hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳幾項路線改動將陸續實施
開啟左側

[經歷分享/報告] 將軍澳幾項路線改動將陸續實施

~誰@359~ 發表於 2011-7-13 01:03 | 顯示全部樓層

原帖由 GA6072 於 2011-7-13 00:17 發表

橙記做將荃,一經觀塘,客量就一定大
行山出,行車時間就一定長
開得將荃線,一定搵796C開刀
一搵796C開刀,296C就打開入將南缺口
之後就係區議會+運吉強制296系入將南,
以將廠近期小動作,要296系維持原有班次唔難
之後 ...
296系入將南簡直係搵九記笨,尤其是係296A
咁做只係順手拖低晒九記o係成個將軍澳既服務水平
一條將荃唔值得要全將軍澳既朋友付出咁既代價,更何況將荃亦唔見得會人人受益
仲有另一樣野,796C出面拖住一抽雙向分段,296C唔會取代到
而就算296C取消,796C改一改路就可以cover得到,九龍灣又可以靠296A轉車
所以如果要郁將南雙C,正路要死既應該係296C先岩…

字大只顯得人自大
HF3204@243M 發表於 2011-7-13 02:16 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2011-7-13 00:46 發表
而影響38/42C成點就睇下行上路定下路,雖然應該行下路機會大啲,畢竟下路得條冇人會搭去東九龍咁滯既40同半條38
行下路唔排除會有青南客寧願搭 88D 落葵芳轉車都唔搭 42C 行大運
原帖由 GA6072 於 2011-7-12 13:42 發表
將荃線定線,只要停一停觀塘,連埋之前兜將軍澳,無20~30部車都無可能清到客

贊成

仲有可能荃灣嗰邊覺得淨係做觀塘唔夠,要跟埋 42C 咁行埋黃大仙至德福

到時老新可能要開荃觀"短途班次"先夠做,變相將南受惠程度有限,又一翻版 49X

影響咁大,我到而家都仲好奇怪點解運吉可以用"正在考慮"嚟答方國珊個建議
KR7607 發表於 2011-7-13 02:55 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2011-7-13 02:16 發表
行下路唔排除會有青南客寧願搭 88D 落葵芳轉車都唔搭 42C 行大運

贊成
仲有可能荃灣嗰邊覺得淨係做觀塘唔夠,要跟埋 42C 咁行埋黃大仙至德福
到時老新可能要開荃觀"短途班次"先夠做,變相將南受惠程度有限,又一翻版 49X ...

其實如果真係新線經荃灣 停觀塘等地
不如執走42C 上公路啦
而家42C 青南搭出去 隨時30分鐘先碌上青公
但架車其實已經夠客直去東九龍
搞一搞可能會有更多本身搭地鐵既人轉過黎
而且更唔知點解要條本身已經長既42C 兜埋新蒲剛 其實比38 兜仲好啦
果度起碼慳5-10 分鐘
但相反42C 回程如果係尾車果幾班 用既時間 正正係朝早出東九龍既時間 快一倍
而42C 全程 就算同一班車交通正常下 碌同唔碌 可以爭成15分鐘 我唸全港無咩邊條線 好似佢咁樣
FD5410 發表於 2011-7-13 18:26 | 顯示全部樓層

原帖由 GA6072 於 2011-7-13 00:17 發表
橙記做將荃,一經觀塘,客量就一定大
行山出,行車時間就一定長
開得將荃線,一定搵796C開刀
一搵796C開刀,296C就打開 ...

點解新巴要開將荃線一定搵 796C 開刀先...
岩岩 796C 先幫條 702 執手尾,
將南黎講客量又唔係差,當年條無客既 796B 都要搞幾年先 CUT 得成
搵佢開刀真係唔合理兼無可能

行山出 ? 咁將南,坑口真係唔使旨意夠客,何況新巴好大機會唔會行山路
強制入將南 ? 咁九巴咪仲無心做,因為根本唔公平
點解唔可以九巴做將荃線,再搵 296C 開刀
再強制 796C 入觀塘 ? (當然我係唔建議咁做)

用 40P 大改 ?
由將軍澳出觀塘,再經黃大仙,龍翔道,青公
入石籬,石蔭,安蔭,梨木樹,石圍角先落荃灣
咁我想問快過 40 幾多
根本上葵同荃灣係兩樣野黎...
原帖由 gn3509 於 2011-7-13 00:29 發表
觀塘荃灣黎講,港鐵又真係同死冇乜分別,時間長又要轉車,
兼且幾乎保証冇位坐(除左荃灣去觀塘,荃灣線一段有機會有位坐)

而紅小嘛,如果巴士做到而家42C荃灣分段$7.9,
而車程只係慢少少既話,就算踢唔走紅小都可以重創佢 ...

