hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 三巴申專營權憂港鐵搶客
開啟左側

[問題] 三巴申專營權憂港鐵搶客

GM 發表於 2011-7-10 18:24 | 顯示全部樓層

原帖由 Ken_Dy 於 2011-7-10 05:29 PM 發表

鰂魚涌 TKL (->OA) 月台中間有escalator直達 ISL 月台, 轉車唔洗5分鐘

睇彩數 行去 ISL 月台人流反方向而行都好辛苦
一般人用4MIN或以上

LIFT上繁9成以上第一班都上唔到
(好多阿公、阿婆、師奶 都搭依部escalator轉港島錢往上環方向,貪佢比北角轉車行得小)
部行LIFT一轉要差唔多4分鐘
剩係等+搭LIFT都唔止5分鐘

繁時觀塘上車到太古要27MIN左右

常備TCU 出行唔洗怕
VL952 發表於 2011-7-10 18:39 | 顯示全部樓層
其實171受嘅影響應該都唔細,佢嘅旺角客相信都會畀港鐵搶走唔少。受影響較細應該係紅磡轉東鐵嘅客源。
原帖由 DC3938 於 10-7-2011 18:18 發表
依家見96多數都係10.6米車,你就知客量唔係幾好!
d 12米車便去曬5X或N廠!
96應該係用11米車多啊?
3ASV3-JE1672 發表於 2011-7-10 20:23 | 顯示全部樓層

回復 52# 的帖子

如果真係咁,171嘅好處應該係唔駛轉車、唔駛逼+有位坐。
brianso198 發表於 2011-7-11 06:39 | 顯示全部樓層

原帖由 GM 於 2011-7-10 16:24 發表

但係上繁要在油塘等2班先上到
再在鰂魚涌行一個字先轉到車
(一共轉2次)
只要巴士公司善用公路優勢
至少時間上巴士有優勢

早繁606A班次係15-17的時候,
唔見得606A係觀塘有咩大優勢可言...
鰂魚涌都叫做好少少,
太古睇你去邊到...

如果太古城都還好(都叫做快)
但康怡...唔駛諗比我一定鐵路..
即使話下繁,
比我係康怡上車的話我一樣用鐵路..

GM 發表於 2011-7-11 07:56 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2011-7-11 06:39 AM 發表

早繁606A班次係15-17的時候,
唔見得606A係觀塘有咩大優勢可言...
鰂魚涌都叫做好少少,
太古睇你去邊到...

如果太古城都還好(都叫做快)
但康怡...唔駛諗比我一定鐵路..
即使話下繁,
比我係康怡上車的話我一樣用鐵路 ...

所以先要改革606系
以充份利用 九龍東<-->港島東的公路優勢
常備TCU 出行唔洗怕
gy8940 發表於 2011-7-11 13:17 | 顯示全部樓層
96 多數 4 架 9頭豪 + 1~2部 22XX/81XX
neoplan720p 發表於 2011-7-11 13:41 | 顯示全部樓層

回復 55# 的帖子

問題係就算點改, 太古、QB <-> 九龍東既巴士都係快極有限 (因為先天地理位置影響)

講分拆, 曾經記得S3BL100兄有個建議, plan得幾好, 開條快線來往觀塘<-> 柴灣區, 可以參考下.

所以, 太古、QB 其實都係半放棄狀態, 係諗下點谷條快線.
張偉沖 發表於 2011-7-11 14:04 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2011-7-11 13:41 發表
問題係就算點改, 太古、QB  九龍東既巴士都係快極有限 (因為先天地理位置影響)

講分拆, 曾經記得S3BL100兄有個建議, plan得幾好, 開條快線來往觀塘 柴灣區, 可以參考下.

所以, 太古、QB 其實都係半放棄狀態, 係諗 ...

但有人會以耀東無車出小西灣為由反對.
neoplan720p 發表於 2011-7-11 14:23 | 顯示全部樓層

回復 59# 的帖子

哦, 對於一個反對長途線做哂流水線角色既人來說, 耀東返小西灣並唔係反對606拆線既理由.

咁又唔見人爭取606小西灣-> 耀東 加設雙向分段?
ronaldlau 發表於 2011-7-11 14:37 | 顯示全部樓層

原帖由 KP3805 於 2011-7-9 23:32 發表

南港島線沿線應該還有幾條巴士線可以支持下去
1. 592, 密車, 早繁去銅鑼灣大概 15-20 分鐘, 兼不用轉車, 加上有一定數量非轉 MTR 的上班上學客源

不過 592 有 約 30% 的乘客係轉 MTR 往東區 / 過海,
加上轉車的車費差額,
都足以令 592 最密的 3 分鐘一班減至 4/5 分鐘一班~