hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴5調整班次,2E,12A,24加強空調巴士服務 ...
開啟左側

[服務調整] 九巴5調整班次,2E,12A,24加強空調巴士服務

zheng_nian_1993 發表於 2011-8-27 19:06 | 顯示全部樓層

原帖由 FT7052 於 2011-8-27 18:39 發表

冇人渣住把槍指住你迫你上架喎

正是,咁唔喜歡熱狗可以等下一班架,我肯定下一班 41A 一定係冷馬

回返 41A-S01 個問題,我上次坐長安開 1815 o個班離開青衣時係頂閘既,唔知道係咪我眼花呢?點解 41A 要行 Nathan Road D乘客都會上既? 肯定唔係得十個人啵
=x=coperight=x= 發表於 2011-8-27 19:08 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2011-8-27 18:49 發表

其實即刻退哂d熱狗會唔會好d ?

此並非本人心聲

咁實唔太好o既,,
有個過渡期咁會好d囉
好似81C 呢d咁,, 慢慢磨到假冷到全冷
因為呢個係香港地,, 都有一d 人唔贊成一下子無晒熱狗同埋為左坐佢而等佢地返放學工o既,, 同埋d 老人家都係怕中午時分熱得緊要過龍先唔鍾意姐
其實太陽唔係曬到正一正坐熱狗都唔係話太惡頂姐 ?
GU9338 發表於 2011-8-27 22:19 | 顯示全部樓層
原帖由 =x=coperight=x= 於 2011-8-27 19:08 發表

咁實唔太好o既,,
有個過渡期咁會好d囉
因為呢個係香港地,, 都有一d 人唔贊成一下子無晒熱狗同埋為左坐佢而等佢地返放學工o既,, 同埋d 老人家都係怕中午時分熱得緊要過龍先唔鍾 ...

我唔支持任何一邊
但今日係旺角坐車去九龍灣 , 咩 2A/13D/16 全部唔黎就偏偏黎架 FZ 6681 @ 24
平就真係平喇 , $3.3 , 但一上車成架車好似焗爐咁    [注意 : 個陣落緊微雨]
係太子道東有得飛下先叫做舒服 D ...
請用文明來說服我。
FBI2 發表於 2011-8-27 22:36 | 顯示全部樓層

原帖由 =x=coperight=x= 於 2011-8-27 19:08 發表

咁實唔太好o既,,
有個過渡期咁會好d囉
因為呢個係香港地,, 都有一d 人唔贊成一下子無晒熱狗同埋為左坐佢而等佢地返放學工o既,, 同埋d 老人家都係怕中午時分熱得緊要過龍先唔鍾 ...

I agree that KMB should step by step to convert bus services to full A/C instead of "one-time closing".
However, KMB did not use such process to apply in Tai Po area Bus routes.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
zheng_nian_1993 發表於 2011-8-27 22:49 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2011-8-27 22:36 發表

I agree that KMB should step by step to convert bus services to full A/C instead of "one-time closing".
However, KMB did not use such process to apply in Tai Po area Bus routes.

其實續步加冷哩個Process 響大埔 apply左架啦,宜家73A七個熱狗字軌得沙廠三個出到熱狗,74A兩個熱狗字軌得九廠2車出到FZ7602,72兩條熱蛇通常一條冷特,72A通常得沙廠正字軌出到GA5144,S01冷特,不過宜家73加冷72A-S01派得返熱狗,71A 已經全冷,71S假冷多時

試問哩D唔係叫已經續步加冷叫咩?不過唔出通告加冷je
FBI2 發表於 2011-8-27 23:20 | 顯示全部樓層
原帖由 zheng_nian_1993 於 2011-8-27 22:49 發表

其實續步加冷哩個Process 響大埔 apply左架啦,宜家73A七個熱狗字軌得沙廠三個出到熱狗,74A兩個熱狗字軌得九廠2車出到FZ7602,72兩條熱蛇通常一條冷特,72A通常得沙廠正字軌出到GA5144,S01冷特,不過宜家73加冷72A-S01派得返 ...

始終都係"名不正,言不順",否則唔駛係9月9日大埔區會整場大龍鳳,俾班議員嘈下,然後係11月選舉月就一舖將所有大埔線全冷.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
Eddie 發表於 2011-8-27 23:40 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2011-8-27 23:20 發表

始終都係"名不正,言不順",否則唔駛係9月9日大埔區會整場大龍鳳,俾班議員嘈下,然後係11月選舉月就一舖將所有大埔線全冷.
想問下呢堆車有幾多計劃用單層代?
zheng_nian_1993 發表於 2011-8-27 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2011-8-27 23:20 發表

好難講,自己區就易辦事,但係難保其他區議會唔過 Ban~(1A全冷唔到既原因好似係唔之邊個區議會唔俾一野Ban左?

72/73/73A/74A哩D線畢竟仲要過觀塘/北區/荔枝角等區議會
Ken_Dy 發表於 2011-8-28 02:22 | 顯示全部樓層
原帖由 adrianso_nwfb14 於 2011-8-26 00:14 發表
由29/8起, 空調巴士數目將增加至17部.  

一至五
富山                                  尖沙咀碼頭
0530-1001(7-8)                0610-1053(7-10)
1001-1110(10-12)            1053-1203(11-12)
1110-1812(6-8) ...

24係甩6681定8217?
DD3999 發表於 2011-8-28 03:05 | 顯示全部樓層

希望24係換部S1啦, 就算真係要正字軌全冷, 都希望S1可以重新出車, 我真係仲想繼續搭24的熱狗返屋企呀!!!