hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 上水廠有新車用
開啟左側

[問題] 上水廠有新車用

da93 發表於 2011-9-5 00:49 | 顯示全部樓層

原帖由 nickk 於 2011-9-4 22:30 發表
喂,水廠人快D叫聲沙廠做契哥啦!
人地得一架都自己唔要,
唔拎去馬鞍山掛番99一年半載到三菱冇得行先俾上水廠喎,
呢D大恩大德簡直係十年難得一遇,
大家記得要報恩呀! ...

放心,
果架夜晚要柯打299,
所以應該唔會轉單層

不過而家沙田廠咁食新車法,
最大惡果就係晚晚排隊入油既時間越黎越長
kingprowm 發表於 2011-9-5 01:21 | 顯示全部樓層
原帖由 nickk 於 2011-9-4 22:30 發表
喂,水廠人快D叫聲沙廠做契哥啦!
人地得一架都自己唔要,
唔拎去馬鞍山掛番99一年半載到三菱冇得行先俾上水廠喎,
呢D大恩大德簡直係十年難得一遇,
大家記得要報恩呀! ...

呢架新車對水廠人都冇乜作用, 沙廠要得 AAU 九成都係因為 276 啫,
講真有幾多住上水既人會需要到元朗通勤或消遣,
調返轉就大把
pam 發表於 2011-9-5 08:09 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2011-9-4 10:48 發表

B0板有講喇,AAU27-PZ7537

回樓上,單層新車唔係車?定還是巴士一定要雙層?
一或,要貫徹所既始終,唔入新單層四處撲D就夠鐘三菱
蛋達俾你先唔會講呢D晦氣話?

申報:個人對新車與否冇咩所謂,但求有車坐得舒服,班次準就OK,要求好低 ...

你講舒服既話
你覺得坐3+2好舒服??
坐過直梯車都知新車既坐椅係闊少少
我都係想比十幾蚊車坐得再舒服d?

仲有班次準係巴士公司既責任
人地次次想要坐新車你話但求班次準
只係將問題轉移

單層新車係因為退役問題
所以水廠呢兩年入左好多新單金
一向水廠食左好多雙層舊車
咁舊車退又再食舊車
永遠都係食舊車
而家大家斟酌既問題係咁樣
nickk 發表於 2011-9-5 09:19 | 顯示全部樓層

回復 23# 的帖子

算吧,永遠大埔北區人講雙層新車都只會被標籤為貪得無厭,
跟住就講一大堆廢話話有車坐就得,新車舊車冇分別等等,
把自己放在道德最高點,
實情講咗同冇講冇分別...

仲有,君不見大部份反對水廠拎雙層新車既都係某區既版友嗎,
既得利益受威脅喎,仲唔諸多原因踩多你兩腳咩,
對住呢啲人,只能一笑置之,
至多送多張獅子做主角既高登神獸咭俾佢地...

評分

參與人數 3aPower +3 收起 理由
HB00610 + 1 like
3ASV467 + 1 十分認同
HY1677 + 1 好句!

查看全部評分

OMG
32 發表於 2011-9-5 09:41 | 顯示全部樓層
沙廠大細超,水廠人勞氣可以理解,不過平心而論,沙廠唔淨止對上水、大埔差,對大圍亦差,實際只係對馬安山好
睇埋其他廠,荔廠亦有西九線未有直,區內線掛直狀況,新車一樣來來去去果幾條,
九廠亦有如7號行旺角區被忽視路線,屯廠看似較公平,但幾條旺區線中,派車亦唔見得太公平

基本上個個廠都總有路線受寵 / 被忽視,總有人要抱怨,根本嘈幾十頁都唔會有結果

反而我覺得最唔應該係樓主o既行為,嘩眾取寵咁開個標題令大家嘈一餐,無事挑起罵戰

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
GK9636 + 1 agree
KC3555 + 1 完全同意

查看全部評分

hokwanlam 發表於 2011-9-5 12:05 | 顯示全部樓層

回復 25# 的帖子

講真,我唔覺樓主個POST有咩問題,係有人一直諗住某D野,對某D野過份敏感,先至會咁,
如果有一手新車與一手冇新車真係咁重要的話,何解大埔北區既普通居民好似冇意見咁??
真係咁重要的話,區議員應該拉晒橫額,話要求九巴派更多低地台新車,而家又好似冇喎.....
岩岩又諗到條307,不過我想講既係城巴,我睇番10X5,成個8月哩個條線冇出過歐盟4/5期新車,
睇番681,出過18部,遠D既170,8部,182都出左11部,如有錯,請指出.....

da93 發表於 2011-9-5 13:38 | 顯示全部樓層

原帖由 nickk 於 2011-9-5 09:19 發表
算吧,永遠大埔北區人講雙層新車都只會被標籤為貪得無厭,
跟住就講一大堆廢話話有車坐就得,新車舊車冇分別等等,
把自己放在道德最高點,
實情講咗同冇講冇分別...

仲有,君不見大部份反對水廠拎雙層新車既都係某區既版友嗎,
...

我幾時都話架,
調番轉囉,
果個時候梗有D人話唔介意架,
不過我又睇下玩得幾年佢地會唔會唔出聲

唔好話我翻舊帳,
當年笑沙田廠係土二廠既人,
某D正係今日企晌道德高地出POST既朋友
da93 發表於 2011-9-5 13:40 | 顯示全部樓層
原帖由 32 於 2011-9-5 09:41 發表
沙廠大細超,水廠人勞氣可以理解,不過平心而論,沙廠唔淨止對上水、大埔差,對大圍亦差,實際只係對馬安山好
睇埋其他廠,荔廠亦有西九線未有直,區內線掛直狀況,新車一樣來來去去果幾條,
九廠亦有如7號行旺角區被忽視路線,屯廠看似 ...

講起大圍,
直頭唔想講野,
果D真係連最基本既班次都做得差,
更加遑論新車
HY1677 發表於 2011-9-5 16:49 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2011-9-5 00:47 發表
85A,85B,86,87A,282,
數就數到咁多,
相反馬鞍山,
數黎數去冇金既只係286M同289K
大埔,
還好既一樣野係前朝做得都算唔錯,
係北區弱D

286M下段果個R01間唔中出金車
至於289K呢,逢星期一至五朝早都會有87K金車柯打(有時出LB9604,但有時就出LL4450)
FD5410 發表於 2011-9-5 18:31 | 顯示全部樓層

原帖由 32 於 2011-9-5 09:41 發表
九廠亦有如7號行旺角區被忽視路線,屯廠看似 ...

屯廠有一點抵讚既就係佢較識睇客量而派車
唔似其他廠有理無理都俾多客線落直梯
好似 59X,960 仍然係無直梯,但較少客既 66X 就密密食新車

至於沙廠,嘿嘿
馬鞍山一樣有好大分別
人出九龍西佢出九龍西,睇下 86C 同 87D
直梯啦喎,難道 270A 好多客 ?...

(Show blocked user - 張生無限輪迴)