hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 平板電腦一問
開啟左側

平板電腦一問

NC8285 發表於 2011-6-7 20:20 | 顯示全部樓層

原帖由 kp3011 於 2011-6-7 00:30 發表

我上面已經講得好清楚,請問你係咪選擇性失明呢?

不過難怪,部分打手會連 Android 有病毒都可以曲到話係因為 Android 係開放系統而唔係封閉系統,再唔係就好似 M$ 友咁,用多人用 = 多病毒呢種錯到無輪嘅 logic 去支持 And ...

咁多開發者,實有一d係唔守法架啦 . . . 咁如果咁講你都係選擇性失明啦 Mac一路都比人話
無病毒,都頭來咪一次過俾人發現咁多,同埋你估ios真係咁安全咩,有病毒係入面你都唔知啦,
只不過係未俾人發現姐,成日又咩JB又cydia人面d人整左d病毒俾你,你估無可能咩 . . .   

同埋你開口埋口都整係係到用打手黎做point 悶唔悶d呀 -,- " 你想我點笑你呀?!

原帖由 kp3011 於 2011-6-7 09:48 發表

多謝你繼續選擇性失明

我想問你邊到有講都原因呀?! 一味話人選擇性失明

kp3011 發表於 2011-6-7 21:42 | 顯示全部樓層
原帖由 NC8285 於 2011-6-7 20:20 發表

咁多開發者,實有一d係唔守法架啦 . . . 咁如果咁講你都係選擇性失明啦 Mac一路都比人話
無病毒,都頭來咪一次過俾人發現咁多,同埋你估ios真係咁安全咩,有病毒係入面你都唔知啦,
只不過係未俾人發現姐,成日又咩J ...

拿拿拿拿拿,又黎滑坡謬論啦,我無講過 Android 唔安全,無講過 Mac / iOS 安全。仲夠膽死拎 JB 出黎試圖證明 iOS 唔安全,真係笑大人個口。如果你個 logic 成立,咁豈不是同話一名少女被強姦嘅原因係因為佢著衫著得性感一樣,認真笑死人。

#31 我已經講得好清楚點解 iOS / Android 響日本嘅佔有率都係低,證明有人繼續係選擇性失明,一味淨係諗住拋出黎話 iOS 佔有率低,只係一心想捧自己支持嘅 OS 而從來唔去探究背後發生乜野事
NC8285 發表於 2011-6-7 22:29 | 顯示全部樓層
原帖由 kp3011 於 2011-6-7 21:42 發表

拿拿拿拿拿,又黎滑坡謬論啦,我無講過 Android 唔安全,無講過 Mac / iOS 安全。仲夠膽死拎 JB 出黎試圖證明 iOS 唔安全,真係笑大人個口。如果你個 logic 成立,咁豈不是同話一名少女被強姦嘅原因係因為佢著衫著得性感一樣,認真笑死人。

#31 我已經講得好清楚點解 iOS / Android 響日本嘅佔有率都係低,證明有人繼續係選擇性失明,一味淨係諗住拋出黎話 iOS 佔有率低,只係一心想捧自己支持嘅 OS 而從來唔去探究背後發生乜野事

下個個就係原因 = =" 似係你想笑大人個口多d wo 係證明你講野冇point 姐 . . .
手機領域自閉係原因,如果ios係真係俾當地人感覺係好呀,d人都會寧願唔支持國貨
選擇ios啦,根本人地日本既手機科技好過其他國內多多聲,3D人地一早有啦,人地
個面3D/16MP+android既機,咁高規格,速度/UI又唔同ios差好遠,可能仲快過tim
咁樣根本無得比較既,計個樣都靚過iPhone啦,係佢既規格唔岩日本市場姐 . . .

同埋我冇話你話Android唔安全呀 我都係舉例子,同埋講我意見姐 . . . 咁都拎出
黎同我講,你真係有趣

kp3011 發表於 2011-6-7 23:15 | 顯示全部樓層

原帖由 NC8285 於 2011-6-7 22:29 發表

下個個就係原因 = =" 似係你想笑大人個口多d wo 係證明你講野冇point 姐 . . .
手機領域自閉係原因,如果ios係真係俾當地人感覺係好呀,d人都會寧願唔支持國貨
選擇ios啦,根本人地日本既手機科技好過其他國內多多 ...

