hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 [轉載]Sony Ericsson宣佈Xperia X10將可升級至Android 2 ...
開啟左側

[轉載]Sony Ericsson宣佈Xperia X10將可升級至Android 2.3 Gingerbread

樓主| gordon 發表於 2011-5-9 08:58 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2011-5-9 03:31 發表
其實自己心理關口都係1500hkd的位置

講真自己都好大疑問點解大陸淘寶賣機係一批同款咁成千部show出來...係邊度收到成千部同款...
另外你話先達單野,介唔介意pm我比我八卦下?
個人就唔mind翻新拼裝...我自己電話壞左 ...

成千部同款有可能係:
1. 當地的網絡商/零售商將成批機售予單一買家
2. 強國複製技術
3. 當地收到的二手機滯銷, 將之轉運至其他國家
4. 當地網絡商收到的14天機(即出機後, 於14天換機保證期內退回網絡商的手機)

我都上過淘寶睇呢批機, 外型不錯, 但由於是網頁, 不知有否拆過機, 而且它們應該是刷過系統, 另外國內Android手機是沒有Android Market的(以安桌市場代替), 另外除非是代工(例如Nexus One), 否則HTC的機係唔會冇HTC Sense的, 小弟都有點興趣, 但冇機驗真係有些風險.

雖然翻新拼裝你自己沒有所謂, 但總沒可能買架拼裝機回來搵自己笨的, 因為唔知佢裝過些什麼在機內, 我玩機的原則係, 買到的一定要係原裝機, 不論二手或全新, 到手後要維修除外(例如我有部Ericsson GH388買回來是原裝, 花了$30, 但電池就找新高登一間店翻修, 花了$170, 現正常運作)

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
238X 發表於 2011-5-10 22:53 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 5/5/2011 00:10 發表
早前Sony Ericsson曾經宣佈過不會再為Xperia X10, X10mini, X10mini pro及X8提供Android 2.1以上的升級, 但現在詢眾要求, 宣佈Xperia X10將於2011年第二季或第三季提供Android 2.3.3的升級套件.

而Xperia X10 mini, ...

呢件事好似上完 2.1 無耐已經開始傳,而家只係官方證實。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| gordon 發表於 2011-5-11 10:00 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2011-5-10 22:53 發表

呢件事好似上完 2.1 無耐已經開始傳,而家只係官方證實。
可惜真係唔知X8, X10mini, X10mini pro有冇得升級(小弟有X8的)
cn2661_2d32 發表於 2011-5-11 14:58 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2011-5-9 08:58 發表

成千部同款有可能係:
1. 當地的網絡商/零售商將成批機售予單一買家
2. 強國複製技術
3. 當地收到的二手機滯銷, 將之轉運至其他國家
4. 當地網絡商收到的14天機(即出機後, 於14天換機保證期內退回網絡商的手機)

我 ...

忙得滯唔記得左覆.

諗諗下又係播...呢批機係美國Tmobile專有型號...照計唔會有官方中文Rom
我都係再諗諗先...反正近排有點手緊

*GH仔經典....以前我都有部GH337...搬屋唔見左.
亦成日想買番部T18SC玩...愛立信d機真係好經典.接收又好.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
 樓主| gordon 發表於 2011-5-11 15:10 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-5-11 14:58 發表

忙得滯唔記得左覆.

諗諗下又係播...呢批機係美國Tmobile專有型號...照計唔會有官方中文Rom
我都係再諗諗先...反正近排有點手緊

*GH仔經典....以前我都有部GH337...搬屋唔見左.
亦成日想買番部T18SC玩...愛立信d機 ...

水貨刷中文系統又不出奇的, 唔係邊有人買, 雖然個個刷的系統都有出入(有人刷個原生Android, 有人刷HTC Sense), 同埋很多個賣家已講明批機刷過機, 除非佢係新加坡或者東南亞或者澳洲水貨才唔一定要刷系統, 小弟都在先達見到My touch 4G有中文.(當年小弟有架Nokia 6210是在澳洲買的, 有原生中文介面但沒有中文輸入).

佢一次有千幾二千部才是問題, 係咪真係有咁多14天機, 又有咁多滯銷貨, 好有疑問.

愛立信的舊款機, 暫時以T28最易找到.

cn2661_2d32 發表於 2011-5-15 04:29 | 顯示全部樓層
小弟為左盡早適應android, 刷左部Tytn II做Cyanogen 7 Mod Rom來用....

不過終於理解spec唔高的情況真係會用到發火.

400Mhz的cpu.完全係windows95的感覺.

不過d apps真係比wm現代化好多...唉..好期待換機的一日

*另問...好重要喇對我來講

有冇一隻 mp3 player介紹?

小弟用開SE W980/ WM機的music player都支援 PC Windows Media Player直接sync完,直接開playlist
但android我冇隻Mp3 Player支援Windows Media Player的play list

仲有,以前兩部機d歌都冇亂碼, 家陣android全部tag都亂晒碼. 我有成gb的歌,冇可能全部用software逐隻幫tag轉unicode.
既然SE/ WM都work咁一定係android問題...

唔該晒先.

cx7 發表於 2011-5-16 20:28 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2011-5-15 04:29 發表
有冇一隻 mp3 player介紹?

小弟用開SE W980/ WM機的music player都支援 PC Windows Media Player直接sync完,直接開playlist
但android我冇隻Mp3 Player支援Windows Media Player的play list

仲有,以前兩部機d歌都冇亂碼, 家陣android全部tag都亂晒碼. 我有成gb的歌,冇可能全部用software逐隻幫tag轉unicode.
既然SE/ WM都work咁一定係android問題...

唔該晒先.
...

use ID3Fixer on android, good for you
kay 發表於 2011-5-16 20:50 | 顯示全部樓層
cn2661買左android手機未?
未既可以考慮下三藩巿,身邊有幾個fd用緊,折合計唔駛2K
仲爽過我部galaxy580
世界很簡單 人類很複雜
cn2661_2d32 發表於 2011-5-17 00:52 | 顯示全部樓層
原帖由 cx7 於 2011-5-16 20:28 發表

use ID3Fixer on android, good for you

果然係正野.work播.唔該晒CX兄
cn2661_2d32 發表於 2011-5-17 01:02 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2011-5-16 20:50 發表
cn2661買左android手機未?
未既可以考慮下三藩巿,身邊有幾個fd用緊,折合計唔駛2K
仲爽過我部galaxy580

未買呀.
不過部Orange SF一來係ZTE出,二來冇keyboard. 其實佢個spec都好強我都認
多謝建議先

*唉.係我部 tytn行左個custom android rom兩日....
一來唔係原生,好多bugs...例如換左電唔識認番電量仍然show 0%.

二來,誠而我覺得android好多野都比唔上winmo 6.5之前.
好多本來以為應份會有的setting會冇左或者好難攪,
synconise麻煩,
仲有真係超食data...我新裝個rom一日,都係master reset左2次(自己衰亂裝野),用market 每次down5隻app,已經一日冇左近百mb
又成日自己亂update.
個contact book又黑人憎,自己將中文字跟左國語拼音排晒上英文 (EG: 安仔  會上左A字... 同其他Andy/Andrew撈埋一齊)

我唔知係咪自己唔識set. 但真係覺得android冇左wm果隻人性化同細心. 總之就好似每樣都有,每樣有d,每樣都唔足咁....
*唔係挑起罵戰.純係個人意見.歡迎討論