hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 有關中國國籍及英國國籍問題
開啟左側

有關中國國籍及英國國籍問題

AVD1 發表於 2011-4-28 12:30 | 顯示全部樓層

原帖由 cheungtszfung 於 2011-4-27 19:03 發表

呢個要,因為我同班同學而家搞緊visa去美國summer exchange,同場得一個同學唔使見移民官(因為佢係拎加拿大passport),拎BNO同特區護照都要

只因 HKSAR 同埋 BNO 起美國黎講都係當係香港
即兩本 Passport 對佢地黎講, 可以話視為同一種護照 ~

ref:
http://zh.wikipedia.org/wiki/BNO

現時英國國民(海外)符合資格參與美國的免簽證計劃(Visa Waiver Program),但仍然不是計劃的成員。根據2007年財政年度,經調整後,在所有申請美國B-簽證(包括B1、B1/B2、B2)的英國國民(海外)護照持有人當中,有2.4%申請失敗[32][33]。這個數字略低於計劃所要求的3%或以下,而香港特區護照在同一財政年度的申請失敗比率則為3.4%。另外,美國政府的「香港互惠」協議同時適用於英國國民(海外)護照及香港特區護照,但是美國政府的「英國互惠」協議則不適用於英國國民(海外)護照。而由於統計理由,英國國民(海外)護照在美國簽證系統中,地區代號被標示為「HOKO」,至於香港特區護照及香港特區的簽證身份書,地區代號則是「HNK」[34][35]。英國國民(海外)護照持有人前往美國海外屬地關島則可享免簽證待遇,而香港特區護照持有人必須同時帶備香港永久性居民身份證才可免簽證入境關島[36][37]。

題外話
澳門特區護照入境美國一樣要簽證,
但因大部份澳門人係用葡國護照, 而葡國護照入境美國係有免簽證待遇的, 因此起 1999/12/20 出世前 o既澳門人去美國基本上係有免簽證待遇 ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2011-4-28 12:36 | 顯示全部樓層
原帖由 yyy5138 於 2011-4-26 12:06 發表

感謝詳細解答
希望終有一日英國可以對我地負返責任
比返個居英權比有BNO ge香港人啦

呢個係冇可能
因為起 1984 年簽訂 o既中英聯合聲明入面已經講明英國係唔會比香港人有居英權
如果唔係的話, 相信英國早就起前幾年*廢除左英國國民 (海外) 呢個怪胎 ~

* 英國前幾年的確係有檢討過英國國籍法
都有檢討過 BNO 呢個問題 ~

ref:
http://zh.wikipedia.org/wiki/BNO

2008年英國國籍檢討

英國政府於2008年3月,委託高仕文勳爵,檢討所有英國國籍。
2008年3月,為了改革複雜的英國國籍法,前檢察總長兼御用大律師高仕文勳爵獲英國政府委託,檢討了包含英國國民(海外)在內的所有英國國籍,並就未來的國籍簡化方向提出了意見。
檢討報告認為,現時香港人申請英國國民(海外)護照有下降的趨勢;但若為了統一國民身份而取消該國籍,即有違英國對香港人作出過的「終身享有」承諾。同時,在允許其他英國國籍(例如英國海外領土公民)持有人以登記的方法成為英國公民之際,英國給予英國國民(海外)同等權利,可能才是唯一公平的做法。
然而,給予英國國民(海外)持有人完整公民權,亦有可能違反《中英聯合聲明》英方備忘錄裡,英國不賦予英國國民(海外)居英權的約定,故此英國國民(海外)國籍應予以保留。但是,該報告沒有否定或宣告給予英國國民(海外)取得完整英國公民身份的機會。此外,該報告亦沒有明確宣告將給予持有英國國民(海外)護照之中國公民完整的英國公民權利與歐盟公民權利
bananasims 發表於 2011-4-28 15:04 | 顯示全部樓層

