hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 請問香港有冇駕駛學院既輕型貨車唔係用 Hiace ? ...
開啟左側

請問香港有冇駕駛學院既輕型貨車唔係用 Hiace ?

a_drew 發表於 2011-6-21 16:54 | 顯示全部樓層

原帖由 Mandurah__Line 於 2011-6-21 14:40 發表

最正學貨櫃個D車
用8-12噸級既歐洲車陣加個fifth wheel拉條單擔架

部三菱客貨van無記錯學小巴

考牌用L300
搵食渣架ROSA LWB都幾辛苦
cn2661_2d32 發表於 2011-6-21 17:42 | 顯示全部樓層
原帖由 Mandurah__Line 於 2011-6-21 14:40 發表

最正學貨櫃個D車
用8-12噸級既歐洲車陣加個fifth wheel拉條單擔架

部三菱客貨van無記錯學小巴

http://www3.hungchun.com/html/course_20.html

呢d?

*另問.乜叫做加個fifth wheel?
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
Mandurah__Line 發表於 2011-6-21 18:53 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-6-21 17:42 發表

http://www3.hungchun.com/html/course_20.html

呢d?

*另問.乜叫做加個fifth wheel?

無錯

*fifth wheel = 貨櫃車個D磨盤
http://en.wikipedia.org/wiki/Fifth_wheel_coupling
I have a cyka. I have a blyat. Uh!...
kei_hk 發表於 2011-6-21 23:07 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2011-6-21 12:57 PM 發表

正正係呢個point....先更突出部Vito幾惡梗...

*香港都幾K型,走精面...
用客貨學輕型貨車,
用NQR/其他貨車陣裝客車斗/客車身什至離晒譜用三菱客貨學巴士...... ...

鬼叫學車有規定﹐而這些規定多年未有更新所致。

例如輕型貨車LGV)﹐是指 5.5T 以下﹐但係無下限﹐客貨車又係用LGV出牌﹐試問你會唔會用部細車去考?  最少3手軑同泊位都易D啦。

又例如私家車是7座位或以下(司機另計)﹐8位以上便叫小巴﹐所以咪有客貨車加裝座位﹐符合小巴的規定﹐同時座位闆度/穩固/安全又符合法律要求﹐真係載滿人又唔超重﹐咪可以以小巴出牌﹐又可以用此車去考牌囉。

17座位便叫大巴全部都係用中型貨車改裝﹐加車身裝夠17個座位 (當然係3+2位啦﹐用最少空間嘛)﹐而車身又要加闊﹐以符合考牌車的要求﹐令到有超短陣大巴出現。
我都唔明考完牌﹐有無能力去駕駛1部10-12米長的巴士
好彩﹐幾家專利巴士公司都係用番真正的巴士去培訓﹐只是拆走座位去慳牌費﹐不影響培訓駕駛的效果。

kei_hk 發表於 2011-6-21 23:28 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-6-20 12:52 PM 發表

舊同學老豆係"鴨島學車學校"教車師父,
佢話,Vito根本係搵學生笨
架車唔好"車太", 又大架又唔好睇位, 歐洲車又冇日本車咁靈活就手同好操控
最大問題係貴.
同學話佢老豆講, 比著佢係學生寧願玩5.5噸學車都冇用Vito咁 ...

無錯﹐根本係明坤你錢﹐因為要另加學費的。

而且﹐部車根本做唔到3手軑﹐所以運輸處都要特別因應部車機械性能而放寬至5手軑。不過唔好以為5手軑會容易﹐實情5手軑都要好講「慢車快軑」這個技術﹐稍有差池便可落車再報補考。

聽聞﹐泊位也因應部車車身大﹐好似係容許車輛踏界。

試問政府點會輕易因應某一種車而放寬標準﹐而不是所有車種都放寬(例如以前考街﹐有試場因位置細﹐係一律係以5手軑為標準)總有特別原因的﹐便是部車根本有一個重要問題﹐令到根本做唔到。

當年﹐我在大圍學院﹐學院仲係全線用萬事得E2000的時候﹐平時做掉頭﹐第2手(倒車)都幾乎可以令部車車頭向回另一方向﹐所以根本唔駛倒車倒到盡﹐倒後境直情可以見到車尾之後仲有位可倒車﹐第3手直情可以做到完成後取回直軑﹐部車是可以停在正中間位(不過考牌要求要停回左邊﹐平時練車才會在中間完成﹐方便走佬)﹐大家可想而知部車有幾好軑﹐有幾易PASS。