日本套系統唔單止係一部電話加一個 3G network 咁簡單囉,呢個唔關 iOS 定 Android 事,而係日本電話網絡 infra 本身就唔止係做電話功能,要你拎住部日系電話先做到,將呢d多加功能轉移去 Android 都只係剛剛起步嘅事,試問呢樣野係咪咁簡單只係一個 Smartphone OS 嘅分別啊?唔好再繼續迴避 Android 響日本佔有率都係低呢個事實,然後用黎自我安慰囉

NC8285 發表於 2011-6-7 23:51 | 顯示全部樓層
原帖由 kp3011 於 2011-6-7 23:15 發表

日本套系統唔單止係一部電話加一個 3G network 咁簡單囉,呢個唔關 iOS 定 Android 事,而係日本電話網絡 infra 本身就唔止係做電話功能,要你拎住部日系電話先做到,將呢d多加功能轉移去 Android 都只係剛剛起步嘅事,試問呢樣野係咪咁簡單只係一個 Smartphone OS 嘅分別啊?唔好再繼續迴避 Android 響日本佔有率都係低呢個事實,然後用黎自我安慰囉

咁咩原因可以加入Android到唔可以加入ios呀?! 根本就係ios本身既問題黎 . . . 我知呢樣野係
岩岩轉去Android到呀,但我而家整係講佔有率呢個事實姐,同埋係日本整計smartphone市場,
Android都已經達到57%,但ios都係得38%,已經唔係低架喇 . . . 你整係一味係到用d咩打手,
話人隱瞞原因黎,又唔中point咁係到講廢話,連一d資訊性既野都冇,同埋我完全無迴避任何
事實,黎自我安慰囉 我已經講左我係用一個普通用家黎發表我既意見,無偏幫任何一方,
都無咩你所講既自我安慰,請你唔好再係無任何證據之下用咩打手呀,自我安慰咁黎講我同
任何人,同埋請你講既野有point少少,唔好再用一d無根據同不實既說話黎證明你講野係正確
同埋話人之前話下自己先啦 我覺得你仲似係到自我安慰緊囉
2500 發表於 2011-6-8 00:00 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2/6/2011 22:06 發表
都係等多幾個月﹐因為三星又有新機準備推出﹐話唔定出 ...

今日聽朋友講SSP有商店可以預訂
10.1", CPU nVIDIA Tegra 2 1GHz, HDD SSD16GB, RAM DDR2 1GB ,Android 3.0
開價都幾貴 $7XXX

NC8285 發表於 2011-6-8 00:13 | 顯示全部樓層

原帖由 2500 於 2011-6-8 00:00 發表

今日聽朋友講SSP有商店可以預計
10.1", CPU nVIDIA Tegra 2 1GHz, HDD SSD16GB, RAM DDR2 1GB ,Android 3.0
顯示卡:nVIDIA GeForce ULP

開價都幾貴 $7XXX

呢部一出好似係用Android 3.1架wo,同埋好似話wifi版先係$3500到 . . . 3G應該無可能咁貴
最多到係同7 " 版岩岩出個價差少少,呢個應該只係美國機既水貨價黎,等行貨唔會係咁既
價錢,同埋呢部之前Google I/O 上係派過部限量版俾參加者,呢個可能都係個部限量版既抄
價黎姐,都係睇定d好 . . .
kp3011 發表於 2011-6-9 00:08 | 顯示全部樓層
原帖由 NC8285 於 2011-6-7 23:51 發表

咁咩原因可以加入Android到唔可以加入ios呀?! 根本就係ios本身既問題黎 . . . 我知呢樣野係
岩岩轉去Android到呀,但我而家整係講佔有率呢個事實姐,同埋係日本整計smartphone市場,
Android都已經達到57%,但io ...

嘩,嚇死人囉,原來 Android + iPhone 加埋佔日本市場 95%,咁日系 Smartphone OS 呢?

