hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 這是甚麼漏洞?
開啟左側

這是甚麼漏洞?

kay 發表於 2011-8-25 07:53 | 顯示全部樓層

原帖由 HB00610 於 2011-8-25 03:37 發表 5 n+ o" _; g0 e# Z# }& x, f# W8 g
4 M3 C* u- [2 P

- j9 \# m. Z' k: v, ?我反而諗緊一D野
- }9 X5 t- Q( e* w& b2 T- [  a2 N) C9 }
該站友上一次的停板通告3 l' d/ ?% b+ \
其實, 呢個停板通告理論上亦都有需要通知對方要加刑一年, 但係我見唔到呢篇通告有任何字眼過到站友需要額外加刑一年
0 w/ ~, K1 u) i  L  e我反而諗到有一個疑點, 究竟站方同相關Admin究竟有無 ...
+ u  |& [0 U$ T. C1 F2 K. `
其實我覺得做版務,做處分,所有野係要一致" P! ]8 V$ e: H, T, f5 b- t
就算你停版通告寫好加1年,案底簿寫埋,但你set左自動復版
6 j/ J* L# @) y7 j; \" ~已經就係出錯啦* |( y, d$ D! t

' Z! ^( L# ]2 _, R$ b. l' B而且見站友用54A黎做擋箭牌,之後又話無寫明就係得,仲要admin84出黎講
' G2 p" [, y- @7 i* o成個停版程序咁鬆散,人人唔同方法,已經有唔少負面影響! u* J& d0 O0 R

3 P/ X  ~5 J0 A& S8 |$ W5 O/ n其實件事黎睇,站方一定無責任要負上,版主就肯定有人要3 y% g. z3 h1 }$ [7 r! Q1 h5 w. k4 w
無故放左人地監,仲要唔係系統出錯,係人為因素: p" E  ~/ P! O" C7 v1 G, k3 s

D. x4 r/ S' q7 M* G天瑞總站加刑其實無咩實質理據支持,除非證明到系統自行出錯而非人為7 E! u# K* q, x" }+ a1 g0 w
我覺得唔一定提早放監既,用返原有刑期(加1年)就算; i! A: Q0 ~$ o0 a% B6 ]

, U6 m4 B9 ]' h* f5 h. d; u  |& ]2 Q* B8 H' ?如果版主可以統一做法,單係唔set自動復版,已經可以避免今次既事發生
  A5 I- @" J3 y3 J# P+ k
0 P8 a6 J+ w6 w; }; ~; Qadmin84都係見天瑞總站單野發生先去補鑊,但補鑊完又好似當無事發生過
/ E1 K. i% u1 K2 S2 B7 B其實對涉事站友唔公平$ a8 B3 q4 @, R1 J% x

5 J9 ~. F) f, i' Q, ^# |*其實上次louispoon個單係開左個壞先例- W* y" s) K/ k2 G, {5 |( s9 _) N
如果要統一結果,連站規係要修改% K8 u- M: y- c
4 P) C8 i# a" t1 y. I

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
HB00610 + 1 like

查看全部評分

admin84 發表於 2011-8-25 09:59 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2011-8-25 03:37 發表 0 d) u) m6 S: a5 z: d+ w! V0 R6 B
其實做得唔錯的例子又唔係無的:巴士,鐵路,生活1 |7 H( `% h! ]  A& O! b6 ^  H5 @
! Y+ D! l2 ^7 y例如呢篇通告- E( |3 E* `% Z0 X; \: t
! E! Q# d$ P4 n4 _1 {1 o) T巴士,鐵路,生活1 p# k- M9 V7 t& z- _0 Y
* G2 ^. }( e! Y2 K' k) a其實在通告上埋提埋對方需加刑一年, 已經圓滿解決到所有問題hkitalk.net: c. O) R2 c; w! _  C8 Y  [8 O/ l
( Z7 S* ?8 C6 l巴士,鐵路,生活) D5 _5 d$ R1 Y" G6 c7 {+ W9 U3 r# e7 P  k
我唔係打算為有關站友翻案, 點處理亦都唔係我理的範圍; 但係旁人角度睇, 相關ADMIN們在處理呢D問題方面, 其實係可以做得更加好。巴士,鐵路,生活/ Y' @4 O8 M  Y
這篇通告表面上系做得唔錯,但我數日前查看EU5472的profile時發現有關admin卻將EU5472設成禁止訪問
HB00610 發表於 2011-8-25 22:12 | 顯示全部樓層
原帖由 admin84 於 2011-8-25 09:59 發表
( w8 v' H9 O6 F' H; m6 M這篇通告表面上系做得唔錯,但我數日前查看EU5472的profile時發現有關admin卻將EU5472設成禁止訪問

