hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴乘客聯絡小組2011討論內容(1)
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴乘客聯絡小組2011討論內容(1)

dcyw 發表於 2011-8-8 22:22 | 顯示全部樓層

原帖由 victorkaho 於 2011-8-8 21:10 發表
係"富華街",
其實我覺得係要睇老九想保住青公(荃灣段)d客,
定係沙咀道d客,揀好左既話就來回程都只行個度

可惜以實際客量計,落客已青山公路較多,但上客卻
兩邊不相伯仲。
rickywk 發表於 2011-8-8 23:13 | 顯示全部樓層
原帖由 victorkaho 於 2011-8-8 21:10 發表

係"富華街",

有班客真係坐235坐到沙咀道,特別o係荃新天地開o左後
AVW28 發表於 2011-8-9 00:05 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2011-8-8 13:16 發表

好想知點剷法

咪就將沙線果議題講,話九巴唔肯做比新巴食埋。
又講到過海線被運輸署同區議會制肘.......

又有人用城巴88R個例子鬧九巴唔肯開城河西過海線.........

原帖由 da54 於 2011-8-8 13:07 發表

我諗佢下年唔駛再去....

可能啦!
不過下年我諗我都會去,為左食佢餐飯。 ;P
LL3850
AVW28 發表於 2011-8-9 00:24 | 顯示全部樓層

原帖由 victorkaho 於 2011-8-8 21:06 發表
A1(a)仲嫌條線唔夠兜咩!?
     (b)贊成!
A3、A4:86C其實過左第一城上公路都得啦,
               再加d車比86A,咁咪取代到86C既角色囉
               86P上青沙既同時,最好都改一改總站啦
               不過係睇老九有無心重組86A/86C
A6:好似難左少少喎
A11:同九巴線做,我唔覺得有d咩困難囉
           同龍運線做,搞掂左拆帳問題先啦
A12:如果好似1(b)個度咁拆線,一條線上埋火炭,
           咁咪解決左呢個問題囉
A14:應該要啦,你唔通一味叫山上人/工廠區工友一味搭港鐵出入咩
A16:其他區既區內線咪又係一樣
A18:不如取消條線啦,讓番幾架車出黎加其他線班好過啦
A19:老九驚收入減少同埋想繼續hea做73A,一於屈錢屈盡d
A21:都講左好多年啦,係睇老九想唔想搞
A27:行兩步路都唔怕死掛

A1: (a)係回程兜,預計比現時行車時間再多最少兩、三分鐘,多五分鐘都唔奇。
(b)81S全日左佢,81來回程直上大埔道兼上火炭。

A3、A4:
86C第一城後上公路,我就係想咁,其實本身都夠客咁做。
但要大搞86A,拉上石門/火炭。
講真,86C繼續經大圍,一係區議員反對過(呢個真係要有馬鞍山人去嘈返個議員),一係留86C落去屈多$1、$2。
我作為馬鞍山人,真係唔需要86C經大圍出九龍,繼續係咁,只會繼續送客比港鐵。(兩鐵合併後已經送左唔少)
馬鞍山搭港鐵去深水埔,都係30分鐘左右的事,86C要45-50分鐘,兩者價錢一樣(只限去石硤尾同深水埔站),除非我唔想轉車兼唔趕時間。

A6:影響班次穩定,我諗提出果個忘記左獅隧個塞車位。

A16:唔信其他區會冇人嘈過。

A21:根本現有綠小唔係做哂全沙田,482服務範圍唔係大(美林和沙中),501s要做埋大埔北區(沙田區只做乙明、源和路)。根本兩線係有需要,加返N281、N271同N270既轉乘已經搞掂。兩線既沙田區總站同定線都要夾,如美林和火炭欠缺通宵大巴、廣源既係聯營線。
LL3850
victorkaho 發表於 2011-8-9 00:25 | 顯示全部樓層

回復 51# 52#的帖子

咁似乎改兩邊總站呢回事都有點兒麻煩
就算話改愉城做總站,有無位都係一個問題
HF3204@243M 發表於 2011-8-9 02:38 | 顯示全部樓層
係"富華街",
做沙咀道啫係同 31 搶客
難得開到條線係另有客源,又可以幫到 31 既,唔改好過改
流星☆雨 發表於 2011-8-9 04:09 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW28 於 2011-8-9 00:24 發表
A1: (a)係回程兜,預計比現時行車時間再多最少兩、三分鐘,多五分鐘都唔奇。
(b)81S全日左佢,81來回程直上大埔道兼上火炭。

A3、A4:
86C第一城後上公路,我就係想咁,其實本身都夠客咁做。
但要大搞86A,拉上石門/火炭。
講真,86C繼續經大圍,一係區議員反對過(呢個真係要有馬鞍山人去嘈返個議員),一係留86C落去屈多$1、$2。
我作為馬鞍山人,真係唔需要86C經大圍出九龍,繼續係咁,只會繼續送客比港鐵。(兩鐵合併後已經送左唔少)
馬鞍山搭港鐵去深水埔,都係30分鐘左右的事,86C要45-50分鐘,兩者價錢一樣(只限去石硤尾同深水埔站),除非我唔想轉車兼唔趕時間。
A1a)對於美林、田居民黎講會係個德政,因為咁樣會比81S更快,但希望283可以拉返直條行車路線配合…
(b)唔反對,問題係車從何來

A3、4:
86C最低限度都應該係曾大屋上橋
對於沙角、新翠個頭黎講,佢地都唔希望因為86A疏車班次迫住坐86C
但係馬鞍山來回大圍就會得返條唔上錦英又去唔到馬市的81C(巴士黎講)
octopusman 發表於 2011-8-9 10:39 | 顯示全部樓層
原帖由 LC901 於 2011-8-8 19:01 發表

呢位組員仲建議巴士仔座椅減價! 多D人買, 九巴又可以多一個收入來源!
其實仲有人建議 48X (有錯請指正) 加新車, 例如 ATE 同 ATEU!!!

其實去反映意見都預左佢答得官腔 ga la!
今次去我都係想食返餐,  ...

victorkaho 發表於 2011-8-9 11:01 | 顯示全部樓層

回復 54# 的帖子

你講得啱,老九可以試下繼續唔改86C
咁樣馬鞍山去深水埗/石硤尾都係繼續送客比港鐵
如果d區議員咬死話錦英/利安/馬市無車去大圍,
唔緊要,仲有條803係度,加番密d班次就可以架啦,將803A全日化都仲得
都仲唔滿意既,可以先坐車去馬市,然後轉港鐵
但係馬市/恆安個d,港鐵其實仲快去到大圍
咁樣我相信咁樣已經塞得住區議員把口

Eddie 發表於 2011-8-9 11:04 | 顯示全部樓層

請問有冇關於大埔路線o既消息?