回復 20# 的帖子

我諗到其中一個同唯一一個好處囉…

想問下,其實我係一九九八年先第一次踏足香港,我其實係咪有得申請 BNO 的?
因為之前我要考某個考評局既試,要拎護照而唔係身份證,報名日同埋考試日要同一本護照
但係我本野報名日未過期,考試日就過
問加拿大領事館有無快證次次都回「唔係我話事」「要問渥太華嗰邊」「唔清楚」
然後有人提議我話申請 BNO 快證…不過我見好似 1997 年後都無得再申

~~~
AVD1 發表於 2011-4-28 16:15 | 顯示全部樓層

原帖由 bananasims 於 2011-4-28 15:04 發表
我諗到其中一個同唯一一個好處囉…

想問下,其實我係一九九八年先第一次踏足香港,我其實係咪有得申請 BNO 的?
因為之前我要考某個考評局既試,要拎護照而唔係身份證,報名日同埋考試日要同一本護照
但係我本野報名日未過 ...

而家應該唔得 ~
所有登記程序已經於1997年截止,假如合資格的申請人未能在1997年7月1日前登記成為英國國民(海外),現在不論在任何情況下,合資格的申請人也不能逾期申請

ref:
http://ukinhongkong.fco.gov.uk/z ... igible-bno-passport

除非你 1997/07/01 之前登記左就唔同咁講 ~

PS. 加拿大政府做野一向都慢幾拍, 呢 d 野我都見慣見熟 ~
cn2661_2d32 發表於 2011-5-6 19:27 | 顯示全部樓層
其實bno係英國讀書仲有少少好處....
唔洗比VISA簽証費,到步唔洗同差佬register.入境英國唔洗照肺同健康証明
當然仲有版友講, 去歐遊方便...行EU通道就得

其他野就算啦....權利上同特衰護照冇分別....一樣係外國人.

*有次同同學去完荷蘭坐coach經法國CAINES同DOVER回英,
Dover係細port...班入境官應該冇經驗,
我拿BNO,咋咋帝行EU線,鬼佬對我同其他鬼仔咁講welcome home
另一邊廂我同學用SAR,比個鬼佬當左PRC....禁鐘叫多3條友來照佢...
最後我地架coach遲左10分鐘開,就係因為佢.

BNO呢...睇邊d港口架咋. 細少少的好似Ireland入境英國, London City/London Gatwick什至Manchester, Dover
一次半次偷雞行EU係冇問題的.
Heathrow算係派晒d移民局精英去....冇可能會比你本BNO過骨.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
bananasims 發表於 2011-5-6 19:40 | 顯示全部樓層

回復 25# 的帖子

即係法理上拎住 BNO 要行返第二條通道,唔可以用特快 EU 通道?

同埋又 OT 一下,我有機會過英國讀大學
如果我加拿大護照過英國讀大學,係咪唔洗收 Visa 簽證費、照肺同健康証明?
P.S. 照肺 = 見移民官?

~~~
cn2661_2d32 發表於 2011-5-6 20:20 | 顯示全部樓層

原帖由 bananasims 於 2011-5-6 19:40 發表
即係法理上拎住 BNO 要行返第二條通道,唔可以用特快 EU 通道?

同埋又 OT 一下,我有機會過英國讀大學
如果我加拿大護照過英國讀大學,係咪唔洗收 Visa 簽證費、照肺同健康証明?
P.S. 照肺 = 見移民官? ...

正式行non-eu果陣,我問過入境官幾次話下次可唔可行 eu....佢好firm答 :NO
BNO法例上唔可行EU. Passport Cover 同普通brtish比,係冇左European Union大字

加拿大我唔知.最好email英國大使館問.

照肺真係第一次入境捉你照X光睇你有冇肺癆.... 好多人係香港照左帶x光片去show佢睇就唔洗照
但no show的話佢好大可能會捉你去照...加上大量非洲人會比人照,時間可以多過3-4小時.
仲要show學校取錄信等等文件

*SAR同學話我知的.
但小弟BNO當年唔係經agent,冇人話我知要show,所以亦冇帶上手.直接一本passport+visa stick就衝過關
最後佢比平日問多兩條問題: 學校係邊,讀乜科...咁就放左我入境.

所以...BNO法例上同SAR待遇冇分別.實側上Practically有分別. 而我個人3年來經驗話我知
佢地未至於當你半個英國人,至少當你係半個自己人.而SAR的確當你alien(外國人),什至經常當左你係Chinese.
但chinese係英國比香港人少好多優待...所以絕對唔係好事.

另外...加拿大係英聯邦....好似係可以同袋鼠佬/奇異鳥一樣....行EU Line的 (唔sure)

DIH 發表於 2011-5-6 21:19 | 顯示全部樓層
#25:法國那邊你係想講Calais吧。

我都係兩本都有,但BNO早年到期後就無續期,
近年都係去東南亞或日本,特區護照無問題就照用。

2008年去德國,同機有好多同胞,佢地用好耐時間過關,
我就唔算太快但都相對順利,我逗留42日亦如實相告,
之前準備的上課證明無需派上用場。

暫時唯一一次去英國係1996年的事了,當然係用BNO。

*最近換了新特區護照,
個人資料頁由最尾變最頭,
晶片又搞到封面好厚好硬,用起上來始終有點不自在。

(之前話「緊急聯絡頁」,查證後係「個人資料頁」,若引起誤會,謹此致歉。

ArnoldC 發表於 2011-5-6 21:31 | 顯示全部樓層

回復 27# 的帖子

英聯邦還英聯邦,歐盟還歐盟,兩者應該無關係。但係,始終事頭婆係同一個人,英聯邦人可能都會有優待,可能全部"自己友"(英國、英聯邦、歐盟、愛爾蘭共和國等)都係排同一條隊。
cn2661_2d32 發表於 2011-5-6 21:31 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2011-5-6 21:19 發表
#25:法國那邊你係想講Calais吧。

我都係兩本都有,但BNO早年到期後就無續期,
近年都係去東南亞或日本,特區護照無問題就照用。

2008年去德國,同機有好多同胞,佢地用好耐時間過關,
我就唔算太快但都相對順利,我逗留42日亦如 ...

多謝指正...係Calais...