hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴96與592
開啟左側

[問題] 城巴96與592

士刁拔尼.奧 發表於 2011-7-30 12:23 | 顯示全部樓層

96南行經海皮又如何?反正樓上有人講過海皮唔少人等39M,同埋幫埋99手都可以喎
CZ_6686還錢!
fm1234 發表於 2011-7-31 11:10 | 顯示全部樓層
假定真係取消96、592上埋東村,我都唔會等592,銅鑼灣/鵝頸 條人龍見到都唔開胃,寧願搭39M~

到時要d 無人在東村落既 592上東村就有點兒浪費時間
zoom...zoom...M6
238X 發表於 2011-7-31 11:19 | 顯示全部樓層
原帖由 士刁拔尼.奧 於 30/7/2011 12:23 發表

96南行經海皮又如何?反正樓上有人講過海皮唔少人等39M,同埋幫埋99手都可以喎

如果純粹以善用資源角度考慮,
92 上利東、經海皮同加班,唔要 96,
除咗區議會唔肯,仲有咩嘢壞處?

(再狼少少,99 南行連景隆街都唔停)
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
nwfb1601 發表於 2011-7-31 19:00 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2011-7-29 16:53 發表

聽聞係城巴想用 592 頂埋條 92
不過有區議員 ban 左,搞到 92 而家要靠熟客為生

鬼叫 92 收 $4.50,592 收 4.70,搞到 D 議員
為0左0個兩毫子而死攬 92。

估唔到當年鴨島四大開荒線,最後只係得 90
叫做見得0下人(但都不復當年勇)。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
FD5410 發表於 2011-8-1 12:39 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2011-7-31 11:19 發表

想問下加班係指加多幾班定係點 ?
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
Quanta 發表於 2011-8-1 15:40 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2011-7-31 11:19 發表

92 而家只係早晚各開9/10班, 96 係全日線
要合併 92/96, 你係想 cut 96 做繁時, 定係 92 返轉頭變全日?
yunghin2004 發表於 2011-8-1 16:45 | 顯示全部樓層

原帖由 Quanta 於 1-8-2011 15:40 發表

92 而家只係早晚各開9/10班, 96 係全日線
要合併 92/96, 你係想 cut 96 做繁時, 定係 92 返轉頭變全日?

佢係唔係想話拉長 92 為鴨島 <> 利東 <> 銅鑼灣 , Cut 96 呀
FD5410 發表於 2011-8-1 16:54 | 顯示全部樓層
原帖由 yunghin2004 於 2011-8-1 16:45 發表

佢係唔係想話拉長 92 為鴨島  利東  銅鑼灣 , Cut 96 呀

咁樣都減到資源 ?
最怕如果跟 92 行,利東客都提早拜拜
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
天空之神 發表於 2011-8-2 00:03 | 顯示全部樓層

回復 28# 的帖子

甚至係 96 入禮頓道>怡和街做循環線
連摩頓台都唔使入

仲可以避開埋天樂里永遠塞車既情況
(當然唔入摩頓台, 就一定係 cut 到車啦 , 至於需唔需要 92 取消就係後話)
.
 樓主| 勁迷港鐵 發表於 2011-8-3 02:05 | 顯示全部樓層

原帖由 Choi 於 2011-7-28 10:53 發表
咁似海生嘅風格嘅?

原帖由 lightrail 於 2011-7-28 22:48 發表

唔通係那位「工貿」先生

不是啦不要誤會!..

經大家既討論..唔知96用單層有冇著數呢?
此外96客量低..會不會因為:
以出天樂里轉車/Timesquare 為例
96不及97班次.. 居民寕願多走幾步..
久而久之..便習慣使用97出CWB

不過自97改班次後..情況應有改善