hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 屯門公路擴闊工程
返回列表 發新帖
開啟左側

屯門公路擴闊工程

樓主| FD_8592 發表於 2011-9-8 09:31 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2011-9-7 10:13 發表

屯門公路未擴闊的路段﹐本身已經唔係闊﹐令條行車線都唔及今天的標準。

當有工程要進行﹐便要在這些較窄的標準行車線﹐進行收窄及修改行車路線﹐對駕駛者有一定的危險﹐自然會減慢車速﹐令到整體行車減慢。

由於工程可以令行車 ...

其實你有冇留意到有樣野我講左 2次 但你都好似冇為意既問題 - 路牌!!

其實我唔係太在意佢D 線點樣偏左偏右(因為都習慣左改到唔三唔四) 但每次改親都冇適當既路牌提示揸車既人 就係咁先搞到有意外 如果揸私家車既都仲勉強可以話夾硬抽去第2 條線 但D 大車呢?就好似上星期封左汀九橋交界位條慢線咁,路牌又唔多個,個封路位又係正轉彎位 仲要係盲點位 搞到D 唔係去汀九橋去到個封路位先知封左條線 好彩既就可以抽到出中線 唔好彩既就逼左上汀九
其實如果佢封路既同時注意番路牌既指示 我諗應該好好多
dippy 發表於 2011-9-8 12:57 | 顯示全部樓層
 樓主| FD_8592 發表於 2011-9-8 13:56 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2011-9-8 12:57 發表
其實過左橋都可以行番青荃橋去荃灣。

巴士是不能隨便改路行~
67m 發表於 2011-9-8 23:33 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

我上次搭 66M 就係你所講咁 , 差D就上左汀九橋

不過自從擴闊公程開始左 , 就見到至少三單意外係炒爛哂D水馬
.
nickk 發表於 2011-9-10 22:40 | 顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

鬼咩,個個自命車手,尤其係班拖頭同埋中港車,個個死踩爛踩推尾亂cut線乜都齊,唔炒就奇啦...

有陣時經過見到呢D炒車手只能講一句 : 抵死!
OMG
 樓主| FD_8592 發表於 2011-9-20 01:02 | 顯示全部樓層
原帖由 nickk 於 2011-9-10 22:40 發表
鬼咩,個個自命車手,尤其係班拖頭同埋中港車,個個死踩爛踩推尾亂cut線乜都齊,唔炒就奇啦...

有陣時經過見到呢D炒車手只能講一句 : 抵死!

說話不能亂講 只要你有留意而家既屯門公路畫線 就明白 d 彎位一係唔夠大車火位過 一係就好似小朋友唔用間尺晝直線咁 - 丕丕斜斜 真係打個呵欠都唔得

不過你話我黑心又好咩都好 而家小欖入屯門沙倉上斜果個S 彎+直路+右急彎到而家都未炒過一單大野 真係要還神

P.S:屯門閣早2 日入屯門落斜又整多單貨櫃撞水馬 聽朋友講已經唔係第一次~
 樓主| FD_8592 發表於 2011-9-20 01:10 | 顯示全部樓層

原帖由 67m 於 2011-9-8 23:33 發表
我上次搭 66M 就係你所講咁 , 差D就上左汀九橋

不過自從擴闊公程開始左 , 就見到至少三單意外係炒爛哂D水馬

就係果個路牌出事 好好地畫出黎比人睇條慢線封左咪好 冇啦啦畫個影線+2 條左曲線比人睇係上橋有鬼用 本身都係2 條線上橋架啦(原本有5 條線,2 條上橋,3 條直去,而家得番4 條線)  而家基乎架架車行到果個位都比佢搞死 識路既就一早抽左出中線 唔識既就夾生逼左上汀九
DC3938 發表於 2011-9-23 21:52 | 顯示全部樓層
晚晚汀九橋都塞都已經死啦,最弊搭有d巴士係深井交匯處
跟著落深井的車一齊塞仲死!
exspeed 發表於 2011-9-24 02:55 | 顯示全部樓層
原帖由 DC3938 於 2011-9-23 21:52 發表
晚晚汀九橋都塞都已經死啦,最弊搭有d巴士係深井交匯處
跟著落深井的車一齊塞仲死!

汀九橋落屯公二轉一個位, 係未做工程前已經晚晚塞架啦
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!