hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 大本型消息
開啟左側

大本型消息

JX9097 發表於 2011-9-8 19:49 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2011-9-8 19:47 發表
'
大食代水都冇杯
逼人買飲品飲
真係冇興趣幫襯

其實大食代入面有檔海南雞飯都幾好食
(小弟喺東涌同海港都食過)
冇嘢飲大可以臨食前去便利店買完嘢飲再入去食~
nwfb1601 發表於 2011-9-8 22:26 | 顯示全部樓層
原帖由 Choco 於 2011-9-8 19:36 發表

但都頗肯定的是, 大本型應不會有Ikea同Jusco

講講大食代
個人覺得其實都適合, 食品價錢屬尚可負擔水平
但食評一直都係麻麻地, 意思即係大食代並不能吸引區外人前往的商戶,
最多只係往拜山後順路去食野咁吧

至於屈臣氏的生活百貨店,
個人暫時未想像到會有甚麼太特別的東西...

睇返之前0既新聞報導,房委會已經表明唔打算係大本
型開設百貨公司。除0左因為百貨公司租約期長,靈活
性唔大之外;另一個主因0係東九實在太多大型百貨公
司。

至於間屈臣氏,我諗緊會唔會又0係開一間類似旗艦店
0既物體。

btw,房署有無講過大食代會開係邊層?尋晚我睇返大
本型官網入面0既平面圖,搵極都搵唔到邊度有美食廣
場0既預留位。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
Choco 發表於 2011-9-8 22:42 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2011-9-8 22:26 發表

司。 ...

Floor plan 藍色的地方似食肆~
不過舖可以間大間細, 3/F 唔係food court就係酒樓都應該都走唔甩掛..
 樓主| jpoon 發表於 2011-9-8 23:59 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1601 於 2011-9-8 22:26 發表

司。

至於間屈臣氏,我諗緊會唔會又0係開一間類似旗艦店
0既物體。

我諗緊係咪類似東港城/杏花新城果兩間Taste咁既野, 有一部分賣家庭用品
cowbman 發表於 2011-9-9 11:29 | 顯示全部樓層
油塘現時係梗局, 全區都冇私樓,消費力有限好難做高級場 (香港地高級=旺...)

要等海邊四叔個項目完左先可能有救
AVD1 發表於 2011-9-9 13:42 | 顯示全部樓層
原帖由 Choco 於 2011-9-8 19:36 發表
但都頗肯定的是, 大本型應不會有Ikea同Jusco

講講大食代
個人覺得其實都適合, 食品價錢屬尚可負擔水平
但食評一直都係麻麻地, 意思即係大食代並不能吸引區外人前往的商戶,
最多只係往拜山後順路去食野咁吧

至於屈 ...

咁我本來 o既意思唔係話叫佢開 Jusco + Ikea
我意思係話可以考慮下開下百貨公司等類似 o既鋪頭而已 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2011-9-9 13:44 | 顯示全部樓層

司。 ...

咁就要睇下佢搵咩鋪頭入去啦,
始終而家私人發展 o既商場都唔係間間有百貨公司, 但係一樣旺場,
如荃新天地, aPM 都冇百貨公司一樣旺,
其實都係要取決佢點樣開架姐 ~
Choco 發表於 2011-9-9 14:27 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2011-9-9 13:42 發表

咁我本來 o既意思唔係話叫佢開 Jusco + Ikea
我意思係話可以考慮下開下百貨公司等類似 o既鋪頭而已 ~

我明呀,
不要諗得太多, 沒有其它意思~
 樓主| jpoon 發表於 2011-9-9 17:04 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2011-9-9 13:44 發表

咁就要睇下佢搵咩鋪頭入去啦,
始終而家私人發展 o既商場都唔係間間有百貨公司, 但係一樣旺場,
如荃新天地, aPM 都冇百貨公司一樣旺,
其實都係要取決佢點樣開架姐 ~ ...

荃新天地有馬沙
反過來講, 有百貨既亦未必係旺, 例如荃新天地2 (你可以話先施頹)
AVD1 發表於 2011-9-10 19:18 | 顯示全部樓層

原帖由 jpoon 於 2011-9-9 17:04 發表

荃新天地有馬沙
反過來講, 有百貨既亦未必係旺, 例如荃新天地2 (你可以話先施頹)

你唔講我都唔記得有間 M&S,
不過某程度上 M&S 只係一間大型賣衫 o既鋪頭多過似一間百貨公司 ~

不過都係個句, 真係要好睇佢搵到 d 咩鋪入去,
同埋始終油塘而家都仲係發展緊, 未好似去到觀塘咁咁成熟 ~