hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 上水廠有新車用
開啟左側

[問題] 上水廠有新車用

JF1261 發表於 2011-9-9 23:50 | 顯示全部樓層

原帖由 段飛 於 2011-9-9 23:35 發表

如果真係要扭轉水廠要雙層新車既呢個命運,真係唔知要幾時

算啦, 水廠區議員想要新小小的車, 咪又係俾人抽水
要環保呀? 近期研究緊飲尿白板
要低地台呀? 窄位豬囉
要2+2 呀? 咪又係窄位豬囉
要新落地車呀? 單層 "士驚你呀" 同B7RLE, 仲有新貴E200.. 再唔係鐵路公司都有派笑直啦...

未來1年 水廠派車我相信都係 2+2 白板再加窄位豬了

註: 我都係膠豬愛好者, 睇我個名就知啦
不過坐佢行公路真係同3+2  一樣享受囉
kingprowm 發表於 2011-9-9 23:54 | 顯示全部樓層
原帖由 段飛 於 2011-9-9 23:35 發表

其實,雖則271, 307 已經係用水廠最新既雙層車
不過若果沙廠分一架半架新車黎水廠未免係壞事
又唔係好似要87D咁差唔多轉哂U字尾編號既雙層車
要沙廠一架半架雙層新車黎水廠應該唔會好過份掛
鐵巴雖然有堆8XX,而 ...

其實要求沙廠分新車去水廠, 同要求荔廠分新車去青衣廠
大家都一樣唔會好過份
FD5410 發表於 2011-9-9 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2011-9-9 21:13 發表

41A 最近幾個月全金平均車齡先低過 271, 307 啫,
41A 仲有成半白板果陣平均車齡肯定高過 271, 307 !!!
如果你認為 271, 307 老憑一定要用車新過 41A 就冇得好講 ..........

我都唔明有乜好嘈, 現在水廠和青衣廠都 ...

你講遠d呀不如,
邊有人會無啦啦搵埋以前既資料黎講
你不如話返去深水埗年代 ?

271,307 唔係一定要用車新過 41A
只係 41A 派車一d都唔舊,
不過就唔知點解總係有人要攞 41A 同水廠黎相提並論

水廠同青衣廠同病相憐 ? gag 黎架 ? 好好笑喎
青衣廠出旺區既 41A 攞緊 AVBE/AVBW
區內線派車亦都相當好,歐三豬不突止,仲要有 NG 牌 AVBE
我就覺得青衣廠派車較一般既線只係得 41, 41M 同 43C
41A ? 數哂成個青衣廠堆線都未到佢啦...
哥哥,你仲想點 ?
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
段飛 發表於 2011-9-9 23:57 | 顯示全部樓層

原帖由 JF1261 於 2011-9-9 23:50 發表

要新落地車呀? 單層 "士驚你呀" 同B7RLE, 仲有新貴E200.. 再唔係鐵路公司都有 ...

九巴佢對水廠夠薑d就放架AVC/ASC/AAU行長途對外線
到時就可以名正言順話「我地有新車行長途對外線,不過無左一層」
FD5410 發表於 2011-9-9 23:59 | 顯示全部樓層
原帖由 hokwanlam 於 2011-9-9 23:40 發表

其實邊有得比,人地L廠由2006年就係咁攞新車,舊直,笑直,AVBE一大批,AVBW 64部佢攞左46部,

到而家AVBWU又攞一大批,自己廠批過海線可以AVBW換AVBWU,算啦,人地L廠攞得新車多,冇計.... ...

到目前為止,
荔廠 AVBWU+ATEU 既數量係 81 架
沙廠既數量就係 93 架
邊間廠攞新車多 ? 根本就係沙廠自己分唔均...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
edhong 發表於 2011-9-10 00:03 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
edhong 發表於 2011-9-10 00:06 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kingprowm 發表於 2011-9-10 00:06 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2011-9-9 23:56 發表

你講遠d呀不如,
邊有人會無啦啦搵埋以前既資料黎講
你不如話返去深水埗年代 ?

271,307 唔係一定要用車新過 41A
只係 41A 派車一d都唔舊,
不過就唔知點解總係有人要攞 41A 同水廠黎相提並論

水廠同青衣廠同病 ...

如果大家認為小弟期望 41A 有新車係過份, 唔見得要求 271, 307 有新車係唔過份
41A 遲換新車, 所以咪有 AVBE / AVBW 囉, 但 271, 307 早過 41A 幾年換新車,
咁當然係 ATE, AVW 啦
edhong 發表於 2011-9-10 00:10 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kingprowm 發表於 2011-9-10 00:10 | 顯示全部樓層

原帖由 edhong 於 2011-9-10 00:03 發表

你又知無技術上困難?

好似話其實尿素機係可放在手推車,
應該唔駛開山鑽地先裝到,
我唔信會有技術上困難