我識唔少人都真係坐港鐵來往兩地
至少價錢比紅小平...

起碼巴士由將軍澳開,班次會唔準時,唔穩定
港鐵客的確會搶到既,但由於巴士班次唔穩定
紅小客未必咁易搶
除非個班次可以去到 38 個水平...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
ctb8107 發表於 2011-7-13 20:02 | 顯示全部樓層
點解唔諗下加quota?
如果摺晒d蝕錢線都唔夠車開, 係咪應該加返d新quota呢?
GA6072 發表於 2011-7-13 20:08 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2011-7-13 01:03 發表
296系入將南簡直係搵九記笨,尤其是係296A
咁做只係順手拖低晒九記o係成個將軍澳既服務水平
一條將荃唔值得要全將軍澳既朋友付出咁既代價,更何況將荃亦唔見得會人人受益
仲有另一樣野,796C出面拖住一抽雙向分段,296C唔會 ...

之前我段文字唔係建議
係硬開將荃線既事件最可行發展

不過,以近日所見798既客量
若果開將荃線,順手吞埋796S,借勢停觀塘,九龍灣,之後直達大窩口,再係荃灣西站同西鐵轉乘
以橙記立場,人地公司,真係關我乜事

九記硬搶將荃線,都係要拖低晒九記o既服務水平(指cut車,不過重要睇荔廠肯唔肯幫手)

所以將荃線,不如比陽光果條做全日la

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
LAK2 + 1 陽光加班最實際, 唔駛話全日, 開番0630同08 ...

查看全部評分

~誰@359~ 發表於 2011-7-13 20:19 | 顯示全部樓層

原帖由 GA6072 於 2011-7-13 20:08 發表

九記硬搶將荃線,都係要拖低晒九記o既服務水平(指cut車,不過重要睇荔廠肯唔肯幫手)
拖296系入將南,要加車但客未必會做多,結果係等同幫九記放血
反而用現有路線換將荃返泥,會仲有著數
拎條296C出去,10架車已經夠做15/20,車費又貴過296C
停觀塘的話又可以屈分段,點都好過走去同地鐵同796C重疊
字大只顯得人自大
GA6072 發表於 2011-7-13 20:34 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2011-7-13 18:26 發表

點解新巴要開將荃線一定搵 796C 開刀先...
岩岩 796C 先幫條 702 執手尾,
將南黎講客量又唔係差,當年條無客既 796B 都要搞幾年先 CUT 得成
搵佢開刀真係唔合理兼無可能

行山出 ? 咁將南,坑口真係唔使旨意夠客,何況 ...

行山出就無可能

思路係咁
橙記開將荃線>要車15部>斬796S+796C>無796S,796C>1.將荃線做埋796S&2.屈九記食796C
1.將荃線做埋796S>停觀塘>客量更大
2.屈九記食796C>296C做埋>區議員要轉乘線>放埋296A入>....>放埋296D
~誰@359~ 發表於 2011-7-13 20:39 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2011-7-13 20:34 發表

行山出就無可能

思路係咁
橙記開將荃線>要車15部>斬796S+796C>無796S,796C>1.將荃線做埋796S&2.屈九記食796C
1.將荃線做埋796S>停觀塘>客量更大
2.屈九記食796C>296C做埋>區議員要轉乘線>放埋296A入>....>放埋296 ...
正確應該係:
2. 屈九記食796C>296C做埋>冇車加搞到班次再疏+冇晒796C西九D雙向分段,尚德同西九朋友多謝晒
>議員要296A入埋去>又冇車加,回車又慢左,蝕左>296A客多又CUT唔到車>搵其他線祭旗

當然其實由296C食796C果一下就可能要其他唔關事既朋友suffer
所以今次搵新記做將荃,隨時係搵緊成個將軍澳笨,贏左粒糖輸左間廠
除非796C同796S可以o係零取代既情況下取消…
又或者可以做一個fair trade,新記殺796C 796S
但將荃要加雙向分段做返796S果段,兼且食晒成條692
九記退出692,加車畀296C幫佢入將南同埋西九做遠D

字大只顯得人自大
GA6072 發表於 2011-7-13 20:51 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2011-7-13 20:19 發表
拖296系入將南,要加車但客未必會做多,結果係等同幫九記放血
反而用現有路線換將荃返泥,會仲有著數
拎條296C出去,10架車已經夠做15/20,車費又貴過296C
停觀塘的話又可以屈分段,點都好過走去同地鐵同796C重疊 ...

九記style係,用20條線cut一部車開線
不過若要一換一的話,個人覺得用692換會好D