hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 關於收到粗口IGM滋擾的問題
開啟左側

關於收到粗口IGM滋擾的問題

kwyeung 發表於 2011-9-10 01:29 | 顯示全部樓層

[以下內容謹以個人身份發出]
$ V. i6 J) l& w1 e6 K# b. h  i  T, n/ `
我自己咁睇, 近月既紛爭唔多唔少由廢除《增值功能附加條例》而起。
  L4 B0 |" b, t2 B3 G5 O9 ]廢除又唔係有問題, 站務人員已經唔夠,
  S4 x$ T- x9 [總好多搵個專員睇評分、短訊一類雜項。& \) H9 J' }1 E" F/ c- d1 o$ y

5 ~2 d; P/ y* [* K: F/ o# `1 c不過廢除左, 站規可以稍稍修改, 講番邊個跟呢類雜項。0 h; Z. B- Y& R  X* f
我粗略就諗到兩個方案︰
2 p/ _3 ]" ^3 l1) 列明評分歸分板管理, 其他無人認頭既就由站長/Z板處理& B" _$ O) M7 G5 W
2) 列明評分當分板貼文處理, 而短訊就將#1引既條文放入站規, # ~0 J+ {$ ~* o" U1 t' `
再睇下邊個處理 (我就覺得短訊事宜多極有限, 搵Z板輪任板主睇埋都唔係問題)。
1 i' Z/ F) h: ~" t3 C& c" ?
7 r7 E7 y# v- X, Y5 |事到如此, 除左向站長投訴就別無他法,
2 S( X: F" x: a/ ~當然你投訴既同時又可以建議點做, 希望日後有法可依。
3 f5 m% z7 t( U" F" X/ x
8 O$ G( J( g% J6 @1 l[ 本帖最後由 kwyeung 於 2011-9-10 01:31 編輯 ]
 樓主| HB00610 發表於 2011-9-10 01:56 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2011-9-10 01:29 發表
) b( ?" |0 _4 o7 w" Q9 H[以下內容謹以個人身份發出]. Q* Q" J- H2 y; k  C3 {

/ b% q0 c7 p7 x- l6 b/ C: ]我自己咁睇, 近月既紛爭唔多唔少由廢除《增值功能附加條例》而起。# r2 K( i0 M8 ^3 }* B$ X- p- C
廢除又唔係有問題, 站務人員已經唔夠,
( W1 H# h0 Q! V% N/ d. T: C總好多搵個專員睇評分、短訊一類雜項。5 ~9 @2 P$ \& v5 a

7 {* l/ s4 r' C5 e& T% |不過廢除左, 站規可以稍稍修改, 講番 ...
' _2 U' P! }9 e& H$ z" [8 E

: _) P) x4 W7 [9 n3 n  n! x其實問題係唔係廢除, 而係廢除後有無漏洞或者灰色地帶…。- |; u4 K. z6 F) A' e9 T( S
同埋我見都有人會處理評分, 例如B0同Admin49仍在時B3分板6 R' ~* D/ G+ i& N. @
" c0 Z+ p, p: e5 a* f" F& o
短訊息呢樣野, 其實真係好個人, 但係一小撮習慣了用惡意訊息滋擾評分者的站友呢, 我認為絕對唔可以姑息…。
dongfeng 發表於 2011-9-10 02:41 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

可否貼出你有關負評之文章連結呢,以供參考呢?
에이핑크 대박!
 樓主| HB00610 發表於 2011-9-10 08:00 | 顯示全部樓層

原帖由 dongfeng 於 2011-9-10 02:41 發表 4 w$ I/ |' \; z, ^) `
可否貼出你有關負評之文章連結呢,以供參考呢?

Z( i: Q+ V& j" n: O" k, [+ M+ Q- i! G
呢度, 自問已經唔係鬧佢啦。
) a! M2 D/ K/ Y$ }% k
0 ]& ^7 m& J" H( c# q同埋就算有板友在評分度鬧佢, 佢要做的係應該投訴而唔係出粗口igm鬧人囉。
  e) }  [1 n# Q/ A5 {4 j" A! o
. l  \7 G' T6 P% H[ 本帖最後由 HB00610 於 2011-9-10 21:41 編輯 ]
ben2004 發表於 2011-9-10 12:25 | 顯示全部樓層
既然有人出聲講果位版友, 順便搭埋單, 我都唔知點解呢位版友可以咁評分9 r% x& ~/ K2 G# [9 P
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/misc.php?action=viewratings&tid=642291&pid=2350675
. E  w' M$ ^+ p: D. ahttp://www.hkitalk.net/HKiTalk2/misc.php?action=viewratings&tid=642291&pid=2350735
) K) `. w2 N7 {- ?: h
5 L) S  U3 q+ |/ ~3 d1 O3 t; E7 E- ]' Q/ }2 O7 R
有冇人處理都唔係好介意, 都慣o左 B3 版d版主成日潛水8 U* t9 E0 c! l) S
況且我又唔係好介意評分呢d野, 只係某d版友介意
LB9774 發表於 2011-9-10 16:36 | 顯示全部樓層
 樓主| HB00610 發表於 2011-9-10 21:31 | 顯示全部樓層

