hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴乘客聯絡小組2011討論內容(1)
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴乘客聯絡小組2011討論內容(1)

樓主| Crotone 發表於 2011-8-6 22:43 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

好似係新界西二...因為我好似聽到有提及960
One Door Closes Another Door Opens
AVW28 發表於 2011-8-6 22:47 | 顯示全部樓層
原帖由 cheungtszfung 於 2011-8-6 22:34 發表

我就係上年提完呢個問題佢咁樣答我就決定左唔會再報名呢個會議,完全係浪費口水

另外,請問你回應中的問題13同16九巴點答?

我都考慮下年仲去唔去好?

問題13我加左回應,都係答官話。
16我就唔清楚,印象中佢冇答到。

原帖由 dennisung 於 2011-8-6 22:40 發表

其實九巴也要作一次全港大規模的巴士重組
1973一次,九十年代九龍區一次,廿一世紀也應該要有
二十年的社會改變,使乘客搭車模式也跟住變
不過唔知九巴有無咁既魄力

PS 起九龍東果邊聽到新界東討論得十分激烈,唔使是否新 ...

新界東1有人講緊城巴88R青沙班次多人搭、798開線做得好成功。

LL3850
dcyw 發表於 2011-8-6 22:51 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2011-8-6 20:59 發表
1)直接由石排街右轉安足街有乜安全問題?

印象中是因為石排街(往石蔭方向)右轉往安足街(往安蔭
方向)傾斜度較大,是故從該交界處通車以來,巴士一直也
需繞經大白田街及石梨街前往安足街。
 樓主| Crotone 發表於 2011-8-6 22:52 | 顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

其實我差唔多年年去...差唔多年年都係官方答案..現在我志在食...唔會期望太高

今年我發現新界西一果度..不是該區人(包括我)...好多係報九龍西坐第一志願的..只係經常坐路線屬呢組..

另外我聽到差不多完場時居然有人向九巴反映...$8800 巴士仔座椅太貴...
One Door Closes Another Door Opens
 樓主| Crotone 發表於 2011-8-6 22:54 | 顯示全部樓層
原帖由 dcyw 於 2011-8-6 22:51 發表

印象中是因為石排街(往石蔭方向)右轉往安足街(往安蔭
方向)傾斜度較大,是故從該交界處通車以來,巴士一直也
需繞經大白田街及石梨街前往安足街。 ...

其實..我覺31可以放棄入安蔭總站
AVW28 發表於 2011-8-6 23:00 | 顯示全部樓層
原帖由 Crotone 於 2011-8-6 22:52 發表
其實我差唔多年年去...差唔多年年都係官方答案..現在我志在食...唔會期望太高

今年我發現新界西一果度..不是該區人(包括我)...好多係報九龍西坐第一志願的..只係經常坐路線屬呢組..

另外我聽到差不多完場時居然有人向九巴反映...$8800 巴士仔座椅太貴...

咁又係!我有建議:不如下年邊個被抽中,係度申報,跟住在場相認。
其實我係第一次去咋!

我地果邊,81同87A既問題不停講。
係完左分組環節,我都同其中兩個係度講,果兩個都話提埋建議送錢比九巴賺都唔去執。

小組期間,夠有人個意願話係搭巴士多過鐵路。又罵運輸署同區議會對巴士路線改動發展有制肘。
我即場拍哂手。
我個人覺得,政策係要尊重,但問題係點樣係唔抵觸政策限制之下去改善服務。
講真,人地新城又做到,做得幾好。

LL3850
cheungtszfung 發表於 2011-8-6 23:02 | 顯示全部樓層

原帖由 Crotone 於 2011-8-6 22:52 發表

另外我聽到差不多完場時居然有 ...

小弟上年係第一次去(新界東),或者太有期望,變左好失望 (雖然今年報名時間小弟身在外國,就算報都無法覆到佢封confirm letter)

上年去其實都有D唔錯建議,例如用272S私牌車去做74X特車,九巴當然係用官腔回應- -
另外應該年年都有人投訴城隧線班次問題,呢個其實好難搞(一係無車,一係幾部咁到站),上年有人提出修改47X葵青劇院特車個開車時間去平均番個班次,唔知有無實行到
 樓主| Crotone 發表於 2011-8-6 23:02 | 顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

我呢度果位投訴73X 班次不足果位朋友..也說唔加班有可能改坐鐵路..證明九巴唔係無人捧場
AVW28 發表於 2011-8-6 23:11 | 顯示全部樓層
原帖由 Crotone 於 2011-8-6 23:02 發表
我呢度果位投訴73X 班次不足果位朋友..也說唔加班有可能改坐鐵路..證明九巴唔係無人捧場

係架!
只不過佢唔肯做都冇計架!
搭鐵路係要轉來轉去,我住馬鞍山,睇價錢既話,我點解要搭你680、681呢?
明知去鐵路沿線,搭MTR過海都可以平巴士幾蚊。

根本九巴係知「有危先有機」呢個道理,但又唔肯去搞。
人地新城都識將挑戰當係機遇,人地有損手爛腳架!但起碼都肯去試。
你睇將南、新西九都知啦!
LL3850
AVW28 發表於 2011-8-6 23:17 | 顯示全部樓層

原帖由 cheungtszfung 於 2011-8-6 23:02 發表
小弟上年係第一次去(新界東),或者太有期望,變左好失望 (雖然今年報名時間小弟身在外國,就算報都無法覆到佢封confirm letter)

上年去其實都有D唔錯建議,例如用272S私牌車去做74X特車,九巴當然係用官腔回應- -
另外應該年年都有人投訴城隧線班次問題,呢個其實好難搞(一係無車,一係幾部咁到站),上年有人提出修改47X葵青劇院特車個開車時間去平均番個班次,唔知有無實行到

今年都有講城隧方面,話車站排隊安排混亂、轉車站細.......
我諗呢幾年都有人提青沙,今年都唔少。

至於我提E42同區內線轉乘個度,就係因為唔係條條沙田屋村細區都有機場/東涌既服務。
1X年前有人話希望E42係田心區加站,比龍運reject左。
其中顯田區、火炭、源和路係冇任何車去東涌/機場;廣源區只得一日兩班既A41特車。
馬鞍山、第一城得貴價A車搭咋!
LL3850