hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 深水埗七條小巴線面臨停辦
開啟左側

深水埗七條小巴線面臨停辦

HG6729 發表於 2011-6-9 00:49 | 顯示全部樓層

原帖由 a720p 於 2011-6-9 00:00 發表

再係咁落去, 恐怕取消路線的個案將會陸續出現.

支持紅小繼續發展, 以抗衡地鐵霸權
Mandy+263M=HG6729
ctb8100 發表於 2011-6-9 09:00 | 顯示全部樓層
可否以專利巴士線取代這幾條小巴線,我估一至兩條巴士線已足夠取代。
bustop 發表於 2011-6-9 09:48 | 顯示全部樓層
原帖由 HG6729 於 2011-6-9 00:48 發表
你綠小放車, 紅小班人就幫你買車, 之後不停搶地盤!
政府又話要紅轉綠 , 但結果綠唔做, 咁就變紅了!
呢個情況佢真係自打嘴巴!!

乜小巴變色唔係只可以單向由紅轉綠,
冇得由綠轉紅咩?
ccicoltd 發表於 2011-6-9 10:03 | 顯示全部樓層

原帖由 bustop 於 2011-6-9 09:48 發表
乜小巴變色唔係只可以單向由紅轉綠,
冇得由綠轉紅咩?

可以,但要一對一交換 (一輛紅轉綠,換一輛綠轉紅)。整體而言,你沒有錯,紅小數目不會有淨增長。
GM 發表於 2011-6-9 12:44 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

小巴其實經營利潤好高
好似新界502果D收$10但私下更改路線的小巴
一轉半小時都$160
但佢都蝕錢的的主因個牌貴
一amortisation就蝕
但係D人願意用高溢價買就係小巴有前景
在九巴「頹做」下,小巴未來的生存空間只會愈來愈大
常備TCU 出行唔洗怕
KC3555 發表於 2011-6-9 22:39 | 顯示全部樓層
原帖由 andy92 於 2011-6-8 13:43 發表

41A 41M 42 同 44A 44M 係唔同公司

我唔信 44A 幫補唔到 44M

之前我係講過44M可能停辦時,44A收支只係平衡,唔能夠補貼44M,
所以想44M停辦,然後最後將一部車轉去行44A。
運輸署睇過佢地財政報告證實的。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
dippy 發表於 2011-6-9 23:30 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2011-6-10 00:19 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2011-6-9 10:03 發表

可以,但要一對一交換 (一輛紅轉綠,換一輛綠轉紅)。整體而言,你沒有錯,紅小數目不會有淨增長。
但如果有綠線取消,都唔可以比果堆車綠轉紅?
a720p 發表於 2011-6-10 00:29 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2011-6-10 00:19 發表
但如果有綠線取消,都唔可以比果堆車綠轉紅?

咁既情況係可以的.
其實44系棄M保A的確係最理想既做法.
不過為官者為免揹鑊, 都必定依正程序重新招標.
但咁樣唔保證會有人投, 又要調整組合再招標, 直至有人投為止.

呢D情況過往亦出現過, 新界408同806M就係好例子.
408係現時411既前身, 停辦之後招標無人投而消失, 直至早年區議會要求重開路線, 先有今日既411.
而806M仲慘, 停辦之後幾次招標, 連路線都改埋(好似改行獅隧), 但依然無人投.

JN6854 發表於 2011-6-10 01:06 | 顯示全部樓層

原帖由 a720p 於 2011-6-10 00:29 發表
呢D情況過往亦出現過, 新界408同806M就係好例子.
408係現時411既前身, 停辦之後招標無人投而消失, 直至早年區議會要求重開路線, 先有今日既411.
而806M仲慘, 停辦之後幾次招標, 連路線都改埋(好似改行獅隧), 但依然無人投.

806M最大問題應該唔係行邊條隧道 反而係客源

如果我無記錯 當時係一線兩巴(綠小、村巴)
不過AMS都呻做唔掂話停辦的話 真係唔知邊個會接...
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例