hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 傳聞九巴出現高層大地震
開啟左側

[經歷分享/報告] 傳聞九巴出現高層大地震

stagecoach 發表於 2011-5-26 23:23 | 顯示全部樓層

李日新係時候出山啦!

PB602 發表於 2011-5-26 23:25 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2011-5-26 22:22 發表
公營巴士?
營運者做又三十六,唔做又三十六,而家九巴都至少肯在賺錢線落本,
我驚公營化可能74X同74A會係同一個服務水平。
呀係喎,政府同時係港鐵最大股東,下刪三千字。

有人仲話要學澳門咁,由政府批出服務合約俾巴士公司,政府出錢租車,收入全歸政府。

巴士公司競投時一定滿腹大計,結果咪好似澳門咁,投到合約後錢就袋袋平安,要買新車?咪去大陸買批平價車俾你坐囉,你要五洲龍定核突宇通小巴?

車資收入同巴士公司無關,我係巴士公司都會想盡辦法趕客,你地個個坐港鐵,我開少架車又慳番成本,名符其實車越收得多越賺錢。
PB602 發表於 2011-5-26 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 bustop 於 2011-5-26 23:19 發表
到時投訴巴士服務, 請致電1823.
調查巴士投訴, 就會表演「三角傳球」.
運輸署交波俾路政署, 路政署交波俾水務署, 水務署又交返去運輸署...

推完一輪,先發現係個司機鋤假,叫你搵勞工處睇睇個司機係咪呃病假。

勞工處就話,佢地無權發病假,有問題應該搵衛生署或者醫管局。

去到衛生署,研究一輪之後回覆鋤假涉及虛假聲明或偽造文書,仲問你報咗警未呀?
GM 發表於 2011-5-26 23:45 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2011-5-26 10:22 PM 發表
公營巴士?
營運者做又三十六,唔做又三十六,而家九巴都至少肯在賺錢線落本,
我驚公營化可能74X同74A會係同一個服務水平。
呀係喎,政府同時係港鐵最大股東,下刪三千字。

一間九巴,閒閒地講緊香港一半以上人口,
又係1933年專利 ...

慘在九巴依家的服務同公營化分別不太大
73客唔算少
今日1:45搭番粉南
上層3座位坐2人 2座位坐一人由車頭到車尾
都唔算少人
但係等35分先有一架車(送73a車尾)
比起一D超頹線仲疏

277X仲經典
D車成日由非繁調去繁時
結果早上非繁連欣盛苑都飛
隔離條273D過左8點就載空氣
D靈活性真係

對「九巴都至少肯在賺錢線落本」有保留

轉載自香討:
[有關巴士路線277X號事宜]

跟進我們於二零一一年三月三日就上述事項給你發出的電郵,本組再收到運輸署的回
覆,現謹轉述如下。

運輸署回覆表示,經翻查第277X號綫行車紀錄,一月二十四日傍晚因受粉嶺中心交通
阻塞影響,令第277X號綫巴士未能依時返抵平田總站,站長須因應當時情況重新調動
班次。站長分別安排遲到的巴士上落客後即時開出,或過時嚴重的班次往中途站起
載,以疏導中途候車的乘客 。而於一月二十八日因九巴車務調配關係,站長將原編定
聯和墟開上午8時18分、8時24分、8時30分及8時38分的班次,調整於8時18分、8時26
分及8時38分開出。在二月二日,由於九巴有車長缺勤,以致少了一班車,當值站長因
而需調節班次,令班次可以平均開出,經調整後班次為上午8時31分、8時44分
(JF6587)及8時57分。在二月十四日,因九巴車務調配關係,站長將原編定聯和墟開上
午8時18分、8時24分、8時30分及8時38分的班次,調整於8時20分、8時28分及8時36分
(GB2607)開出。另外,於二月十七日,因九巴車務調配關係,站長將原編定聯和墟開
上午8時18分、8時24分、8時30分及8時38分的班次,調整於8時18分、8時26分及8時36
分(GX7205)開出。九巴就有關上述情況引致你的不便表示歉意,並表示已指導外勤人
員密切留意該線的服務情況,並在有需要時作出適當的班次調動,以疏導中途站候車
的乘客。運輸署表示該署會繼續密切監察第277X綫的服務,包括安排調查,倘發現有
不妥善之處將敦促九巴改善。

謝謝你向我們提出此事。

交通投訴組總行政主任
(陸漢森 代行)

273A又愈改愈少客
根本就行政主導,脫離市場經濟

仲有d小貓幾隻的線又保留,
資源又不能有效分配

常備TCU 出行唔洗怕
238X 發表於 2011-5-26 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 stagecoach 於 26/5/2011 23:23 發表
李日新係時候出山啦!

時勢造英雄,而家巴士嘅時代已經過去。況且佢都老啦...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
hokwanlam 發表於 2011-5-27 00:56 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2011-5-26 23:45 發表

時勢造英雄,而家巴士嘅時代已經過去。況且佢都老啦...

如果巴士時代已經過去,而家就唔會有咁多人仲搭緊巴士番工番學啦.....
係九巴既服務出左問題,先至令到D人誤以為巴士好慢,好晒時間,無論咩路線都一定慢過鐵路.....
238X 發表於 2011-5-27 01:18 | 顯示全部樓層

原帖由 hokwanlam 於 27/5/2011 00:56 發表

如果巴士時代已經過去,而家就唔會有咁多人仲搭緊巴士番工番學啦.....
係九巴既服務出左問題,先至令到D人誤以為巴士好慢,好晒時間,無論咩路線都一定慢過鐵路..... ...

