hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 如果全香港的巴士迷夾錢搞間巴士公司
開啟左側

如果全香港的巴士迷夾錢搞間巴士公司

Snoopy@FB8617 發表於 2011-5-18 22:45 | 顯示全部樓層

原帖由 tonytsang_hk 於 2011-5-18 22:39 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我明白是法例所限,但如果我地盡力去做,總會有少少辦法去打破依個框框,係唔係呢?
至於,車輛方面,只要法例通過,可以爭取有收藏舊巴士的人士來支持,提供巴士行走
我知道買一架雙層巴士,是要七位數字的價錢

至於行政方面,我諗過 ...
出面請人要既錢一D都唔平
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| tonytsang_hk 發表於 2011-5-18 22:53 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2011-5-18 22:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
出面請人要既錢一D都唔平

是呀,我知道,我想年薪要六至七位數字吧
如果真係有十萬個巴迷,每人出一千,都有一億
但如果要每人每月固定出一千,都幾困難
所以要搵多d有心人
KG1428 發表於 2011-5-18 22:54 | 顯示全部樓層
需要知道的是要開一間巴士公司一點都不易
1)巴士公司需要聘請司機+站長等...職位,加上最低工資實行。工資的成本會較高。
2)巴士公司買一部巴士至少要五十萬或以上
3)巴士公司需要用巴士車廠,要租地是一點都不易。
4)新巴,嶼巴都是有大公司支持先繼續經營,巴士迷都是得小貓三四隻。所以要開巴士公司甚至維持。都十分困難。
5)因此,開一間巴士公司。是不易的事

即使夠錢比你開一間巴士公司
1)政府有規管巴士公司數目,要進入市場一點都不容易
2)開辦新線/買新車要過政府一關。買二手車,都不是好易話批就批。
petcity 發表於 2011-5-18 22:55 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| tonytsang_hk 發表於 2011-5-18 23:00 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 2011-5-18 22:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
需要知道的是要開一間巴士公司一點都不易
1)巴士公司需要聘請司機+站長等...職位,加上最低工資實行。工資的成本會較高。
2)巴士公司買一部巴士至少要五十萬或以上
3)巴士公司需要用巴士車廠,要租地是一點都不易。
4)新 ...

司機方面,可由有有關駕駛執照的具有相關經驗巴迷兼任,但站長需要有一定經驗,需要從外部招騁
kei_hk 發表於 2011-5-18 23:01 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2011-5-18 10:21 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
就算俾你咁好彩有十萬
可以做D咩?

來緊一期六合彩估計一注獨得有一億。

真係比樓主﹐又夠做什麼?

一部雙層冷氣巴﹐大約要3-4佰萬(唔知有無升價)﹐一條的巴士線﹐又要有肉食的路線﹐又要用十多部車。

例如城隧線﹐如46X, 47X, 48X, 49X﹐每條線都十多部車。

你要做一條線﹐起碼15部車﹐4千萬肯定走唔甩。

其後仲要搵地作為車隊維修及停泊之用﹐香港適合的地唔多﹐當你要用1千萬去搵地及相關的維修工貝及設施﹐買一些備用零件。(唔好以為1千萬好駛好用﹐都只不過係一個簡陋的車場﹐做到基本維修的地方)

仲有4-5千萬﹐你仲要聘請員工﹐前線最少要30位司機﹐2位站長﹐2位清潔﹐後勤仲多人要聘請﹐真人每月支出唔少。

保險﹐唔係淨係計你的巴士車隊﹐仲要後勤用車﹐員工勞保。由於是車廠關係﹐都係屬較高風險的﹐勞保會較貴的。

車用燃料﹐你一係每天都派車去油站入油﹐如果唔係﹐便要自建自家入油設備﹐在建設及設計﹐都有嚴格規定。你又要預備一筆金錢去向油公司預先買燃料。

雖然﹐一億會夠你開一間巴士公司營運1-2條巴士線。問題係樓主﹐甚至一眾巴士迷有無相關知識及經驗去由零開始去組成一家巴士公司?
今天你去訂車﹐最少1年才有車供應﹐由你收到1億去到收車﹐期間你都在適當時間去找出地方做車場﹐買入相關維修設備及支援車輛﹐聘請適當員工﹐無野做你都要養這班人。
一旦新車越遲到﹐你這方面的支出便越大﹐你的儲備金會慢慢蒸發的。

樓主真係有全盤計劃﹐才去想開一家公司啦。

admin26 發表於 2011-5-18 23:03 | 顯示全部樓層

版主提示,

本人實不想插手影響言論自由, 但站友發文前應考慮文章內容,
及建議的可行性, 亦應該提供更多資料.

如太過簡短/不切實際的內容, 可判灌水.

另外本文與巴士迷關係較大, 將移到B22版

admin26
版務文章
Gary_B 發表於 2011-5-18 23:04 | 顯示全部樓層
有心投資 我不如買各運輸機構既股票
 樓主| tonytsang_hk 發表於 2011-5-18 23:11 | 顯示全部樓層
原帖由 Gary_B 於 2011-5-18 23:04 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
有心投資 我不如買各運輸機構既股票

搞大單野的目的只是為投資? 不會吧???
而是能為香港人提供優質巴士的服務
petcity 發表於 2011-5-18 23:17 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