hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [多圖] 火警過後
開啟左側

[多圖] 火警過後

admin74 發表於 2011-9-13 20:19 | 顯示全部樓層

注意:

由於警方正調查此案,各位版友發言時請加倍小心自己言論,盡量避免作無謂的猜測。
另外本人亦希望能有好心的版友將該Facebook printscreen交給警方,幫助破案。

B3版版助
admin74
版務文章
Ken969B 發表於 2011-9-13 21:35 | 顯示全部樓層
其實我而家反而好想知道城巴站頭上面個部閉路電視,
會唔會影到真兇,如果真係影到,咁黑會唔會睇唔到呢??
nwfb94A 發表於 2011-9-13 21:38 | 顯示全部樓層
原帖由 Ken969B 於 2011-9-13 21:35 發表
其實我而家反而好想知道城巴站頭上面個部閉路電視,
會唔會影到真兇,如果真係影到,咁黑會唔會睇唔到呢??
睇無線新聞話城巴澄清返閉路電視冇錄影功能
Ken969B 發表於 2011-9-13 21:53 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb94A 於 2011-9-13 21:38 發表
睇無線新聞話城巴澄清返閉路電視冇錄影功能

咁就死得啦,得個 "擺" 字,
不過小弟個人認為HE8161應該唔會再整,始終都成15,6年車,就算執都要起碼1年,
再加上,個上層都成個燒晒,如果係我,我寧願退左去
kei_hk 發表於 2011-9-13 22:29 | 顯示全部樓層
原帖由 Mos_Lok 於 2011-9-13 04:40 PM 發表
不過有個地方唔明
點解燒豬可以波及到一坑之隔既3AV....就算之後3AV起火都唔會燒到同坑另一部豬咁嚴重

出事一部﹐即最先起火的一部唔講。

則邊部3AV﹐應該是風向及出事的一部車有火屎彈到過去﹐當有番一定的熱力及出事的車的大火有風吹﹐便可影響到部3AV。

由於火是向上燒的﹐所以部3AV會先係上層起火﹐再慢慢燒番落下層。

當部3AV上層燒著﹐熱力令最後一部車開始受波及﹐先是車身油漆受損﹐玻璃受熱爆裂。同3AV一樣﹐又係火是向上燒﹐所以又係上層先爆玻璃。
在此事﹐消防員已經到場工作﹐所以最後一部車會先有水源降溫及部3AV自有水救火。而重傷的一部﹐正常係有資源下會一同去救火(有沒有足夠的水源及救火喉/人力)。
但如果夠資源的﹐消防員是會自控制火場﹐以免火勢再漫延而失去/難以控制。即是先救最尾的一部車﹐再救部3AV﹐最後去救出事的一部車。

而我估計﹐消防員到場的時間﹐重傷的一部即時救同最後才救﹐分別都不大。而最尾的一部﹐應該係無直接受火燒 (即未起火的)﹐只是接近起火的階段﹐再遲少少有水去降溫便真係出事。

而我推測﹐部3AV 都應該唔會再維修﹐單是要執過晒成部車的電線及預備全新的車身﹐都要花成年事間﹐而部車的車齡會令到維修不符合經濟效益。

dippy 發表於 2011-9-13 22:31 | 顯示全部樓層
原帖由 Ken969B 於 2011-9-13 21:53 發表

咁就死得啦,得個 "擺" 字,
不過小弟個人認為HE8161應該唔會再整,始終都成15,6年車,就算執都要起碼1年,
再加上,個上層都成個燒晒,如果係我,我寧願退左去 ...

本身個設計都係比站長睇其他站頭既實時情況姐
山頂總站都有舊, 寫明無錄影功能
JT4686 發表於 2011-9-13 22:42 | 顯示全部樓層

回復 41# 的帖子

話說某網仲有有關cap圖

疑似名字被公開cap圖

(source:HKGolden)
lpc 發表於 2011-9-13 22:50 | 顯示全部樓層
原帖由 JT4686 於 2011-9-13 22:42 發表
話說某網仲有有關cap圖
圖略...

d圖有比較粗俗既字同諧音wor
貼黎italk呢度係咪遮一遮佢好d呢?

Ken969B 發表於 2011-9-13 23:12 | 顯示全部樓層
睇黎佢地都有排煩,仲好似講到冇乜野咁!! >.<
願主祝福佢地!!
KG1428 發表於 2011-9-13 23:41 | 顯示全部樓層

只一張圖,仲要同班人所為
拍到起火一刻!