九巴係衰,但乜都賴哂九巴,似乎又唔係好符合事實。
而家多咗好多地方有其他交通選擇,
巴士唔再好似以前咁風光,亦都好難再有特別發圍之處。

呢個問題並唔係九龍專利。例如我上一份工返鰂魚涌,
有同事住金鐘,一樣日日地鐵返工。
我有時諗:問心,2 號仔同 722 都唔係好慢啫...

可能你見到水係半滿、仲有得做,但對九巴嚟講,
當唔係全滿或者要加多杯,就已經可以好大劑。
佢假假地都係上市公司!

所以,除咗港鐵之外,好多時搶贏九巴嘅,
都係啲近乎個體戶嘅小巴、村巴。
因為魚仔細,大嘢睇唔上眼,咪俾啲細嘅做囉。

我最激氣嘅,係政府點解唔俾機會 D 細營辦商
向上發展,一步步接管個市場。如果怕大家坐唔同公司
嘅車要俾多一大嚿錢,都可以靠某種方式嘅整合解決。

另外,耐唔耐都見有人話對面新城一樣搞到好有問題、
送客比小巴,我自己就覺得某程度上都係呢個因素。

【以下係皇帝發噏瘋時間】
我自己覺得,條西鐵綫未必維到自己皮,但對九巴打擊遠遠大過大西北。
譬如 238P,點睇都唔覺得佢定位錯、服務差。
但呢幾年西鐵出到尖沙咀 / 楊屋道又有 930A 之後,
個人觀察 238P 已經唔似 05/06 年咁會班班爆。
呢個 case,九巴做到啲乜呢?

諗到最雞蛋裏挑骨頭,可能都係「點解佢唔開 930A」而已,
但查實我走去講 930A,都係想當然地以為嗰邊啲過海客
以前係搭 238P 出九龍轉車而已。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
JF1261 發表於 2011-5-27 01:52 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2011-5-27 01:18 發表

我最激氣嘅,係政府點解唔俾機會 D 細營辦商
向上發展,一步步接管個市場。如果怕大家坐唔同公司
嘅車要俾多一大嚿錢,都可以靠某種方式嘅整合解決。

另外,耐唔耐都見有人話對面新城一樣搞到好有問題、
送客比小巴,我自己就覺得某程度上都係呢個因素。

點解? 因為佢唔想你有競爭,唔想 d 人搭巴士阻住d 高官/有錢人出入
宜家一間九巴獨大咪幾好, 聽教聽話, 話cut 車就cut 車
話cut 線就cut 線
KV1902 發表於 2011-5-27 03:16 | 顯示全部樓層
盈利唔好,就應該搵方法搵食。
交通市場上係多,亦都好激烈(尤其九鐵「被合併」後)
但唔代表等死。
要增加RevenueProfit
一係就做好D,一係就close左個business(Dcapitalother business),一係就真係慳。
何生最失敗係佢只懂慳。
聽聞收車慳既多過開足車既Profit,但佢漏左goodwill亦都慳埋~

其實九巴係咪冇得打?
我覺得唔係。
我由出世一刻到今日,我都係香港島既人。
相比九龍新界,香港島其實個經營環境比九龍惡劣。
人口少(120),地方細,交通network擴展有限(我指烏上交通,唔計海底隧道線)

而港島線又的確貫穿大部份港島北岸,對巴士係好大威脅。
港島北岸的確地面係慢,塞兩個燈位可能地鐵已經下個站。
新城索性重組過北岸路線,犧牲流水客而專心做特快客。
甚至大執D(e.g.789東行/ 8)

我唔知特快線搵到幾多錢,但新城D線,搵$$大多上同個班次都有正面關係。
新城既做法,好多時係唔同港島線正面鬥,唔會好似九龍公司咁大包圍。
贏時間贏平(因為港島線貴)贏有位坐。
即使頹線都出時間表,呢D係誠意嘛。

雖然巴士的確生存空間細,但應該去想方法加強競爭力。
九巴在”land resources”上面多,人口多,好多地方鐵路唔到。
理論上可以好過新城......

3ASV174 發表於 2011-5-27 03:38 | 顯示全部樓層

回復 89# 的帖子

九巴面對既議會生態同新城好唔同,
港島無論東南西北向既本土線,好多都穿過灣仔區,
灣仔區係一個一向對巴士服務都無太多意見既區,所以一頭一尾區會首肯,
幾乎都唔會甩拖。

但係九巴唔同,九巴對住個個區都好麻煩,
加上多數線都經過幾個區議會地頭,令好多方案都好難通過,
其實你只要睇新巴o係將軍澳落得咩下場,就明有好多野唔係九巴唔做,但真係郁唔到。
將南班議員都出晒名麻煩,新城o係呢區角力既時間一樣比o係港島本土長好多,
你睇城巴改一條機場線,唔縮服務範圍都要用 8 年時間,何況九巴仲想借重組減車?

新城其實改特快最終都無放棄流水客,
尤其係東區,佢只係將 8 既流水客分左比 2 同 82,長途客就打散晒去東廊線。
但九龍唔同,九龍半島唔係狹長地形,快速公路落點又唔好,
想搞特快線都唔容易。
至於鐵路唔到既地方…無得好講,
九巴根本係寧願拎o的資源去做鐵路接駁同打鐵路既線,
鐵路唔到既地方,只係用黎屈你無得唔搭佢班客既錢。