人地做呢個 Market research 就講到明只係比較o個 8 隻 OS 嘅比例,但係偏偏呢 8 隻 OS 都唔係日系 OS ,亦唔係響日本受歡迎嘅 OS
2010 年 iPhone 夠有人話佔 72% 啦,但係點知計埋日系 OS 得翻 4.9%
乜得仲有人真心相信 Android 同 iPhone 呢兩隻用唔到日本 infra 比到全面功能嘅 OS 響日本都係大客,真係井底到爆
咁講野真係同以下呢個市場研究結果(虛構)一樣咁低智商:

點心有蝦餃、燒賣、春卷
英國人食嘅點心中最受歡迎係蝦餃
結論:英國人最鍾意嘅食物係蝦餃

但係就完全無視左英國人根本唔係好多人鍾意食點心

格硬用一個唔同國情嘅地方嘅數字去講話 “日本人唔似香港人人買 iPhone 我買 iPhone” ,真係護主心切

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
herman15hk + 1 正比喻

查看全部評分

herman15hk 發表於 2011-6-9 00:24 | 顯示全部樓層
原帖由 kp3011 於 2011-6-9 01:08 發表

嘩,嚇死人囉,原來 Android + iPhone 加埋佔日本市場 95%,咁日系 Smartphone OS 呢?

人地做呢個 Market research 就講到明只係比較o個 8 隻 OS 嘅比例,但係偏偏呢 8 隻 OS 都唔係日系 OS ,亦唔係響日本受歡迎嘅 OS
2010  ...

去年去日本當時外國機以iphone為主, 當時仲未有太多本土化的Android機
唯一一款見過人用的係SE X10,SE地下鐵度係咁賣廣告,不過見光率仲低過iphone4

當然本土化的Android機出來,搭戴Felica下,可以用Mobile SUICA,市場佔有開始增大
本土化後已經唔係原生Android同無本土化的iphone跟本無可比性
日本用得iphone的大多都係真係apple ifanboy...而且日本人向來都多ifanboy

日本向來係自成一角,如果唔係行FOMA外國機跟本連入唔入唔到日本
唔識人地國情就唔好用人來做例子啦

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
kp3011 + 1 用無可比性嘅比喻黎講香港 Smartphone,笑死 ...

查看全部評分

少甜啊唔該
NC8285 發表於 2011-6-9 21:50 | 顯示全部樓層

原帖由 kp3011 於 2011-6-9 00:08 發表

2010 年 iPhone 夠有人話佔 72% 啦,但係點知計埋日系 OS 得翻 4.9%
乜得仲有人真心相信 Android 同 iPhone 呢兩隻用唔到日本 infra 比到全面功能嘅 OS 響日本都係大客,真係井底到爆
咁講野真係同以下呢個市場研究結果(虛構)一樣咁低智商:

點心有蝦餃、燒賣、春卷
英國人食嘅點心中最受歡迎係蝦餃
結論:英國人最鍾意嘅食物係蝦餃

但係就完全無視左英國人根本唔係好多人鍾意食點心

格硬用一個唔同國情嘅地方嘅數字去講話 “日本人唔似香港人人買 iPhone 我買 iPhone” ,真係護主心切

我而家有話同其他smartphone os比咩 呢到成個post都整係講緊Android同ios,好心你就唔
好拎埋第三者出黎講啦 同埋我一路都無話Android同ios係日本係大客呀,我整係就咁用呢兩
者黎比較姐,係你無啦啦又拎日本出黎講,你自己都識話日本既手機市場唔同香港啦,咁又唔見
你拎英國呀美國咁出黎講,個面同國情呀 如果唔係呀CDMA版iphone4都唔會銷量咁差,而
家仲話而減產啦,咁你咪仲護主心切,仲井底到爆,識話人唔識話自己 我日本都係例子之一
黎姐 一味用死一個例子同人講,好心你變通d啦,係你唔想面對現實姐 . . . 同埋根本香港
大部份人既心態就真係人有我有,呢方面根本係無可否認既事實,你係唔係唔鍾意有人講中左你
係 _fanboy呀?!