之前﹐用平治A仔做私家車學神﹐又係坤學費之作﹐不過唔影響考牌﹐只不過係同你駕駛日本車係一樣﹐唔會因為平治而有所提升駕駛樂趣。

牛奶仔 發表於 2011-6-21 23:53 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-6-21 23:07 發表

鬼叫學車有規定﹐而這些規定多年未有更新所致。

例如輕型貨車LGV)﹐是指 5.5T 以下﹐但係無下限﹐客貨車又係用LGV出牌﹐試問你會唔會用部細車去考?  最少3手軑同泊位都易D啦。

又例如私家車是7座位或以下(司機另計)﹐8位以上便叫小巴﹐所以咪有客貨車加裝座位﹐符合小巴的規定﹐同時座位闆度/穩固/安全又符合法律要求﹐真係載滿人又唔超重﹐咪可以以小巴出牌﹐又可以用此車去考牌囉。

17座位便叫大巴全部都係用中型貨車改裝﹐加車身裝夠17個座位 (當然係3+2位啦﹐用最少空間嘛)﹐而車身又要加闊﹐以符合考牌車的要求﹐令到有超短陣大巴出現。
我都唔明考完牌﹐有無能力去駕駛1部10-12米長的巴士
好彩﹐幾家專利巴士公司都係用番真正的巴士去培訓﹐只是拆走座位去慳牌費﹐不影響培訓駕駛的效果。

LGV車身呎碼有下限規定, 1989年將私家車及輕型貨車考牌分家之後, 報紙刊載過一幅70系Hiace的圖片, 說明車身大小的下限, 大約是不少於4.7米, 否則應該好多人會用短陣Hiace, 甚至Liteace去考牌.
不過, 我一直都未見過有人用70系Hiace去學車, 可能係軑波有難度, 又剛巧轉了100系, 變成多數人都用100系.

另外出面考大巴架車係規定要有36個乘客座位以上, 有別於巴士公司的17個, 所以在出面用架九巴AM, SLF AA, AAU或ASB都唔合規格

唔大得,唔少得,點至得呀?
cn2661_2d32 發表於 2011-6-22 00:19 | 顯示全部樓層

咁另外好奇問
如果用自動波客貨車考牌,果部算自動波私家車牌定係客貨牌?客貨有冇分自動手動牌?

*另外我聽過朋友有個趣聞.唔知係吹水定真.因為我冇車牌.
佢話佢親戚係香港考自動波私家車牌,點知過外國某國生活左幾年換牌(好似係uk), 換做equivilant 的牌係私家車牌但冇分自/棍
用果個某國牌番左來香港再換牌就換番香港棍波牌....
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
kei_hk 發表於 2011-6-22 11:17 | 顯示全部樓層
原帖由 牛奶仔 於 2011-6-21 11:53 PM 發表

LGV車身呎碼有下限規定, 1989年將私家車及輕型貨車考牌分家之後, 報紙刊載過一幅70系Hiace的圖片, 說明車身大小的下限, 大約是不少於4.7米, 否則應該好多人會用短陣Hiace, 甚至Liteace去考牌.
不過, 我一直都未見 ...

其實各款車種都有最低/最細的呎碼規定的﹐所以由中型貨車改裝的「巴士」﹐車身便會同車頭不合比例﹐或者車輪的闊度係同車身不配合﹐便是要符合車身呎碼要求。

ryanlee09 發表於 2011-6-22 15:03 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-6-22 12:19 AM 發表
咁另外好奇問
如果用自動波客貨車考牌,果部算自動波私家車牌定係客貨牌?客貨有冇分自動手動牌?

*另外我聽過朋友有個趣聞.唔知係吹水定真.因為我冇車牌.
佢話佢親戚係香港考自動波私家車牌,點知過外國某國生活左幾年 ...

有分棍波/自動波私家車同棍波/自動波客貨車
我記得我阿爸阿媽個牌都係棍波客貨車
咁考好處係可以渣哂上面四款
38 逸東循環線 Yat Tung Circular
homanbean 發表於 2011-6-22 15:17 | 顯示全部樓層

原帖由 牛奶仔 於 2011-6-21 23:53 發表

不過, 我一直都未見 ...

冇錯 一般考巴士
用車係要求最少35, 36 定37個位
不過都有例外既
某d國家機關都有用24座toyota cosater考牌既
不過聽師傅講 佢地用24座考 就只可以揸到24座
個牌會有特殊要求

依家考私家車都有規定用車長度架
以前聽聞有人用smart car咁細既車去考牌
可以做到一手軑調頭
之後運輸署就改左有最短長度/定係軸距要求
不過詳情唔記得左喇