hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 上水廠有新車用
開啟左側

[問題] 上水廠有新車用

kingprowm 發表於 2011-9-9 12:45 | 顯示全部樓層

原帖由 Neutroginger 於 2011-9-9 01:53 發表

沙廠話... 彌敦道係馬鞍山~!
空氣污染管制的區域呢個名都唔知係唔係有呢件事
正如核心保安區咁

見到沙廠咁派車行馬鞍山線, 真係以為政府當左彌敦道係馬鞍山,
要求巴士公司派環保車行馬鞍山

現在馬鞍山得 85C, 86C, 89C, 286M, 299 冇直梯掛牌
唔知將來九巴入兩軸雙層果陣會唔會又要 "立" 幾架掛 299

keita17 發表於 2011-9-9 14:02 | 顯示全部樓層
原帖由 tonio 於 2011-9-8 23:21 發表

都唔可惜既, 即使 276 搭客以元朗區居民佔多,  亦不致於無乜北區居民坐.

或者上水廠分到唔止 2 架 AAU, 而家應該仲有兩架 AAU 未出牌, 唔知 77K
有無機會分到.

至於 270, 等分站工程完成, 轉用 AVC 更好. ...

話時話~ 工程進度如何??
我記得由話會改善270巴士站設計到宜家都差唔多一年了
同埋區議會份野都話會係2011Q2換車架,定係其實宜家仲係Q2
278x 發表於 2011-9-9 14:30 | 顯示全部樓層
原帖由 keita17 於 2011-9-9 14:02 發表

話時話~ 工程進度如何??
我記得由話會改善270巴士站設計到宜家都差唔多一年了
同埋區議會份野都話會係2011Q2換車架,定係其實宜家仲係Q2

完全無郁過咁....
可能無人嘈政府同九記又諗住拖下先
講真, 換唔換到新車都係其次, 唔該俾個準時o既班次俾我
同埋唔好減班囉唔該
琴日見到出新時間表, 驚見有12分鐘一班, 睇o黎俾人cut多部正字軌
FD5410 發表於 2011-9-9 18:05 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2011-9-8 23:01 發表

青衣 41A 都係好慘, 掛牌表上除了 4 架 MP 牌 AVBW / AVBE 係新車外, 其他都係其他線換出來的車
咁都算, 但最衰格就係金車日日都出唔齊, 日日都一定見到一兩架 3+2 康豪, 甚至熱代冷都夠膽死

荔廠既 AVBWU 新 ...

冷馬全 AVBE,AVBW 既 41A 都叫慘 ?
如果用其他線換出來既車就好慘,咁全港有幾多條線係唔慘架 ?
特見你都可以攞出黎講,好波

41A 同水廠,一隻係蚊一隻係牛囉
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
Eddie 發表於 2011-9-9 18:28 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2011-9-9 12:45 發表

見到沙廠咁派車行馬鞍山線, 真係以為政府當左彌敦道係馬鞍山,
要求巴士公司派環保車行馬鞍山

現在馬鞍山得 85C, 86C, 89C, 286M, 299 冇直梯掛牌
唔知將來九巴入兩軸雙層果陣會唔會又要 "立" 幾架掛 2 ...

原來係嫌唔夠環保車
咁等HR2088加裝SCR試驗完畢就一天光晒
到時歐二/三變歐四/五
ATE都變到ATEU
nickk 發表於 2011-9-9 18:31 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2011-9-9 18:05 發表

41A 同水廠,一隻係蚊一隻係牛囉 ...

都唔知佢攞景定贈慶,
青衣一條42A已經差不多KO埋沙田條87D啦,
仲有條41A同44M都掛緊B9,
如果咁都叫差,
咁應該冇一區係好了!

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
FD5410 + 1 十分同意第一句!

查看全部評分

OMG
kingprowm 發表於 2011-9-9 20:37 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2011-9-9 18:05 發表

41A 同水廠,一隻係蚊一隻係牛囉 ...

冇錯 41A 現在幾好, 所以咁講其實 271, 307 現在既用車都唔係好差啫
所以 271, 307 沙田廠唔換新車都冇所謂啦

nickk 發表於 2011-9-9 20:58 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2011-9-9 20:37 發表

冇錯 41A 現在幾好, 所以咁講其實 271, 307 現在既用車都唔係好差啫
所以 271, 307 沙田廠唔換新車都冇所謂啦

抽水就行遠D啦,
你41A平均車齡幾多?
271同307平均車齡又幾多呀?
OMG
kingprowm 發表於 2011-9-9 21:13 | 顯示全部樓層
原帖由 nickk 於 2011-9-9 20:58 發表

抽水就行遠D啦,
你41A平均車齡幾多?
271同307平均車齡又幾多呀?

41A 最近幾個月全金平均車齡先低過 271, 307 啫,
41A 仲有成半白板果陣平均車齡肯定高過 271, 307 !!!
如果你認為 271, 307 老憑一定要用車新過 41A 就冇得好講 ..........

我都唔明有乜好嘈, 現在水廠和青衣廠都係同病相憐,
大家都一樣, 大婆廠唔肯派新車入去

nickk 發表於 2011-9-9 21:26 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2011-9-9 21:13 發表

41A 最近幾個月全金平均車齡先低過 271, 307 啫,
41A 仲有成半白板果陣平均車齡肯定高過 271, 307 !!!
如果你認為 271, 307 老憑一定要用車新過 41A 就冇得好講 ..........

我都唔明有乜好嘈, 現在水廠和青衣廠都 ...

你係都要計廠就冇辦法啦,咁大條42A你都可以無視...
OMG