hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西九龍巴士線702新走線/班次/收費(6月29日再次更新路線) ...
開啟左側

[服務調整] 西九龍巴士線702新走線/班次/收費(6月29日再次更新路線)

dennis28a 發表於 2011-7-3 02:56 | 顯示全部樓層

原帖由 89B 於 2011-7-3 02:46 發表

一d好似上水-屯門誇區長途行高速公路既"忘命"綠小線更加要更替俾回大巴開新線代
...小巴車身設計真係唔係行100km,既然大巴只行70km, 小巴唔應該可以行高過70km

九巴唔係無車行,只不過太貴無人搭。
何況,條線唔慢得去邊,只係唔夠小巴快,真係諷刺。
惡意回復是不道德的行為。
lsc04d11 發表於 2011-7-3 07:19 | 顯示全部樓層
城巴網頁有banner show702延至又一城,但至今仍未有新聞稿/通告...
6516 發表於 2011-7-3 09:33 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2011-7-3 02:51 發表

所以依個係 10M / 10A 蝕錢既主因,
15~20 分鐘直頭行到過去石硤尾,到時我驚 702 做唔長。
去石硤尾就唔應該係10m 10a 做o既, 去深水土步先係佢o既客
如果要去果頭, 一係地鐵架jei, 但又貴過小巴又要行上行落
行過去, 冬天都仲可以咁玩, 夏天就真係算啦~
e+搵巴士黎做, 相對上冇咩機會上唔到車, 咁樣都算吸引
至少我知幾時有車黎而架車黎到我係上到
唔係10m 10a 果種我唔知幾時有車黎又唔知上唔上到

又睇下702會唔會好似798咁, 扯番d客番黎~
KU_8278 發表於 2011-7-3 11:10 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2011-7-3 02:56 發表

今時今日261咁o既境況都係9公司自己螺尼.
以前有機會俾佢開果陣唔開,又驚死,所以馬生拎左尼做就大賺,

跟住之前261全日又想點又點,俾人打壓都抵死.
人地賺得犀利自己先想搶返尼做,有得做又唔做.
而家講真,係區議會果班阻住搵食姐,9公司想行晒置樂入面青山道,
又要阻又盛,如果唔係行晒全內街獨巿仲好.

如果講富榮果條更加唔洗比較,無得比.
人地78密密有車,12係平呀,不過勁耐先有車lor.
人地專登等78都唔等12都係無野好講.

最後總結,而家要9公司同人地第二d對手直接競爭其他浪費時間.
一來佢地自己冇人冇車行,要收車.

佢地而家最有競爭性o既都係d類似B1 o既線,密密尼密密有,其他真係唔洗諗.

DC3938 發表於 2011-7-3 11:40 | 顯示全部樓層
原帖由 89B 於 2011-7-3 02:46 發表

其實全港都唔少緣小線係重復, 直接搶大巴生意, 同區九記條12都係俾綠小搞都無啖好食

運吉真係要執執, 一係行大巴一係行小巴, 小巴往往可以

一d好似上水-屯門誇區長途行高速公路既"忘命"綠小線更加要更替俾回 ...

根本一早唔應該比小巴行!
dippy 發表於 2011-7-3 13:16 | 顯示全部樓層
timmylee 發表於 2011-7-3 13:57 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2011-7-3 13:16 發表
個人覺得如果行番去東京街調頭會比較方便, 始絡果邊比較好轉, 而且停番宇宙個站會比較方便等6D/40既過檔

但巴士真係難轉彎..
元州街轉東京街...分分鐘未轉直架車已經要再切入右線右轉....同埋又感覺上再兜遠D
所以轉入東沙島街...可以解決以上問題
香港科技大學(北) 91P
dippy 發表於 2011-7-3 14:45 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2011-7-3 18:35 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 3/7/2011 02:56 發表

如果果陣可以收 $10 , 根本已經足夠吸好多客返黎
只係競爭者嘈姐
.
poohpter 發表於 2011-7-3 20:31 | 顯示全部樓層

原帖由 timmylee 於 2011-7-3 13:57 發表
但巴士真係難轉彎..
元州街轉東京街...分分鐘未轉直架車已經要再切入右線右轉....同埋又感覺上再兜遠D
所以轉入東沙島街...可以解決以上問題

唔係由元州街轉東京街出青山道,
而係照現時繼續行長沙灣道轉入東京街上青山道掉頭;
只不過點解新巴要用東沙島街就耐人尋味啦!