hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) 買數碼相機疑難
開啟左側

買數碼相機疑難

ATR83 發表於 2011-6-17 00:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

1.本人已有心水相機,牌子係Canon,惟相片大小(640x480,太細),(1600x1200,太大),我係想要800x600/1024x768大小
2.其實以影相角度而言,相片大小還是質素較重要?
3.要影得清楚行走中的巴士,預算多少的數碼機較為適合?
4.除左Canon,咩牌子的機較為可靠同有保證?

謝謝解答
知足‧就能活得幸福
~誰@359~ 發表於 2011-6-17 02:37 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR83 於 2011-6-17 00:38 發表
1.本人已有心水相機,牌子係Canon,惟相片大小(640x480,太細),(1600x1200,太大),我係想要800x600/1024x768大小
1. D相其實係越大越好,因為後製空間會多好多(crop相扮長鏡都得丫嘛
同埋影大左都可以縮返去你心目中既size,縮相係等閒事,但影細左放大就出硬事
同埋我諗已經冇咩人影相會較640 480或者1600 1200,通常會係maximum size之後再縮

2. 一定係質素行先,普遍D數碼相機講緊都幾百萬像素,張相閒閒地可以去到幾千乘幾千像素
結果走去鬥張相邊個大係冇意思,因為D相係大到你唔會直接拎去用

3. 郁得既車要影得清楚,會著重快門光圈同埋環境多過你果部係咩機
只要你唔係買D傻瓜到擺明係白痴既DC,部機有晒PSAM四個mode加埋auto,就已經夠晒
我唔係太知價,但我諗二三千銀都已經得…

4. DC我個人推介開fujifilm,其實幾OK…
字大只顯得人自大
superay 發表於 2011-6-17 12:58 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR83 於 2011-6-17 12:38 AM 發表

謝謝解答

1. 寧願用盡相機的像素去影,然後在需要時,轉換成一個較細解像度的檔案好過
因為像素太少,根本紀錄不到什麼縮小了的相片,就如縮小了的回憶

2. 質素一定較重要,除非大小差距實在太大
基本上市面的相機都有過千萬像素,分別不大

3. 其實夠光的環境,市面上所有相機都唔會有問題
在較黑的環境,便是考驗相機的時候

4. 個人推介Panasonic,耐用及操作簡便,缺點係在較黑的環境,相片質素較差。
其它有一定知名度的牌子如Olympus, Pantex也可,但強烈建議 唔 好 買"***"(星星星)牌

kei_hk 發表於 2011-6-17 17:47 | 顯示全部樓層

原帖由 ATR83 於 2011-6-17 12:38 AM 發表

謝謝解答

1 & 2 : 現時最基本都要影一些5佰萬像素的相片﹐這才有能力晒相(出4R)。*實際上3佰萬像都可以﹐但似乎都有些少未如理想。

單純在電腦睇相﹐1024 X 768 都足夠﹐即係一般4:3的15寸MON 象素。但隨著現時的MON 越來越大﹐象素越來越高﹐你便會發現影細像素的相﹐很快便不能配合新MON﹐強行拉大便會起格﹐真係得不償失﹐無為為因慳記憶儲存而要細像素的相片。

3. 由於你講是要行駛中的巴士﹐除非部車係行得慢﹐一般DC 都唔易影到﹐主因係對焦唔會夠單反快﹐部機都未對焦﹐部車已經走了。這是同高階的DC 同 入門的 DC 無關的﹐係同相機對焦的方式技術有關。

4. 如果係DC﹐我個人推介是C記﹐O記也ok﹐P記可以考慮﹐N記DC係唔得的﹐單反是可以的﹐朝鮮S記質素真係有問題﹐日本S記入門機又太貴﹐同埋粗用的人會好易整壞。﹐F記做工較差

樓主| ATR83 發表於 2011-6-17 20:28 | 顯示全部樓層
針對1既問題,縮細相係電腦系統執,定相機功能搞張相?
同埋DC有份鋰電池同充電池,後者可一路用,前者無電就要買新既,呢樣同相片質素有無關係

如果用DC加上腳架,拍攝行走中巴士(觀塘啟業道)是否可行?還是睇機的對焦模式有關?
知足‧就能活得幸福
kei_hk 發表於 2011-6-17 21:35 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR83 於 2011-6-17 08:28 PM 發表
針對1既問題,縮細相係電腦系統執,定相機功能搞張相?
同埋DC有份鋰電池同充電池,後者可一路用,前者無電就要買新既,呢樣同相片質素有無關係

如果用DC加上腳架,拍攝行走中巴士(觀塘啟業道)是否可行?還是睇機的對焦模式 ...