k, F- X0 a( ?( E& |1 L. I: N  L
其實我唔知道有咩指引去set停板站友係禁止發言同禁止訪問7 f. q; o5 @& a) A( A8 S
6 c' w' S1 ~. t! H6 N( m' z* N
如果係後者的話, 其實權力已經唔止係停站文權咁簡單。
HB00610 發表於 2011-8-25 22:20 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2011-8-25 07:53 發表
3 t: f) R+ k/ s3 ]" @7 T  w$ C: z, t
其實我覺得做版務,做處分,所有野係要一致
8 ?( ]0 V( [! \1 ]! F/ R就算你停版通告寫好加1年,案底簿寫埋,但你set左自動復版
% i% Y, Y# Y5 n- [& S已經就係出錯啦
/ O' \" P- p; _7 k9 e8 f- x5 A  {% R2 A/ w
而且見站友用54A黎做擋箭牌,之後又話無寫明就係得,仲要admin84出黎講, X( w, K" E# B4 d4 O) a
成個停版程序咁鬆散,人人唔同方法,已 ...
; A; l# @1 a( H  `; E8 P
( E6 m& v6 _- w. `/ X/ b& T# F
/ K0 D1 U$ e5 {3 Z0 Q8 s0 g
其實我唔熟各admin停板係點set咩level, 有個指引set對各方都係好事+ p9 z# l9 a7 E, e5 h2 f

5 e! s/ \/ w- n/ `, L! D* L; Q% B/ p: _
我昨晚講得唔太清楚有少少野, 想再講清楚一點, 因為呢點係涉及處分理據站唔站得住腳5 T; M6 z; R8 u' G

$ l. m1 z8 f. @! q( T% t; A# X* v曾經見有站友反映過, 被停板站友在停板期間, 係睇唔到有關的站友停板案底紀錄的文章
5 l* Q  ~2 |( ^3 M$ E. `; n$ |0 p3 ~( N& [
. G! j* ]: q6 k
呢點就真係有需要調查一下係唔係真係有呢個問題, 否則單係停板通告同案底紀錄有衝突呢點已經可以搞到有排拗。
admin84 發表於 2011-8-25 23:02 | 顯示全部樓層
經本人與站長商討後, 決定撤銷對 天瑞總站 的3400天刑期7 P; J+ D4 J. V* s
2 k0 m3 R7 n+ Q$ ]
Z4板主
8 W7 m# C  G( [8 K0 \0 S+ [admin84
DIH 發表於 2011-8-29 16:24 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2011-8-25 22:20 發表 & x' l% W+ X+ J7 ^

) ^$ |1 X% [, l: U& k' F+ F' b7 g( ~
0 I0 H: e. S0 o2 o) u3 a* ]
其實我唔熟各admin停板係點set咩level, 有個指引set對各方都係好事
' J- P& \: O- x0 j, y  L: J: g5 S8 v8 w+ U

) A, U0 q) S; |0 E7 _( r# O2 z6 W! }5 }我昨晚講得唔太清楚有少少野, 想再講清楚一點, 因為呢點係涉及處分理據站唔站得住腳
1 p3 Z2 b  X: ~; X& V$ J. S9 w& j0 x- ^1 `! w; ^
曾經見有站友反映過, 被停板站友在停板期間, 係睇唔到有 ...
, d' F) g2 _" a( ]! n% S
我自己沒有被停過板所以都唔清楚被停板(禁止發言)站友能否看到Z4分板。
2 b: c6 Y$ L+ y% d) U; f0 ~3 Q8 D- W- y
我唔清楚以前站友被停板後申請復板的情況如何,  g2 v2 `6 {/ Y# Q1 H: o
不過都見到有人停板期完結後可再度出文,相信有關站友只要login係睇到告示的,1 S% {6 h5 x( c: p2 T/ Y
而板主在犯規文章判刑的貼文(與Z4紀錄理論上係一致的)理應都能看到。* y4 t6 _& v, s6 ^- e  c) K. t
+ Q4 J' @$ i& l/ p1 M3 j, l
畀著我自己做板主,係會確保Z4紀錄及犯規文內通告的內容一樣。" n% {- N6 y) ^- F

" _- _1 h2 T2 u' n  d  S0 l[ 本帖最後由 DIH 於 2011-8-29 16:29 編輯 ]