hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 千四大學學位俾大陸人 VS 香港學生無學位升學 ...
開啟左側

千四大學學位俾大陸人 VS 香港學生無學位升學

AVD1 發表於 2011-7-5 00:38 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2011-7-4 22:51 發表

A-Level程度計相等於大學預科,或者四年制大學下一至二年級程度(以A-Level Economics為例,範圍比大學一年級Economics 1A同1B更深更廣)。假如大學科科C都可以畢業的話,2AL+2科語文合格絕對讀得掂大學課程(當然,讀得掂唔 ...

非常同意, 讀唔讀得掂根本就唔係一個主要問題
問題係而家香港 o既大學連機會都唔比香港學生先係問題 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2011-7-5 00:43 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2011-7-4 11:46 發表
某大學,近年研究院入學日子,指示都以普通話及簡體字為主。

關於學生質素,這是個人問題,甚麼人都有好有壞。
但至於收生,我都認為應該盡量照顧本地學生。
本科還算可以,研究院真係無乜邊個個名唔係漢語拼音。 ...

對呢 d 安排, 我自己認為簡直就係荒謬
明明香港人就係用繁(正)體字, 廣東話及英文,
有咩可能為左個班人就要刻意轉哂普通話及簡體字吸引佢地落黎 ?

本來你話比 d 大陸人落黎提升質數, OK - 我接受
但係而家成件事個基本已經唔同左 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
頭文字TRIDENT 發表於 2011-7-5 01:30 | 顯示全部樓層

A-Level程度計相等於大學預科,或者四年制大學下一至二年級程度(以A-Level Economics為例,範圍比大學一年級Economics 1A同1B更深更廣)。假如大學科科C都可以畢業的話,2AL+2科語文合格絕對讀得掂大學課程(當然,讀得掂唔 ...

F6,F7 的Econ 野頂多味 BBA sem 1 的 economics.......
仲有你唔會 expect 可以將 AL 個套靠背的方法 apply 到大學到都有效.....

利益申報:
本人之前係某大BBA 學生,依家 quit U 等更佳 offer.
'*^*''*^*' 「女包黑絲」即將啟動  '*^*
3ASV174 發表於 2011-7-5 02:08 | 顯示全部樓層

AL Econ 拎 A 大學 Year 1 要拎 C 甚至 C 都無既人我都見唔少,
當然調返轉既亦有,但真係唔多。

讀唔讀到書的確唔係重點,
但如果香港學生上到大學唔係只係掛住癲,掛住玩,掛住 hea,
然後 sem 尾 GPA 瀨晒野先黎奶 professor 腳趾(甚至搵人嘈),
真係俾到個有心讀既款出黎,應該少好多人覺得大陸生讀得好就要俾佢地落黎讀。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
S3BL100 + 1 不能同意更多

查看全部評分

3ASV174 發表於 2011-7-5 02:16 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2011-7-4 01:14 發表
價廉物美?不一定。

我間公司有一批MT係大陸留港學生,無錯成績好勁,但做事懶到出汁,日日遲到15分鐘,夠鐘就準時走人,有Deadline又唔尊重,賴晒野之後又要本地同事開OT同佢地執手尾。「大陸學生勤力上進」根本係都市神話,講做事 ...

我覺得呢個似係你公司問題多 d。

工作上就未同過內地生做野,
大學 project 就試過不少,的確感受到佢地其實唔係太識同人合作,
或者係內地生自己 bonding 太勁,佢地自己就合作無間,但做左 d 咩就唔會點同你溝通。
但講效率同工作質素,比起好多本土學生,真係高九條街。

我都相信好多時本地同事執屎能力都係比較高,
但真係以起碼做左一排野既畢業生為主。
你講 fresh graduates 的話,
我家姐畢左業一年,同佢一齊畢業既本地生朋友,除左我家姐一個,個個都起碼轉左一至兩次工,
唔係辛苦就嫌錢少,一係話學晒野嫌悶,普遍港生都有呢個問題,下下請你返黎一陣又走,HR 真係前世唔收。
sea1986 發表於 2011-7-5 03:07 | 顯示全部樓層

回復 22# 的帖子

無奈港共政府為咗迎接上面班友仔落嚟
就通街煲冬瓜同殘體字
所以我好佩服馬英九
雖然部份經濟都係要靠對岸
但至少喺文化要堅持台灣自己文化
殘體字通通唔出得街
我贊成咁做
去得人地地方就要遷就人地文化
唔係人地文化遷就自己
香港,未夠廿年已經共化嚴重
Quanta 發表於 2011-7-5 03:34 | 顯示全部樓層

原帖由 區麗芝 於 2011-7-5 00:29 發表
根據政府資料,每個UGC 學生每年平均成本成港幣20萬。
大陸學生所支付的學費根本不足以收回成本。

所以非本地學生係收一個蝕一個
--- 佢地畢業後大部份都會返原居地或去美國, 留港工作的少之又少

我聽唔少大陸 undergrad 埋怨佢地俾的學費貴過 local,
又成日聽大陸 postgrad 嘈通漲勁, 怨大學唔加 studentship

佢地又唔諗吓響大陸做 professor 的收入仲少過佢地班 postgrad (唔計灰色收入),
同埋每人受緊幾十萬一年的資助
ArnoldC 發表於 2011-7-5 04:18 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

師兄,嘈還嘈,搞清楚少少先。
1.「移民監」你其實知唔知係咩意思?
2.香港稅基狹窄,好多「香港人」都無咩交稅,又係唔係噉計?李嘉誠係咪應該好多特權?
3.可以話你知,「民主自由」國家會話,家庭團聚係人權、國內自由遷徙係人權、對所有有居留權人士一視同仁係人權。
ArnoldC 發表於 2011-7-5 04:26 | 顯示全部樓層
各位師兄,小弟相信,全世界不少國家地區情況相似。至少英國情況如下:
1. 去年英格蘭戶籍學生學費上調200%引發暴動,但外國學生,蘇格蘭、威爾斯、北愛戶籍學生不受影。
2. 大學收取本地學生,人數受政府限制。收生過多的大學/學系,其資助會遭倒扣。外國學生則無此限。
3. 外國學生的收生標準,一向比本地學生低。
sea1986 發表於 2011-7-5 10:30 | 顯示全部樓層

原帖由 ArnoldC 於 2011-7-5 04:18 發表
師兄,嘈還嘈,搞清楚少少先。
1.「移民監」你其實知唔知係咩意思?
2.香港稅基狹窄,好多「香港人」都無咩交稅,又係唔係噉計?李嘉誠係咪應該好多特權?
3.可以話你知,「民主自由」國家會話,家庭團聚係人權、國內自由遷徙係人權、 ...

1. 咁麻煩你重新定義咩叫移民監
2. 一日未有香港永久身份證都唔應該被視為香港人,唔通我攞住張綠卡就可以自稱美國人?
更何況啱啱落嚟嘅人享受嘅福利唔應該同當地嘅人睇齊,否則對於本土人係好唔公平
3. 我都可以話你知,家吓好多民主自由國家正在收窄移民條例;喺美國甚至準備修憲唔俾非本國居民所生嘅細路享有美國公民權
人權?都要睇咩情況先得架…香港實在太多喺度拗爛腳嘅人,係需要杜絕嘅