hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 上水廠有新車用
開啟左側

[問題] 上水廠有新車用

GP5737 發表於 2011-9-6 00:18 | 顯示全部樓層

原帖由 hokwanlam 於 2011-9-6 00:11 發表

咁你係咪想我答係,跟住俾你插??咁唔好意思,我答唔係,
荔廠之前係計劃俾NG牌AVBE 270A,最後上唔成,
我聽聞過,係沙廠呀head搞到咁我第一次知,anyway多謝上面果位板友話我知.....

上水大埔同馬鞍山比輸晒,比咩??我何 ...

咁我又唔明你上一篇回文想講乜啦

順口講句, K 廠 89D 都係掛緊膠躉, 咁睇黎 89D 沙廠啲新車都唔應該存在
相似情況適用於 89X

同埋 KP4535 唔係一去不回, 係換左部 KL5734 返黎
當然我唔認同亦無人講過屯門廠對上水廠好, 但係比沙田廠好
GP5737 發表於 2011-9-6 00:24 | 顯示全部樓層
原帖由 hokwanlam 於 2011-9-5 12:05 發表
岩岩又諗到條307,不過我想講既係城巴,我睇番10X5,成個8月哩個條線冇出過歐盟4/5期新車,
睇番681,出過18部,遠D既170,8部,182都出左11部,如有錯,請指出.....

唔係針對 咁岩諗到啲野
呢個解釋我唔係第一次聽
如果個情況可以被解讀做九巴跟城巴派車 所以 307 無新車
咁又可唔可以話
因為 681,170,182 九巴都落新車, 但 307 無, 所以城記將啲 81XX 派晒去 681,170,182 ?
合理丫
hokwanlam 發表於 2011-9-6 00:54 | 顯示全部樓層

回復 41# 的帖子

算啦,睇佢而家食咁多蛋,點都要過D俾分廠既,佢自己地頭點都食唔晒,除非佢繼續幫87D,681,680等等換新車....
其實睇佢上D咩車俾271就知,歐3,直梯,符合晒運吉要求,不過都係食2手野,在巴迷角度沙廠大細超到死,
anyway,反而270A可以投訴佢要佢加金加直.....
GX7569 發表於 2011-9-6 01:46 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2011-9-5 23:09 發表
老老實實
我真係好唔妥佢早排無啦啦將膠豬同膠躉交換
窄凳車好地地放區內,無端端放返出去行大線
連線王 74X 都要食
唔好忘記之前 271 荔廠係行緊 B9
只係因為司機喜好而轉返做舊直,有錯請指

仲有仲有,據聞荔 ...

膠豬行公路線聽聞係慳油問題

聽講271班荔廠師傅唔鐘意揸富豪車
之前KJ4838,KU871,KC3626,KC6994.......都唔掛得耐

上水廠有冇新車用都好,都係照樣坐架喇
唔通出架3+2康豪你就唔上咩
新單層又好,舊車又好
都係車一部
有車坐,點都好過冇車
PB7996,SJ7944,TC8986
da93 發表於 2011-9-6 03:14 | 顯示全部樓層
原帖由 HY1677 於 2011-9-5 16:49 發表

286M下段果個R01間唔中出金車
至於289K呢,逢星期一至五朝早都會有87K金車柯打(有時出LB9604,但有時就出LL4450)

LL4450,
果架係順帶做埋272K的,
咁如果純粹要執呢D忽然一金去講既話,
上星期85B都出過架金既...
da93 發表於 2011-9-6 03:17 | 顯示全部樓層
原帖由 GP5737 於 2011-9-6 00:18 發表

咁我又唔明你上一篇回文想講乜啦

順口講句, K 廠 89D 都係掛緊膠躉, 咁睇黎 89D 沙廠啲新車都唔應該存在
相似情況適用於 89X

同埋 KP4535 唔係一去不回, 係換左部 KL5734 返黎
當然我唔認同亦無人講過 ...

4535係擺明唔想俾架車返270A欏黎避風頭既,
如果唔係攪咁多野做乜丫...
da93 發表於 2011-9-6 03:19 | 顯示全部樓層

原帖由 hokwanlam 於 2011-9-5 22:50 發表

3+2嘛,大埔北區長途線已經好似冇掛哩D車啦,區內線就大把,當然沙廠區內線都有唔少.....
唔知之前有冇講過,當我見到某2+2 3AV行74A既時間,同一日有部ADS行74X.....
至於窄凳金車,咁就係九巴既問題啦,成堆膠豬都係 ...

講起72X真係笑了,
當年兩架AVW換一架俾307再塞架膠豬入去果陣都未有人可憐佢..
nickk 發表於 2011-9-6 08:51 | 顯示全部樓層
原帖由 hokwanlam 於 2011-9-6 00:54 發表
算啦,睇佢而家食咁多蛋,點都要過D俾分廠既,佢自己地頭點都食唔晒,除非佢繼續幫87D,681,680等等換新車....
其實睇佢上D咩車俾271就知,歐3,直梯,符合晒運吉要求,不過都係食2手野,在巴迷角度沙廠大細超到死,
anyway,反 ...

係囉,271用車合符標準,冇錯!

咁沙田既四紅三黑之前用車唔通係唔合標準?
又唔係喎!

某人鍾意玩嘢,人少少咪認咗佢囉!
OMG
2304 發表於 2011-9-6 12:48 | 顯示全部樓層
原帖由 GX7569 於 2011-9-6 01:46 發表

膠豬行公路線聽聞係慳油問題

聽講271班荔廠師傅唔鐘意揸富豪車
之前KJ4838,KU871,KC3626,KC6994.......都唔掛得耐

上水廠有冇新車用都好,都係照樣坐架喇
唔通出架3+2康豪你就唔上咩
新單層又好,舊車又好
都係車 ...

我相信呢 ..
今次荔廠 271 換車唔係大家諗得咁簡單
如果係富豪唔岩 271 ?
ok , 咁點解原先三架車掛左咁耐先有人port ?
又會咁橋人地出面全部換新車
271 倒返轉換「爛車」
荔廠大把 ATE 新淨過呢三架 , 駛唔駛專登走去揀呢三架極品返轉, 唔通要迎合沙田廠口味 ?
咁又係 , 人地荔廠原先衰衰地都有兩架 B9 ,
可能有人唔祗得 ,
換都換要返D 舊過佢沙田廠既 ,
呢三架 ATE , 唔見得比之前三架富豪車好
又殘又舊又散
見到都想反胃
我相信一個普通乘客一定識分乜係新車同舊車

不過算啦
大埔人想要新車永遠都係出自於
我地貪心
得一想二心態
da93 發表於 2011-9-6 13:14 | 顯示全部樓層

原帖由 hokwanlam 於 2011-9-6 00:54 發表
anyway,反 ...

要換,點解換唔到?
680,681仲有AVW掛牌,
81C仲有成十幾架L牌ATE可以換

再唔岩既,
好似89D咁一舖食三架新車,
今次咪是但執條上埋佢又得