針對問題1﹐一定係由電腦處理。試問你在相機影一張低像素的相﹐連去晒相店晒張3R/4R 都未達要求﹐會不會浪費了你拍攝的情景?

我有現役2部相機﹐1部是DC﹐1部是新買入的單反﹐2者都可以影千萬像素的相。但是我只是用8佰萬像﹐原因係暫無需要晒太大的相﹐8佰萬已經足夠晒8R了。況且﹐去晒相都不用自己縮圖﹐原個file直接交給晒相店便可。
而我已退役已打柴的相機﹐有3佰及5佰萬像素去選擇﹐我都係選5佰萬。
如果有特別需要﹐例如要做大幅相片打印﹐幫朋友影結婚相﹐才需要用到最高的1千2百萬像素。

有關晒相對像素要求﹐可看此LINK : http://www.fotomaxonline.com/member/help.asp#62

用電方面﹐2者各有好處。用aa電靈活性較高 (其實都係建議用充電池﹐即gp/三洋等牌子)﹐影到無電去便利店/超市等地便可補給﹐但缺點係較重。用專用電的﹐好處是較輕﹐而今時今日的儲電量也有所提升﹐一般都夠用的﹐缺點係出外無得補及﹐同埋買多舊後備電較貴。
供電用相片質素﹐相機性能係無關係的。

至於你提出的影相例子﹐留待其他人答﹐因為我係無影巴士的
但係﹐我覺得要一些長炮dc才可符合你的要求﹐否則便會zoom 到盡都影唔到大頭相。
可是﹐多數長炮dc 都屬於半專業級﹐價錢會較貴﹐以及較大部﹐未必係入門新手的最好選擇。

而影車大頭相﹐係唔會用腳架的﹐因為你會pan唔切的。(最少我未見過有巴迷會日光日白set腳架影車)
用番dc的sport mode 去影車便可﹐反正dc 在對焦速度真係唔及單反﹐所以未必易影到大頭相的。

** 買相機絕對不宜心急﹐要精心細選才可。

2500 發表於 2011-6-17 21:53 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 17/6/2011 12:58 發表
但強烈建議 唔 好 買"***"(星星星)牌

另一隻"S"字頭都係最好吾考慮
kei_hk 發表於 2011-6-17 22:02 | 顯示全部樓層
原帖由 2500 於 2011-6-17 09:53 PM 發表

另一隻"S"字頭都係最好吾考慮

日系s記﹐精細零件多﹐係經唔起碰撞的﹐又係易壞。

hkaiw 發表於 2011-6-17 22:42 | 顯示全部樓層
那樣 Kodak 又如何呢?價錢不太貴,效果亦不差;另外早前買了 Yashica 1400萬像素相機,數百元便有五倍光學變焦、720P 的影片攝錄、PASM、多個特別功能等。

喵...
HB00610 發表於 2011-6-18 00:14 | 顯示全部樓層

講幾句牌子的野

富士機唔再係好似前咁正, 除左部x100之外, 唔少機爆鑊爆得好勁下。

PANASONIC夜拍死係真, 不過日頭影相真係唔錯, 我用緊LX5的, 雖然我只係影風景
舊同事有部FZ35, 有日帶部HX1同佢出去迪士尼
日頭佢影相好過我, 但係夜晚輸到一楝都無。

反而問題係貴, LX5係講緊3K尾4K的價(買部EPL-2都係俾多幾百, 買nx100可以仲平過買佢)…
如果唔係我識人可以月一個只係比EX1貴10%的價錢入到LX5, 我應該買左EX1。

Nikon的DC唔得呢點絕對同意, 大的慢細的廢。

三叔機, 以前堆機真係無乜信心, 不過我又覺得唔係部部都咁唔得

EX1真係好野來, 相的質素真係OK喎, 而且白平衡出名準同埋光圈大。
不過你要忍佢得tele side72mm, 而且最快快門同最細光圈比其他機慢/大。
以機比機, LX5唔係嬴EX1太多(LX5無LX3時那種俾人眼前一亮的感覺), 但係2K尾3K頭(比LX5足足平1000)來講真係抵用
(而且LX5白平衡雖然比LX3好, 但係都係唔夠Canon同Samsung準)

Canon的s95都夠樓主用一段時間, 穩陣, 光圈大而且功能齊得來夠細, 唯一係無得加野…。

同埋有D幾百蚊的相機話有PASM, 快門唔知, 但係好多機的所謂可變光圈, 只係加個ND就算係收光圈, 即係得兩級, 真係唔係太好用(連富士機都係咁)。