原帖由 ben2004 於 2011-9-10 12:25 發表   a: a8 w  O  R0 W$ |  m
既然有人出聲講果位版友, 順便搭埋單, 我都唔知點解呢位版友可以咁評分
, ?8 G. g2 Y5 S6 a. u1 y8 Ghttp://www.hkitalk.net/HKiTalk2/misc.php?action=viewratings&tid=642291&pid=2350675* m/ [' Z9 _: S( S# m+ u' ~% R
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/misc.php?action=vi ...
8 `+ e$ R* O& N6 F, T
2 B" q/ E4 Q& a# M3 j
唔講唔覺仲有呢d野, 佢已經俾b0亂扣分俾人停過兩次板…
- s" n# s( O4 L2 Q* K1 u" @咁樣睇的話, 呢條友真係好自我中心喎, 請恕我真係要直接地使用"小朋友"呢個字來形容佢好了。
6 P6 M! P+ y( D# R) E* S我提議你應該企一齊出來投訴佢了…+ Z! r# `% u0 T1 e+ L
1 E* r1 k+ P. d) m) M' L
唔夠人講就扣分洩忿, 人地扣分就用齊一門五傑去問候其他人! Z& _5 }& d- J! ~, B( \

5 d+ \% e5 D$ z, D1 Q姑勿論在唔在意, 呢種"只準州官放火"的自私作風, 在呢度絕對不可助長。2 p  r9 J; \. h; k2 B5 N1 P
8 M% U- O( r4 D. V9 T0 b* ]% q
原帖由 LB9774 於 2011-9-10 16:36 發表
' R# F# W$ x2 U4 yhttp://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... 2691&extra=page%3D1
, S. @! B; S! U& D8 [3 i# C5 ?. g$ F2 g5 j- z# M8 [' K
已經被admin79停版30日了+扣30ipower!
8 w# R8 p; X. B  r0 b; O相信計埋b3牌佢永久停版

' o7 E6 m% k% M4 J$ ], z5 L& g0 l& i( S  R
停幾耐板唔係我同你講的, # Z; z2 C: l* A1 Z
不過又講真一句, 如果咁多條都告得入的話, 可能成個2012年都可以唔駛見到佢都唔奇。

3 E+ \4 s8 U% f! ]4 w. d
當然 : 如果佢性格唔改, 永停只係時間問題。
HY1677 發表於 2011-9-11 21:55 | 顯示全部樓層
呢位人兄佢早兩日都用粗口話我
" k0 G& @+ d, \5 g  z# D( C0 S* K個程度仲勁過上面果張圖6 [% ~$ B8 k4 R
至衰我個isp電郵近排用唔到,如果唔係已經send左去站長信箱5 y8 E1 W- Q* m8 X7 ^! P
不過,我已經send左比b3版主
 樓主| HB00610 發表於 2011-9-11 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 HY1677 於 2011-9-11 21:55 發表 + S8 T& L' F/ @
呢位人兄佢早兩日都用粗口話我
* L( {: a! A6 E, A3 D/ b+ l# V個程度仲勁過上面果張圖
7 R) g; d$ i7 H. c9 l至衰我個isp電郵近排用唔到,如果唔係已經send左去站長信箱$ I' p# J7 Z: L: U
不過,我已經send左比b3版主
* ]. i8 |( ^2 j- [) I8 {
8 D! v# O) J  r* L6 i( b: P
建議板友考慮都出Igm report去相關admin的"個人"戶口,
; G5 K( x8 S- A1 F
0 M# i- ~. O/ M3 e/ `7 D. W% Y% s我已經按了報告制, 但係check番訊息紀錄, 兩個B3的admin都無睇到我的舉報。 . j: R" K7 p! w$ q7 s, V
/ z$ f( N3 o3 |5 V, O; P
同埋又有cap圖post出來, 即係已經唔止一個人收過呢D粗口igm
/ r' A5 P6 A% n(我收過唔止一次, 我上次扣佢分, 呢個小朋友除左出IGM"問候"我之前, 仲要在Z23開post嘈我)
3 d! j. B' x) \# i" J7 T1 I/ F  Y4 P- t: n  q1 t# a' R# n/ {
無論IGM受唔受板規管理, 但係站方仲應唔應該姑息呢一個慣性以粗口igm滋擾評分者作為報復的站友呢?& |* f- t: f' W
! L, I0 ~. f; U) w; d5 ?
P.S: 我已經send將我的收到的訊息, cap好圖左去站長信箱
Gary_B 發表於 2011-9-11 23:47 | 顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

send to admin22 & admin 50 既投訴短消息  足足四天都未被打開