hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 上水廠有新車用
開啟左側

[問題] 上水廠有新車用

da93 發表於 2011-9-6 13:15 | 顯示全部樓層

原帖由 2304 於 2011-9-6 12:48 發表

我相信呢 ..
今次荔廠 271 換車唔係大家諗得咁簡單囉
如果係富豪唔岩 271 ?
ok , 咁點解原先三架車掛左咁耐先有人port ?
又會咁橋人地出面全部換新車
271 倒返轉換「爛車」
荔廠大把 ATE 新淨過呢三架 , 駛唔 ...

"既得利益者"反對嘛

不過咁多POST我只同意一點,
大圍比大埔更差
GX7569 發表於 2011-9-6 13:18 | 顯示全部樓層
原帖由 2304 於 2011-9-6 12:48 發表

我相信呢 ..
今次荔廠 271 換車唔係大家諗得咁簡單囉
如果係富豪唔岩 271 ?
ok , 咁點解原先三架車掛左咁耐先有人port ?
又會咁橋人地出面全部換新車
271 倒返轉換「爛車」
荔廠大把 ATE 新淨過呢三架 , 駛唔 ...

係喎,唔記得有人唔想荔廠同九廠派新D既車行兩廠派車既線
唔怪得72X換車都係換膠躉,歐三豬都冇部
九廠之前幫277X第一次換直都比人BAN

人地換新車係天經地義
我地想換新車係貪得無厭
PB7996,SJ7944,TC8986
da93 發表於 2011-9-6 14:27 | 顯示全部樓層
原帖由 GX7569 於 2011-9-6 13:18 發表

係喎,唔記得有人唔想荔廠同九廠派新D既車行兩廠派車既線
唔怪得72X換車都係換膠躉,歐三豬都冇部
九廠之前幫277X第一次換直都比人BAN

人地換新車係天經地義
我地想換新車係貪得無厭 ...

講真,
KY,LJ牌直都唔係咩新車,
不過叫人地做得平均D,
同一時間地,
259D都換兩部直

冇架啦...
人地要講到你地係咁貪得無厭既咪由佢講囉,
我成日都話,
要抽水時一條307已經可以抽水架啦...
GX7569 發表於 2011-9-6 14:58 | 顯示全部樓層

原帖由 da93 於 2011-9-6 14:27 發表

講真,
KY,LJ牌直都唔係咩新車,
不過叫人地做得平均D,
同一時間地,
259D都換兩部直

冇架啦...
人地要講到你地係咁貪得無厭既咪由佢講囉,
我成日都話,
要抽水時一條307已經可以抽水架啦... ...

點都好過某廠的派車方式

算啦
人地係都要將我地標籤到咁
我都唔理得佢地咁多
把口生係人地度,我又管唔到佢地講D咩
咪當笑料咁睇囉
FD5410 發表於 2011-9-6 18:41 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2011-9-6 00:11 發表
1. 我唔去判斷呢個Post係咪玩野借勢挑起罵戰,我只係知道,上年水廠分到咁多ASB, ASC,
代退役AM,AA同AN,上年大家就討論咁多新車係個廠度唔出。
今年堆所謂新車AVBWU,老實講,二奶廠係將軍澳有D福氣收到幾部之外,全部大婆廠食哂。
唔明點解淨係水廠人眼紅大廠有新車,唔見青衣同元朗廠眼紅。
青衣廠同元朗廠本身直梯同金車不少,而且 3+2 亦唔算多
比起水廠差好遠呢

2. 跑公路以前大欖未開就係元朗企得最慘,現在就係北區最長時間出市區,
要多直梯又唔係想企,博減班乎?北區班次大部份都慘不忍睹喎。
我真係唔多想270A行直梯,雖然近來荔廠成日擺D直梯黎,但遇著下午繁忙時間,
甚至晚上930-1100時間,未到YMCA就要企,咁我寧願要多位坐,但係唔要映月台上斜好似就打柴的3AD。

4. 位窄的話,有頭枕我就唔介意坐囉,3+2無頭枕,無安全感,坐中間又難落車,又要俾兩個身水身汗的麻甩佬夾住。
坐窗口都唔多好,出面兩個人似讓非讓咁俾你過,2+2起碼坐出面,窄位有頭頭枕,安全感都大D。

直梯未必真係需要,但加多些少金車都可以掛...
雖然沙廠唔多金車,但比多少少水廠佢係有能力做到既
甚至係佢自己都攬住一堆無金,少金線
而家 270A 成 17 架車,先得 5 架係金車

至於膠豬,如果隔離果個大隻少少
頭枕已經係有=冇...
除左好過 3+2,我真係諗唔到有咩好
重要係明明有寬椅車可以用,都要掉轉頭用返窄椅車...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
barking 發表於 2011-9-6 22:26 | 顯示全部樓層
原帖由 GX7569 於 2011-9-6 01:46 發表

膠豬行公路線聽聞係慳油問題

膠豬4個波, 電豬5個波, 點都係電豬行公路慳油
不過, 膠豬堆積在水廠呢件事又唔怪得沙廠
早年元廠撤出水廠前,先收起晒批AP,再慢慢咁滲番啲968膠豬過嚟上水,元朗真識貨

聽講271班荔廠師傅唔鐘意揸富豪車
之前KJ4838,KU871,KC3626,KC6994.......都唔掛得耐

上水廠有冇新車用都好,都係照樣坐架喇
唔通出架3+2康豪你就唔上咩
新單層又好,舊車又好
都係車一部
有車坐,點都好過冇車

謝主隆恩
hello 發表於 2011-9-6 22:40 | 顯示全部樓層

原帖由 barking 於 2011-9-6 22:26 發表

早年元廠撤出水廠前,先收起晒批AP,再慢慢咁滲番啲968膠豬過嚟上水,元朗真識貨

謝主隆恩 ...

調走晒AP都係要符合某廠國情姐,咁既然該廠敬酒唔飲飲罰酒,咪送走自己唔太like嘅東西,最後北部同東北部永遠做磨心囉!
要知道該廠永遠都係黑暗嘅
GX7569 發表於 2011-9-6 22:53 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2011-9-6 22:26 發表

謝主隆恩 ...

水廠都唔夠電豬
沙廠又唔會食膠豬
仲調左批膠豬過黎

同時換埋273A批電豬
佢就真係識貨喇
aPower 發表於 2011-9-6 23:34 | 顯示全部樓層
GX7569 發表於 2011-9-6 23:49 | 顯示全部樓層

原帖由 aPower 於 2011-9-6 23:34 發表

甘當年要行歐三化
屯廠既版圖真係掉無可掉先甘做
情有可原

之但係屯廠臨撒出前盡換歐二車走、有甘舊換甘舊既行動就

沙廠,新D既車都出晒沙廠D舊車入晒黎

仲有
我都只係聽人講荔廠班人唔鐘意富豪車
唔係我講