hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 如果全香港的巴士迷夾錢搞間巴士公司
開啟左側

如果全香港的巴士迷夾錢搞間巴士公司

樓主| tonytsang_hk 發表於 2011-5-18 23:33 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2011-5-18 23:17 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

夠喇,你玩夠未(用玩已經好客氣,應該用一個病字部既字)
你究竟知唔知不切實際點解?唔知可以上網或者問返中文老師

奉勸一句,夜訓冇益呀,咁應該點呀?早d訓喇 ...

好在你叫我上網,搵到一篇唔錯gei分享

http://blog.linux.org.tw/~jserv/archives/001836.html
GX7569 發表於 2011-5-19 00:38 | 顯示全部樓層
原帖由 tonytsang_hk 於 2011-5-18 22:53 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

是呀,我知道,我想年薪要六至七位數字吧
如果真係有十萬個巴迷,每人出一千,都有一億
但如果要每人每月固定出一千,都幾困難
所以要搵多d有心人 ...

唔係話我潑你冷水

假設真係有十萬個巴迷
我諗只得一半甚至唔夠過半數人會出到一千蚊出黎夾
有心人就唔係冇
不過有心無力囉
而家D人寧願將每月果一千蚊儲起,都唔會拎出黎去做無乜回報的投資
一個月人工又唔係搵得多,D錢愈來愈唔見得好使
扣埋D日常開支,冇幾多餘錢會剩到出黎

有多餘錢做呢D野既人係香港有幾多個?
開一間公司黎賺錢都唔容易
更何況開巴士公司?
除非你可以搵到好似太古呢類大公司黎注資
否則,即使你搵到人才,都冇用
錢果方面都係解決唔到

PB7996,SJ7944,TC8986
orange 發表於 2011-5-19 00:38 | 顯示全部樓層
原帖由 tonytsang_hk 於 2011-5-18 23:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

好在你叫我上網,搵到一篇唔錯gei分享

http://blog.linux.org.tw/~jserv/archives/001836.html

我唔知樓主本身係讀書定係已經出來打工

如果係前者,請你努力讀書,他日入巴士公司做個主任又好,做車長都好,睇驗一下
今時今日賺$1不是一件易事

如果係後者,請你努力賺多d錢,或者一注獨中一億六合彩,到時買晒人地d股票又好,
自己開間公司頂人都好,任你話事.不過現時一個巴士客運營業證炒價已過百萬,加埋
各類開支,一架巴士未做生意已經花費幾百萬以上,呢筆錢夠你買一個住宅單位...
益童學校,全民教育
n281 發表於 2011-5-19 03:40 | 顯示全部樓層

原帖由 orange 於 2011-5-19 00:38 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我唔知樓主本身係讀書定係已經出來打工

如果係前者,請你努力讀書,他日入巴士公司做個主任又好,做車長都好,睇驗一下
今時今日賺$1不是一件易事

如果係後者,請你努力賺多d錢,或者一注獨中一億六合彩,到時買晒人地d ...

我仲記得
當年(1998年初)
政府宣佈公開競投中巴88條線

有巴迷在HK巴士討論區
想集資成立公司競投中巴88條線

集資幾千萬!!
可以買幾多部巴士行88條線!!

當年
新世界在不足七個月
由 無 到 營運八十幾條線
九記城記又肯讓一些新車訂單給新世界
已算係奇蹟

DW8306 發表於 2011-5-19 09:08 | 顯示全部樓層
阿哥...你真係有一億既買巴士公司既股票把啦
18/5/2011載通收市價$23,一手400股
唔計印花稅,經紀佣金等雜費只需$9200

一億訓身買晒載通,你可以買到10869手,共4347600股
到時你就唔係散戶黎架喇

不過載通已發行股份數量係4.04億股,你都係個小股東黎
d股票乖乖地擺係度等收息把啦

新創建股價平少少,但每股$11.5,一手1000股
唔計印花稅,經紀佣金等雜費要$11500
一億訓身買晒新創建,你可以買到8695手,共8695000股
到時你都唔係散戶黎

新創建已發行股份33.16 億,你比載通佔有公司股份百分比更加少
週息率比載通低(載通週息率:5.860 vs 新創建週息率:5.500)
所以呢...一億?你估好多錢,當正可以呼風喚雨咩?

