hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 759阿信屋新店消息(寶琳港鐵站)
開啟左側

759阿信屋新店消息(寶琳港鐵站)

HB00610 發表於 2011-8-25 01:06 | 顯示全部樓層

個人經驗係, 759有唔少糖係平過大部分同類舖的

而且亦都有唔少吉之島, ok/7仔唔再賣的糖繼續賣, 不過而家已經貴番唔少了…。

我最記得有一種我必定長擺袋的腳印糖, 其實以前7仔, ok甚至taste都賣的(最狼死的taste, 人地賣緊$9時佢賣$17)。
後來就得番三兩間中小型連鎖零食店有, 要買真係行勻哂成個香港, 兼且係一次一盒兩盒(i.e:一盒10包)咁入…

之前見759未計折扣都只係賣$8.9的, 不過而家加到$11, 要扣埋九折先同出面平的打個和, 但係出面仲有三幾個地方仲賣緊$10樓下。

不過佢的飲品到而家真係ok吸引
一來夠多偏門, 唔駛一味道地, 可樂幾樣
二來就算係便利店有賣的日本飲品, 都可以做到比7仔平差不多三分一(計埋會員仲正)
gordon 發表於 2011-8-25 13:28 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2011-8-25 01:06 發表
個人經驗係, 759有唔少糖係平過大部分同類舖的

而且亦都有唔少吉之島, ok/7仔唔再賣的糖繼續賣, 不過而家已經貴番唔少了…。

我最記得有一種我必定長擺袋的腳印糖, 其實以前7仔, ok甚至taste都賣的(最狼死的taste, ...
百佳不嬲D所謂奢侈品都係貴, 試過有隻魚子醬, 吉之島明明賣緊$45, 在鑽石山間International可以賣超過$100.

有可能係批發價都貴左, 咁零售價就跟住加上去
亦有幾個可能:
1. 開業初期減價來爭取市場佔有率, 到顧客量開始穩定之後就將價格調整回合理水平(甚至當之前低價策略趕走晒其他競爭者之後, 將價格調至不合理水平)
2. 供應商受到連鎖式超市的壓力, 唯有增加來貨價以平息超市的壓力.

759的分店愈來愈多, 數目直迫有四州集團在背後的零食物語(如果今年759真係開夠60間, 分店數目就已經多過零食物語), 對連鎖超市係一大壓力.

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
kei_hk 發表於 2011-8-25 15:56 | 顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

約1-2個前的舊聞 :青衣長發的759已開張﹐而零食物語在相約時間約滿離開。

2間鋪是不同位﹐同時 759的面積比零食大得多。

gordon 發表於 2011-8-25 16:51 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2011-8-25 15:56 發表
約1-2個前的舊聞 :青衣長發的759已開張﹐而零食物語在相約時間約滿離開。

2間鋪是不同位﹐同時 759的面積比零食大得多。
會唔會係領悟的計仔, 搵759黎請零食物語走?
(因為領悟集團試過在愛民村, 請凱施餅店來, 然後迫佢隔離間美心西餅走, 又試過企圖引入心粥館迫大排檔個偽愛心粥檔老板快快執, 可惜後者未成功, 但相信隨著今次大規模翻新愛民商場, 後者應該會再發生, 不過主角未必是心粥館, 亦有傳聞美心西餅都或者會在愛民再開)

不過俾著係我, 我寧願要759都唔想要零食物語, 759賣的好多都係日本的靚野, 價錢又平, 零食物語主力賣四州野, 價錢都不算平

kei_hk 發表於 2011-8-25 16:54 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2011-8-25 04:51 PM 發表

我不會想太多﹐只知間零食物話本身我都唔覺好生意﹐加上比人影到收鋪後有老鼠出沒而見報。

樓主| busnrail_fans 發表於 2011-8-25 21:42 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2011-8-22 10:49 發表
似乎佢甚得領悟集團歡心, 唔知會唔會開到個個屋村都有一間......

照佢d分店分怖o黎睇,仲得到信x、恆x同埋港鐵o既歡心添
gordon 發表於 2011-8-25 23:22 | 顯示全部樓層

最新消息:
竹園廣場的759阿信屋定於8月26日開幕, 今日見已上貨上得7788.
HB00610 發表於 2011-8-26 23:57 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2011-8-25 13:28 發表
百佳不嬲D所謂奢侈品都係貴, 試過有隻魚子醬, 吉之島明明賣緊$45, 在鑽石山間International可以賣超過$100.

有可能係批發價都貴左, 咁零售價就跟住加上去
亦有幾個可能:
1. 開業初期減價來爭取市場佔有率, 到顧客 ...

其實同一件貨, 通常有大半都係零食物語係最貴的, 百佳/惠康係其次。
如果買零食, 有時去萬寧搵反而有驚喜
試過有隻得萬寧, 小型舖同零食物語有得賣的日本香口膠
一般舖頭做$10左右, 萬寧$8有找, 零食物語係$14…

而家759愈開愈多, 搞到萬寧的選擇就變得非常平平無奇鳥…
HB00610 發表於 2011-8-27 00:01 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2011-8-25 16:51 發表
(因為領悟集團試過在愛民村, 請凱施餅店來, 然後迫佢隔離間美心西餅走, 又試過企圖引入心粥館迫大排檔個偽愛心粥檔老板快快執, 可惜後者未成功, 但相信隨著今次大規模翻新 ...

要搵刁鑽零食, 759同零食物語真係有得鬥, 不過兩者刁鑽程度最多打個和, 零食物語係贏在唔少糖都係得佢有得賣, 不過個人合口味的又偏偏唔齊…。

仲有D細D的零食店反而有驚喜, 例如入口店同味之誘惑, 搵日本糖多數都搵到, 齊的程度往往唔在759同零食物語之下。不過要講的係, 通常零食物語係眾多零食舖中, 係賣得最貴的(係比7仔, OK, 百佳惠康呢類出名貴的地方仲要貴)。

gordon 發表於 2011-8-27 11:04 | 顯示全部樓層

原帖由 HB00610 於 2011-8-27 00:01 發表

要搵刁鑽零食, 759同零食物語真係有得鬥, 不過兩者刁鑽程度最多打個和, 零食物語係贏在唔少糖都係得佢有得賣, 不過個人合口味的又偏偏唔齊…。

仲有D細D的零食店反而有驚喜, 例如入口店同味之誘惑, 搵日本糖多數 ...
所以我有D朋友自從開了759之後, 都少左幫襯零食物語~~~
一來759有D貨品係日本直送的, 二來零食物語係四州集團, 賣的品種自然以四州的食品或其代理的食品為主(但佢又沒有旗下大阪王將的急凍餃子)