hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九記時段104脫班
開啟左側

[經歷分享/報告] 九記時段104脫班

GF2158 發表於 2011-6-18 01:43 | 顯示全部樓層

原帖由 lightrail 於 2011-6-18 00:12 發表
算啦…新巴104早繁都唔知有幾多車唔見左
飛晒去紅隧做中環特車同301

九巴繁時仲好玩
下繁入境處個稽查都唔知係咪玩師傅
一係叫D特車攪私牌響灣北遊街唔上客
一係就叫D車做第條線(905,948都試過)
條龍可以排到近華潤 ...

的確係玩師傅, 不過後面要加多個"表"字
D特車有編定時間 遊灣北係因為D車未夠鐘早左黎
如果唔係個稽查叫人打圈, 一早放走哂D車最多人既時間就唔使上,
有時放車果個都要用下個"腦"去諗下點車點玩
唔係話有車黎就上哂佢算, 結果攪到上唔到就將D客送哂俾人地公司
你話放D車做第條線, 講真唔係迫不得已都唔會咁做
次次唔係壞車就係塞車累事, 但好地地係對面海根本唔會搵到個識做934, 935, 948既車長
咁岩呢條104就楂住哂呢3條線既車, 唔搵佢搵咩車去頂呢?
唔通下下搵人去帶車?講真亦都唔係個個稽查識帶呢3條線

補充多句, 如果稽查識得好好咁協調果10架外援同本身既字軌車
就算條隊排到華潤都一樣唔會攪到灣碼同訓練池無得上
起碼呢幾日灣碼都未出現過一條圍住哂905坑打蛇餅既人龍

巴士迷....真係過癮=__=
neoplan720p 發表於 2011-6-18 01:52 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 18-6-2011 00:56 發表
咁你又分享吓九巴有邊D隧道線收到停唔到掣, 日日都收成幾部啦

唔好響度得個講字, 比D例子說明寫先得架

咁我又無企定定三粒鐘係到數車, 研究佢收左幾多.
但可以話俾你聽既係, 我屋企望住東廊, 見到老九118時段, 行既車好多時都無14/15架.
唔少時候得12架.

當然啦, 你可以話佢唔係收車, 只不過係踢車都得既.
我又唔係企係總站數車, 呢d只係口同鼻拗.

另一個例子係112.
同樣地, 你都可以話佢係塞車, 所以要踢車, 致使老九時段開唔足12架車.

但好奇怪地, 老新老城遇到塞車, 都要踢車, 但維持班次既表現卻比老九做得好.
(重申: 我唔係話新城無甩班既問題, 只不過問題無咁嚴重)

502兄講得岩既, 如果新城本身出既車已經多過老九掛牌, 根本就無得好比.
502 發表於 2011-6-18 02:31 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2011-6-18 01:52 發表

咁我又無企定定三粒鐘係到數車, 研究佢收左幾多.
但可以話俾你聽既係, 我屋企望住東廊, 見到老九118時段, 行既車好多時都無14/15架.
唔少時候得12架.

當然啦, 你可以話佢唔係收車, 只不過係踢車都得既.
我又唔係企 ...

112呢個真係極品例子
係圖書館等親112, 九巴鐘冇一次會少過十分鐘有車
新巴鐘,冇一次會多過十分鐘都冇車
更甚者車駁車咁黎,
又搞幾架牌去怡和街載
到最後鵝頸橋有幾架新巴112等埋站

假設九巴出齊車都唔夠新巴車海黎啦

即使新城有收車,出既車依然多
九巴同佢地比係比下去
volvo_chan 發表於 2011-6-18 02:51 | 顯示全部樓層

紅隧基本上大部份聯營線都是新城時段好等過九巴時段,
以112/118為最明顯例子,112九巴永遠疏車過新巴時段成半,
118就仲離譜,城巴時段班次通常密過九巴的兩三倍......

116就兩家都差不多,平時在怡和街等車見116九巴時段都出得好密好足車,密起上黎同112的新巴時段差不多,
而我認為102就兩家都做得差,不論九巴/城巴時段都比以前疏了很多,試過好多次在美孚總站等102過海,
無一次是依時間表開車,次次都隔8-10分鐘先開一班車,不過車就有大把,不過是返三架私一兩架走
原本102有車都變無車,如果論做得差,102就真係唔多掂,次次在彌敦道等紅隧車,102永遠是黎得最少車,
次次112/118走三部,171走兩部,102先來一部,而家我返銅鑼灣有時見118都照上,避風塘落行返去......

