hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 [新聞]數碼通收費陷阱
開啟左側

[新聞]數碼通收費陷阱

hkaiw 發表於 2011-4-27 10:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今天在報章看到的:
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=15202485
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=15202486
看來各位用數碼通的用戶要小心了。
喵...
OTIS401 發表於 2011-4-27 12:37 | 顯示全部樓層
數碼通一向都會收Tethering的費用…(除非你係用iPhone 4的跟機無限plan)
只係自從出左iOS 4.3後
先多左人發現有呢個問題

不過都唔好講,自從電話可以無限上網後
真係多左好多有關電訊商收費的投訴
edwardk0218 發表於 2011-4-27 15:25 | 顯示全部樓層
我覺得係用戶本身唔了解收費既詳情
我自己都係用數碼通
都係用緊 iphone
出機果時, 門市職員都好詳細咁講返邊 d 係包
邊 d係唔包
都唔可以怪晒人既
kei_hk 發表於 2011-4-27 16:25 | 顯示全部樓層

原帖由 edwardk0218 於 2011-4-27 03:25 PM 發表
我覺得係用戶本身唔了解收費既詳情
我自己都係用數碼通
都係用緊 iphone
出機果時, 門市職員都好詳細咁講返邊 d 係包
邊 d係唔包
都唔可以怪晒人既 ...

現時只有數記有分開這個收費項目﹐所以出事的只有數記。

以今次case 去看﹐問題應該係出於手機製造商﹐因此部手機set死左一個錯誤的apn﹐人手無法選用正確的apn。

至於其他case﹐多數都是客人自己的問題 (包括忘記職員提及的收費及非收費事項)﹐或少部份職員沒有提及收費內容。

cn2661_2d32 發表於 2011-4-29 02:26 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2011-4-27 12:37 發表
數碼通一向都會收Tethering的費用…(除非你係用iPhone 4的跟機無限plan)
只係自從出左iOS 4.3後
先多左人發現有呢個問題

不過都唔好講,自從電話可以無限上網後
真係多左好多有關電訊商收費的投訴 ...

其實得iphone係咁定全部電話都係?

小弟在英國,用開Windows Mobile,一向都share佢個network用usb連比notebook用.
冇比人收過excharge charge

番香港諗住出Android機,又諗住內部出3仔 400MB 51蚊plan.
以我外國用開的習慣,唔睇片的話緊急用電話share下,一個月唔會多過100mb.

所以先乘機問下..香港咁樣做係咪會比人收錢?
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
kei_hk 發表於 2011-4-29 10:08 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-4-29 02:26 AM 發表

其實得iphone係咁定全部電話都係?

小弟在英國,用開Windows Mobile,一向都share佢個network用usb連比notebook用.
冇比人收過excharge charge

番香港諗住出Android機,又諗住內部出3仔 400MB 51蚊plan.
以我外國用 ...

如果以官方os 本身的功能﹐i-phone 辰 ios4.3 ﹐android 2.3才有﹐windows mobile 係無此功能。

但是有非官方軟件做到﹐例如htc 已經在android 2.2, windows mobile 6.5 (hd2) 已經加上自家軟件去share 個netword。

我只可講﹐數記的收費真係比較複雜﹐設定上分了多個apn ﹐即使你join 了包Tethering﹐你手機都要作出正確的設定﹐一旦選錯便會出今次報紙所講的問題。(有時轉plan﹐都可能要客戶自己做番相應setting)

而其他台﹐係非常簡單﹐客戶只需用晒defalt 野已經用到﹐沒有需要作指定setting。同埋﹐其他台係無獨立收 Tethering ﹐個plan 包幾多數據data﹐係任你點用的﹐所以其他台係唔會有此問題。

cn2661_2d32 發表於 2011-4-29 16:58 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2011-4-29 10:08 發表

如果以官方os 本身的功能﹐i-phone 辰 ios4.3 ﹐android 2.3才有﹐windows mobile 係無此功能。

但是有非官方軟件做到﹐例如htc 已經在android 2.2, windows mobile 6.5 (hd2) 已經加上自家軟件去share 個netword。

我 ...

