hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 249X有無機會加假日服務?又有無機會全日? ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 249X有無機會加假日服務?又有無機會全日?

tkf_2005 發表於 2011-5-31 00:39 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2011-5-29 19:19 發表

其實青沙公路的設計敗北都係其中一個原因
好似冇左條T4路,令馬鞍山出黎的車要兜路先去到
大埔公路果個入口本來諗住封左隔黎個出口
點知封唔成搞到果個位日日亂七八糟,交通意外多多

長沙灣果邊的出入口位置都係要兜 ...

你叫我家陣朝早搭73X...除左番晏少少之外...
我情願249X搞掂算...
一黎我搭73X唔就腳,就腳D咪71K>73X...
如果到富善見到73X剛剛出站,好彩O既71K到廣福仲追前一班....
但係去到城隧,我搭東鐵8:40到沙田望出去都見到成條車龍...
走快線一樣唔快得幾多...由沙田IVE計到新城市根本KEEP住 30-50KM/H
仲要博佢個分岔口冇炒車...

今日晏左放學,撞正有249X,我都特登行去長青邨分站等...
1805等到1823,當中其實順手痴FD一齊搭
冇計,真係快,4個字青南-大圍...1845都到大圍,
走線其實有得汁...
一係跟IVE校巴落青葵,
上親昂橋條大斜真係...唉...真係落番青葵好過
想順手食美孚客咪落埋葵涌道...
基本上KEEP到青南*我用青槐樓-大圍計,
半粒鐘內搞掂應該都仲KEEP到客...

不過講到番青機方向就...經葵涌道就算LA...落美孚一定兜...

KV5952 發表於 2011-5-31 12:56 | 顯示全部樓層
要249X多客除左8幹多幾條巴士線搞轉乘之外
都好難吸到多D客黎

如果將272P改行8幹同埋配合番249X班次有冇得諗?

12A 發表於 2011-5-31 13:10 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2011-5-31 00:39 發表
你叫我家陣朝早搭73X...除左番晏少少之外...
我情願249X搞掂算...
...

明明顯徑, 田心, 新翠一帶係客倉
入一入去可以改善249X客量, 分流46X上轉車站的乘客
最衰青沙大圍上落橋位設計唔惦
入田心的話就會有見入口不上, 兼經兩次迴避處的問題
結果比人的感覺係好遊車河
吸客不成, 分分鐘趕客....

另一個可行吸客的方法係拉上山尾街, 搶火炭工業區客, 執源禾路死雞
但問題九巴就做唔到81K轉乘客, 一人會蝕左幾角....
個大包似乎唔會賣比各位
九巴十六 與你在 GA5505 相見
 樓主| victorkaho 發表於 2011-5-31 16:38 | 顯示全部樓層

tkf_2005 發表於 2011-5-31 16:44 | 顯示全部樓層
原帖由 victorkaho 於 2011-5-31 16:38 發表
所以後來我考慮過,沙田區既路線暫時都ok
但係青衣區既路線點都要執執,
如果可以好似樓上師兄話齋擺到長亨/長宏做總站既
咁就好易辦啦

冇嫁LA....青衣客倉太細...朝早過埋美景成車得番10幾個...
一係加密到廿分鐘盡搶客...
沙田又係,比你拉上火炭都冇用...東鐵都係搭2個站O者...
249X主要做到一個連接功能已經夠...
點汁線對客源個吸引力唔大...
係班次真係好似其他CHING咁講有點趕客....

IVE校車收10蚊.開0830,0900,
番0930 O既,係大圍趕唔到0845班249X就要上校車...
249X係大圍等0915沙市開果班要9點4-5到大圍...

流星☆雨 發表於 2011-5-31 20:10 | 顯示全部樓層
原帖由 12A 於 2011-5-31 13:10 發表

明明顯徑, 田心, 新翠一帶係客倉
入一入去可以改善249X客量, 分流46X上轉車站的乘客
最衰青沙大圍上落橋位設計唔惦
入田心的話就會有見入口不上, 兼經兩次迴避處的問題
結果比人的感覺係好遊車河
吸客不成, 分分鐘 ...
其實有無可能做88K<>249X優惠?
原帖由 tkf_2005 於 2011-5-31 16:44 發表

冇嫁LA....青衣客倉太細...朝早過埋美景成車得番10幾個...
一係加密到廿分鐘盡搶客...
沙田又係,比你拉上火炭都冇用...東鐵都係搭2個站O者...
249X主要做到一個連接功能已經夠...
點汁線對客源個吸引力唔大...
係 ...
或者可以開特車專做IVE?

tkf_2005 發表於 2011-5-31 20:49 | 顯示全部樓層

原帖由 流星☆雨 於 2011-5-31 20:10 發表
其實有無可能做88K249X優惠?或者可以開特車專做IVE?

意思又唔係咁...不過開O既都好...唔洗比咁貴...*不過番多幾日,都唔知第日洗唔洗番TY....

事實上班次真係疏MA~....:L

半粒鐘...等佢又唔係,又要貪佢快....:L
HG6729 發表於 2011-5-31 21:02 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2011-5-31 20:49 發表

意思又唔係咁...不過開O既都好...唔洗比咁貴...*不過番多幾日,都唔知第日洗唔洗番TY....

事實上班次真係疏MA~....:L

半粒鐘...等佢又唔係,又要貪佢快....:L ...

都好呀,  去到美景再order 243m
Mandy+263M=HG6729
ksmbh 發表於 2011-5-31 21:18 | 顯示全部樓層
原帖由 laikingsouth 於 2011-5-30 17:47 發表

個人認為青沙的路線唔使太多,除249X全日外,將86C改道青沙,另加開兩條新線:

271X  南昌站   上水 (經長沙灣道)
273X  葵興站   太和 (去程經葵芳、荔景、美孚;回程經荔景、葵芳)

咁青沙的轉乘網絡便可覆蓋西九龍、南葵 ...

73X朝早應該開特車或者叫273X都得
大埔行青沙落貨櫃碼頭,葵芳,葵興
舒緩城隧轉車站壓力又唔駛排轉車站
但我覺得經美孚就免了.
E41夠早該改行新路啦
德士古道橋成日有冬瓜豆腐....

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
FD5410 + 1 好主意

查看全部評分

OTIS401 發表於 2011-5-31 21:47 | 顯示全部樓層

原帖由 流星☆雨 於 2011-5-31 20:10 發表
或者可以開特車專做IVE?

唔係話冇可能
不過問題只係已經有校車(雖然貴)...唔知九巴會唔會開

話時話
好耐之前係咪曾經有過巴士路線係入埋IVE做總站的?