至于你信不信,我反正信了
坤仔 發表於 2011-6-18 02:52 | 顯示全部樓層
原帖由 502 於 2011-6-18 02:31 AM 發表

112呢個真係極品例子
係圖書館等親112, 九巴鐘冇一次會少過十分鐘有車
新巴鐘,冇一次會多過十分鐘都冇車
更甚者車駁車咁黎,
又搞幾架牌去怡和街載
到最後鵝頸橋有幾架新巴112等埋站

假設九巴出齊車都唔夠新巴車海 ...

會唔會係因為港島係自己地頭先至咁多車?
502 發表於 2011-6-18 03:07 | 顯示全部樓層
原帖由 坤仔 於 2011-6-18 02:52 發表

會唔會係因為港島係自己地頭先至咁多車?

唔好話, 試過下晝3點係旺角等車過海
112都10分鐘黎4架新巴
118黎5架城巴
反而102係一架都冇,果時應該係九巴鐘

就112黎講個人覺得新巴識做生意好多
至要有旺角特車加快做回程車
但九巴冇
反而101周不時都見到九巴做中環特車
加快回車
但101 2家都車多所以冇112咁明顯

惡唔惡等同埋好睇站長鐘唔鐘意將對家車私走
101九龍站長成日都見踢幾架新巴走
同樣經常係天后都見到116既車私牌過緊CWB
而到下繁新巴鐘果時116就真係車駁車一架走一架到分分鐘仲密過112添

係對家地頭難等自己車都見怪不怪

大聲公 發表於 2011-6-18 08:08 | 顯示全部樓層

小弟做過112 又做過西環101 104
又做過116
112下午6點幾繁忙時間新記可以出大約二十部車左右
即係1個鐘計 平均2~5分鐘就有一架
新記幾乎係零收車 除非有人鋤假唔夠人替

九記繁忙時間過海d蛇車日日都收咁滯
呢樣我相信大家都知原因
小弟無需再多講

不過講真個句
前兩日星期四五都係因為紅隧有車反左
再加埋馬師道火警封左路
搞到銅鑼灣陷晒 所以脫班係絕對正常的事
當然 我都認同樓主講法
九記d卡佬真係幾碌車下....

批評別人前,應檢討自己
andrewyl 發表於 2011-6-18 10:24 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 2011-6-18 00:27 發表

其實下午615-630灣碼去旺角係邊間做?
有時係九巴, 有時係新巴..

照 我 有 時 會 坐 104 由 金 鐘 過 旺 角 經 驗 .
通 常 18:15 之後 就 會 係 新 巴 時 段 ,
如 過 仲 見 到 九 巴 就 應 該 係 塞 車 過 鐘 .
係 呢 段 鐘 數 新 巴 就 會 出 特 車 過 海 ,
由 金 鐘 ( 固 定 ) 或 灣 仔 入 境 處 ( 睇 情 況 ) 開 出 .
LP1200 發表於 2011-6-18 10:47 | 顯示全部樓層
112九巴掛牌先得個12架..
做到2-6分鐘一班唔係唔得既,
個12架係法拉利咪得...

而九巴118呢,
我個人見就多數係,
一係就等20分鐘先黎一架,
跟住2-3分鐘之後再黎一架,
去到柴斜就拍拖上東廊
Lovey Dovey
6516 發表於 2011-6-18 11:20 | 顯示全部樓層

其實卡佬碌車間間公司都有
站長踢車都係間間公司都有
我唔係要保住九記, 但新記係唔係咁好呢? 城記我少搭就唔講喇

我只係講條116
新記頭車開左, 我係總站等到6點9有架wifi車先上
番到慈雲山只需一個鐘, 但係斧山道前已過左4架新記116
去到慈安苑竟然見到架頭車等燈轉落慈中
我心諗, 你碌左1個頭8個字先到? 不如碌到2個鐘私過對站咪算law, 做少d tim
更難得係後面架架都同佢一齊碌, 幾齊心呀
我果架唔o岩規距呀, 追左6架前車
呢d係extreme case, 但係晚晚都見到堆新記116拍住拖上斜, 3, 4架一定走唔甩

繼續講116
新記好識做生意, 架頭車唔知係邊度私黎, 6點0幾死都開
果日咁o岩過晒鐘, 架新記頭車開左之後仲有九記車到
我數過喇, 前前後後有10架九記116 俾站長踢走
炮台山, 中圖, sogo, 鵝頸橋樣樣有齊
之後等左幾耐先有116新記車? 15分鐘, 擺多2擺, 20分鐘都黎緊頭

其實好多時脫班都有好多因素
根本間間公司都有呢個情況出現, 九記都有卡佬碌車架, 站長都會係咁踢車架
唔好因為間公司本身有問題就走去抽水, 掉番轉另一間公司又若無其事