你所講的tethering係咪用USB/Bluetooth share都算係先.
如果計埋, WM的 Network Sharing 功能係WM6定6.1以上的function.
我一直用緊

Photo Source from Tracyandmatt.co.uk

不過如果你話當wifi router咁share出來,的確冇

其實.....真係好奇想問...如果以wm的方式, 佢都係用緊部電話的名義走Port80.
只不過用緊internet的程式由wm的internet explorer變左某隻dll,
電話公司又點解知你係Tethering,唔係電話上網?
師兄又清唔清楚 iphone/Android的做法? 我想係出機之前攪清楚廢事中招.
因為唔難保我會有用掃把通的一日...聽講3台上網好慢.唔係因有朋友出到51蚊plan同埋多同台sms,我先唔會用3

純技術交流.

kei_hk 發表於 2011-4-29 22:04 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

I-Phone而言在電訊商一定有方法的﹐如果唔係數記又點會有這一個收費item。

其他os﹐我估都有方法去check到的﹐問題係電訊商做唔做這樣的收費。
現在看到的﹐只有數記才設立這個複雜的收費方法。

總之一句﹐唔清楚便問清楚電訊商﹐最好便是叫他們提供合適的設定方法的單章﹐有問題便靠他去處理爭議。

cn2661_2d32 發表於 2011-4-29 22:24 | 顯示全部樓層
明白.唔該晒kei兄.

都係番左香港打上台問問好d...

唉..用月費就係咁提心吊膽. 好多時連份合約上面冇ge條款佢都可以亂來...
冇啦啦幫你renew contract/冇啦啦"送"service比你試玩...
香港保障consumer的法律又衰.比班奸商成日亂來.
當年明明簽合約3 Skype Phone...冇同我講過得一年用之後冇得續約.大拿拿成千蚊同佢買部大陸機,
仲200蚊個月,為左去英國有得打番或sms香港收香港價錢....
冇啦啦cut左我,仲咬死我係1年,我打去嘈左十幾次,scan埋合約比佢話真係冇一年呢隻字,佢先"皇恩大赦"比多半年我...

小弟係英國...Topup (儲值卡)大約120蚊港紙一個月已經500mb上網同無限網內外SMS...係voice分鐘貴
我用3UK, 10鎊 送150MB 3個月有效,包300個網內外SMS. 呢10鎊credit我用兩個月都得....
(呢個年代....有得上網同sms,頃少好多電話...)
最多好似O2咁,500mb一係就爆左會鎖速,一係3UK/Tmobile扣credit...

香港偏係衰,上網條款唔清唔楚,爆左收天價,又成日屈客錢, 唔嘈到上報紙佢都繼續屈你.
儲值卡又絕大部份都冇得無限上,一係people gprs,一係300蚊一個月...
成日話香港電話費接近全世界最平, 但現今最需要的增值服務個門欖就咁高....

kei_hk 發表於 2011-4-29 22:52 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

香港的通話費真係好平﹐我而家用 one2free﹐都只不過$59/月﹐已經有過千分鐘你用。

回想我97年出機﹐$323 /月﹐仲要只有100分鐘﹐所有增值服務都無。

不少大城市都有一個問題﹐便是通話費越做越平﹐所以便要靠增值服務去增加收入。當一般的增值已成為標準後﹐便要再開發其他收費。

3g 的推出﹐便是增加data流量的容量及速度﹐所以有video call﹐但無人用﹐令不少電訊商投資失利﹐因為 2g 都可以全部做到。

直至 i-phone 的出現﹐開始令大家用手機上網﹐data 的用量慢慢增加﹐去到i-phone 3,3gs,4 及andriod﹐wm 更多的機款推出﹐把data用量推到頂點。

而 i-phone 推出﹐的確救了全球不少電訊商﹐當中包括李超人﹐最新 3的業務雖不致有盈利﹐但已經有一個穩定的收入﹐可以安心派息給股東。