hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 平板電腦一問
開啟左側

平板電腦一問

kei_hk 發表於 2011-5-29 21:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

有興趣買新玩下﹐但係有一些問題﹐想先弄清楚﹐求大家指點。

1.  而家的android 2.x 同 3.0﹐那一個較好?
針對tab 而寫的 3.0﹐同2.x 有什麼大分別?

2.  為何而家仲有行2.x 的新機推出? 如htc flyer
是不是2.x 有什麼特別好處?

3. 而家只有幾部用3.0﹐係唔係應該等遲些更多機款才決定?

4. 一個幾重要的問題﹐可唔可去做下列的事情?
a) 網上銀行理財
b) 馬會網上投注
c) moov.hk 網上聽歌

5. 有沒有word , excel 一類軟件?  是否同m$的office 兼容?
如沒有﹐是否用到google document﹐網上用word excel?

6. 有沒有msn可用?

煩請各位高手指點迷津

NC8285 發表於 2011-5-30 00:11 | 顯示全部樓層
1.其實邊樣好就真係見仁見智姐 . . . android 3.0/3.1係專為平板電腦而設既,
  2.X就專為smartphone而設既,平板電腦既就緊係用3.0/3.1好啦,但有個問題
  就係而家有少部份舊有既apps係唔支援3.0/3.1既,所以如果你想係玩apps既話,
  而家就緊係買番2.X既好d啦 . . .

2.其實呢個問題我都唔知,我諗都唔係好多人知 . . . 其實呢d都係廠商既決定黎
   好處就同上一樣啦,比較多apps支援到,同埋暫時黎講仲係比較穩定

3.咁我覺得又唔一定既,其實而家大部份用3.0既機個規格都差唔多,係樓主你
   會唔會睇牌子姐,其實而家好多用3.0/3.1既機都唔差既,當然,如果你唔心急
   既話可以等耐d,因為傳聞呢一兩個月都會有幾間大廠發佈用3.0/3.1既機,到
   時會有比較多既選擇

4.a)如果我冇記錯係可以既
   b)我都唔係好清楚 . . .
   c)MOOV係有個官方android app既,不過係一定要係佢既3G用戶先連到線 . . .

5.有,而家market上都有幾個相關apps可以兼容m$既office,不過大部份都係要收費既

6.market上都有幾個msn既apps可以down,不過只得一個係官方認可,其他都係第三方
   所寫既,同埋好多都要收錢,真正官方寫既又未正式公開,不過都可以係其他途徑到
   down既,但信唔信得過就你唔知喇 . . .
 樓主| kei_hk 發表於 2011-5-30 10:01 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

c)MOOV係有個官方android app既,不過係一定要係佢既3G用戶先連到線 . . .

我只知 moov 係有一個apps 供 2.x 的手機用戶﹐但係一定要pccw 手機網才可download 到及連線。
我最想知的係可唔可以經browser 去開﹐這便不再限制你的連線方式。

同埋﹐以我所知是要靠windows media player 去處理解加密的﹐android 是無 media player﹐所以我都唔知得唔得。

2500 發表於 2011-5-30 12:47 | 顯示全部樓層

我星期六去腦場睇完真係花多眼亂
齊諗買10"定7"已經係頭痛事
也要考慮埋用埋cpu同ram + rom方面
主要考慮Dual Core 1 Ghz CPU 原來係有兩款
平價大部份國產牌子使用,約$1500
貴價全部份係大牌子,價錢自然較貴
反正我係睇pdf 同wi-fi 上網多,所以2.x定3.0吾重要
開始發現 ipad2 係一個吾錯既選擇
 樓主| kei_hk 發表於 2011-5-30 13:44 | 顯示全部樓層
原帖由 2500 於 2011-5-30 12:47 PM 發表
我星期六去腦場睇完真係花多眼亂
齊諗買10"定7"已經係頭痛事
也要考慮埋用埋cpu同ram + rom方面
主要考慮Dual Core 1 Ghz CPU 原來係有兩款
平價大部份國產牌子使用,約$1500
貴價全部份係大牌子,價錢自然較貴
...

暫時﹐我看到的是10" 會較好﹐因為個mon 的解像度﹐可以同desktop 相符﹐上網會較為方便。

而換句話說﹐差不多只有android 3.0 這個選擇。

而家2大1 g 的cpu﹐分別係毛記的xoom 同 牙記的 變形金剛﹐這是最多人講的。

可惜﹐xoom 的賣價似乎貴了一些。

至於強國品牌﹐我真係對qc 及可靠性﹐充滿十足的「信心」寧可付多些少﹐用一部大廠機。

如果﹐可以滿足到大部份功能﹐我很大機會遲多幾個月﹐賣去現有的一部notebook﹐換入一部tablet﹐那時真係可能經常帶出街用。

i-pad 有一個死穴﹐我係唔會考慮的。如果真係入i-pad 2 ﹐我只需買i-pad 1 已經足夠使用了﹐最少慳番不少錢﹐以及速度上也可應付需求。

NC8285 發表於 2011-5-30 20:13 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-5-30 10:01 發表

我只知 moov 係有一個apps 供 2.x 的手機用戶﹐但係一定要pccw 手機網才可download 到及連線。
我最想知的係可唔可以經browser 去開﹐這便不再限制你的連線方式。
同埋﹐以我所知是要靠windows media player 去處理解加密的﹐android 是無 media player﹐所以我都唔知得唔得。.

我諗應該都可以掛 . . . 而家moov好似已經唔洗靠windows media player去處理解加密,只要有Flash player
已經可以做串流,咁我諗應該都可以經browser去開掛 . . .
OTIS401 發表於 2011-5-30 20:22 | 顯示全部樓層

如果俾我買Tablet的話,我只會考慮大牌子的產品
因為國產的真的實在太混亂,而且又差唔多款
睇完之後又覺得不如索性買部最低階的ipad算數

不過如果閣下想用3.0版本的話
最好睇定D先再決定都唔遲
2500 發表於 2011-5-30 23:16 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 30/5/2011 20:22 發表
如果俾我買Tablet的話,我只會考慮大牌子的產品
因為國產的真的實在太混亂,而且又差唔多款
睇完之後又覺得不如索性買部最低階的ipad算數

國產個look真係睇見都吾開胃
大牌子開價$25XX果D料真係差左D(RAM同ROM方面)
但揀$3000或以上果D,我會選擇寧願"形"下買ipad2好過(明知吾實用)
反正平板電腦同netbook一樣玩兩年就完成任務
Anpretext 發表於 2011-5-31 11:15 | 顯示全部樓層
原帖由 2500 於 2011-5-30 23:16 發表

國產個look真係睇見都吾開胃
大牌子開價$25XX果D料真係差左D(RAM同ROM方面)
但揀$3000或以上果D,我會選擇寧願"形"下買ipad2好過(明知吾實用)
反正平板電腦同netbook一樣玩兩年就完成任務 ...
其實最主要睇你鍾意IOS定係安災既姐
價錢唔係首要考慮因素
 樓主| kei_hk 發表於 2011-5-31 12:53 | 顯示全部樓層

原帖由 Anpretext 於 2011-5-31 11:15 AM 發表
其實最主要睇你鍾意IOS定係安災既姐
價錢唔係首要考慮因素

無flash﹐係iOS 的一大死穴﹐我寧可用Android了。