想玩巴士公司就冇可能架喇...有一億買AMS都可以諗諗
AMS股價$1.850,一手2000股,唔計印花稅,經紀佣金等雜費要$3700
一億訓身買晒,你可以買到27027手,共54054000股

AMS已發行股份2.28億股,你持股量佔整體接近23.7%
而且週息率最高(週息率:5.950).

所以,訓醒既.不妨考慮買AMS
未訓醒既,唔好發咁多白日夢

ref:http://finet.hk/mainsite/index.htm
一切股價,資料來源以上述網頁以發文時間為準

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
smal + 1 excellent analysis~!!!!

查看全部評分

DW8306 發表於 2011-5-19 09:29 | 顯示全部樓層
原帖由 tonytsang_hk 於 2011-5-18 23:11 發表

搞大單野的目的只是為投資? 不會吧???
而是能為香港人提供優質巴士的服務

搞大單野的目的只是為香港人提供優質巴士的服務?不會吧???
蝕本生意邊個願做?邊個願投資?

kei_hk 發表於 2011-5-19 12:17 | 顯示全部樓層

回復 25# 的帖子

以計數﹐你正確。

但以實際買賣﹐要加入變數。

市場上根本唔會有大量貨等你買﹐當有人去掃貨時﹐自然要出較高的價位去收買﹐相關公司的股價自然上升。
換句話說﹐最終可買入的股數﹐會較你預期為貴﹐所以成功買入的股數會減少。

另外﹐你要大量買入同一公司的股票﹐市場上未必有足夠的人放出股票﹐會形成有價無市﹐出幾多錢都買唔到貨。

這些公營公司﹐除了公司本身的大股東外﹐仲會有不少基金持有大量貨的﹐他都唔會輕易放貨的﹐更易出現有價無市的情況。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
DW8306 + 1 寶貴意見

查看全部評分

kei_hk 發表於 2011-5-19 12:21 | 顯示全部樓層
原帖由 n281 於 2011-5-19 03:40 AM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

當年
新世界在不足七個月www.hkitalk.net9 x! g$ P4 \! Q$ _2 P: W' L  R
由 無 到 營運八十幾條線
九記城記又肯讓一些新車訂單給新世界
已算係奇蹟

主要都是政府出手﹐可以用到中巴的車隊﹐車廠同多間巴士公司協商﹐把其他公司的訂單抽調供應車給新巴﹐以及母公司(英國 FIRST BUS)運一批車過來香港。

以城巴最初的26條線﹐最主要是搵到新加坡的2手車﹐以及租用非專利巴士協助﹐在非專利部抽車支援﹐但當年都有不少運作唔暢順的地方。

樓主| tonytsang_hk 發表於 2011-5-19 12:39 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-5-19 12:21 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

主要都是政府出手﹐可以用到中巴的車隊﹐車廠同多間巴士公司協商﹐把其他公司的訂單抽調供應車給新巴﹐以及母公司(英國 FIRST BUS)運一批車過來香港。

以城巴最初的26條線﹐最主要是搵到新加坡的2手車﹐以及租用非專利巴士協 ...

換言之,要集合到幾百億資金,有政府協助先可以搞到。
但如果只需要開辦古董巴士線,就要政府方面主動修例才行。
因為現時立法會提私人議案,需要在區選同功能組別入面各取得過半數支持先可以提出。
如果在97前就可以自由提。
不過開辦古董巴士線,環保團體會唔會第一個反對呢?
DW8306 發表於 2011-5-19 14:05 | 顯示全部樓層

原帖由 tonytsang_hk 於 2011-5-19 12:39 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

換言之,要集合到幾百億資金,有政府協助先可以搞到。
但如果只需要開辦古董巴士線,就要政府方面主動修例才行。
因為現時立法會提私人議案,需要在區選同功能組別入面各取得過半數支持先可以提出。
如果在97前就可以自由 ...

查實你係度幻想咁多有乜用?呢度唔係F1板喎