地留番足夠的油水比當地人
方便日後長抽長有
唔似某些政權般只想抽盡一地的殘餘價值

香港將來都唔會話有什麼進步或生活大改善
只係睇下生活條件係差左幾多的姐

但因此而要移民的話
英國並非一個理想的目的地
始終英國自八十年代起的內耗問題到現在都未完全搞掂
AVD1 發表於 2011-4-28 12:28 | 顯示全部樓層

原帖由 頭文字TRIDENT 於 2011-4-27 07:03 發表

咁歐洲其他國家見到本 Passport 有個 British 個字就會當左你係神根公約國家
所以有機會係出現唔需要排隊 o既情況 ~ (實情呢個都係事實, 可以去其他討論區睇下拎 BNO 去歐遊 o既好處) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1