hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 到底當年中巴翻新紅番頭符合經濟效益嗎? ...
開啟左側

[服務調整] 到底當年中巴翻新紅番頭符合經濟效益嗎?

HB00610 發表於 2011-9-17 23:30 | 顯示全部樓層

原帖由 krausssammy 於 2011-9-17 15:06 發表

樓主, 你幾多歲我唔清楚.

有幾點我想講.

1) 當年的原求唔同, 香港當年尚未叫做小康, 有車坐已經係好好. 唔似家陣有車來, 好多人又彈唔係直梯, 唔係低地台唔上.

2) "載客量低(不到100人)、極速低、規格落後(半駕 ...

中巴決心要淘汰載客量不到100人的車, 係1993年無左26條線之後的事。

當年一齊大量退的, 除左LX仲有XF
s3n370 發表於 2011-9-18 00:34 | 顯示全部樓層
原帖由 ShingfungDA93+8 於 2011-9-17 12:48 發表

但問題是若多花點錢可以換來一批使用範圍相若,但載客量更高、規格較先進
和使用年限更長的巴士,何樂而不為呢?紅番頭載客量只有不夠100人,而且極速低,對稍為繁忙的線真的起不了很大作用
,日常營運效益也不會高。

其實咁改車法,仲有一個重要考慮:風險問題。

我們處於三十幾年後的今日,當然知道勝利二型,M仔等有幾可靠好用,使用年限有幾長。
今日的巴士供應商又累積多年經驗,新車自然好少可水土不服。

但睇番轉頭,但那個年代先進的新車,有部份係唔0岩駛(如Fleetine)甚至英年早逝(Seddon Pennine, Alisa Volvo等)。
一個唔好彩買到款問題車,隨時擺廠多過幫公司賺錢。
既然舊車沒使用年限,可靠得黎又好使好用,將之重裝車身續命既經濟,又無需冒太大風險,就有“新”車用。
對當年車源緊張的巴士公司黎講,係合情理的決定。

P.S.: 當年中巴的AV,好多都葬身火海英年早逝,但為何相近規格的AL則可相安無事?
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
HB00610 發表於 2011-9-18 00:47 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 2011-9-18 00:34 發表

其實咁改車法,仲有一個重要考慮:風險問題。

我們處於三十幾年後的今日,當然知道勝利二型,M仔等有幾可靠好用,使用年限有幾長。
今日的巴士供應商又累積多年經驗,新車自然好少可水土不服。

但睇番轉頭,但那個年代先進的新 ...

其實AL一樣係因為零件問題擺多過行
MS, 無燒的AV1/2, BR, SD/DD都係因為零件問題而早死

中巴咁多車, 係得寶同埋紅番係有車實際上玩得到25年以上。

早期用Metset身的寶有d在90年代頭就退役, 計番都係得16-17年(唔計燒寶), 雖然比九巴的略為長命, 但係比起紅番(指的係亞拉伯五型)隨便一架都玩到20年以上就明顯有分別。

如果中巴無結束專利, 雞鴨ML玩唔玩得咁耐, 我唔評論, 因為呢個問題, 係無答案的
DGCNYO 發表於 2011-9-18 02:15 | 顯示全部樓層

原帖由 HB00610 於 2011-9-18 00:47 發表

其實AL一樣係因為零件問題擺多過行
MS, 無燒的AV1/2, BR, SD/DD都係因為零件問題而早死

中巴咁多車, 係得寶同埋紅番係有車實際上玩得到25年以上。

早期用Metset身的寶有d在90年代頭就退役, 計番都係得16-17年(唔 ...

AL識行都無用,大FR推中軸尾會轉,好日都牙煙,落雨你俾錢都唔夠膽開....當年部車車尾幾多戰績

而低地台車的確唔夠硬正,最硬正如MCW跟龍的陣式底盤先玩得耐(耐歸耐,MCW一樣有裂機器前的陣要封陣)....而珍寶的吉偈加上風油太又好洗好用又通爽的車箱應記一功,不過,寶都成日有裂陣呀,機械成個掉落黎的問題....

我唔覺得中巴真的會覺得車問題多唔多就留,反而是好唔好用的問題,如DD SD真心講,好睇唔好用.....

而LX在雞雞鴨鴨前,爬巴性能的確一流,就算雞鴨殺到一樣未算落後,而且頭誇短過雞鴨,行起黎無咁易跪頭....

極速50多D夠用啦而有說法中記買車都係買靚仔版而九記買cheap版這一說,雖然無從查證

不過我覺得中巴買車最少雞都加裝防傾桿,這種心思又是一個經驗問題...其實當年中還是九都中過唔少招.....咁樣用車實屬無他之法.....由其中巴的地區唔少難聽D講同爛路無分別.....買車更吃力
HB00610 發表於 2011-9-18 02:55 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2011-9-18 02:15 發表

AL識行都無用,大FR推中軸尾會轉,好日都牙煙,落雨你俾錢都唔夠膽開....當年部車車尾幾多戰績

而低地台車的確唔夠硬正,最硬正如MCW跟龍的陣式底盤先玩得耐(耐歸耐,MCW一樣有裂機器前的陣要封陣)....而珍寶的吉偈加上風 ...

其實少數民族唔玩得耐, 最主要係零件問題…
小多最死係套尾牙(定尾軸)得佢一個用。

問題多, 其實珍寶一樣問題唔少, 頂閘裂陣, 軑重, 易水滾斷軸, 上唔到大斜…
但買幾百架無可能一次過退, 邊用邊磨合邊學住搞囉, 長寶到晚期都好使好用。

就算係雞寶, 中巴明顯買得比九記的靚的

例如後期的中記寶有風油軑(無記錯的話, 有D係後加有D係新), 九記的一手寶就由落地到死都無裝(DMS就一開始就裝)
雞車方面, 中記雞有防滾桿; 九記無, 結果九巴反成半打雞但中巴只係反左一架…

dennisung 發表於 2011-9-18 07:56 | 顯示全部樓層
各位網友
可否解釋紅番頭的「over-design」
如何令他可以行走港島廿幾三十年??
2296 發表於 2011-9-18 11:48 | 顯示全部樓層

小弟有印象坐紅番頭! 但係唔夠25歲
當年47,77坐過唔少次~

90年代中之後換晒LV, 簡直煥然一"新"

原帖由 krausssammy 於 2011-9-17 15:06 發表

樓主, 你幾多歲我唔清楚.

有幾點我想講.

1) 當年的原求唔同, 香港當年尚未叫做小康, 有車坐已經係好好. 唔似家陣有車來, 好多人又彈唔係直梯, 唔係低地台唔上.

2) "載客量低(不到100人)、極速低、規格落後(半駕 ...
YV3S4P924AA139653
kmb113 發表於 2011-9-18 13:57 | 顯示全部樓層
原帖由 dennisung 於 2011-9-18 07:56 發表
各位網友
可否解釋紅番頭的「over-design」
如何令他可以行走港島廿幾三十年??

其實唔係佢O 唔OVER DESIGN 既問題
係中記當年用CASH 買車,D車翻到來都盡量有咁耐就行咁耐
當然後勤既維修部要記一功啦,佢地成間公司都好錫住D車。
仲有就係中巴一直都盡量將全支車隊統一用同一/相近規格既配置
零件可以共用,維修成本低兼KEEP住有件做維修。
既然有充足零件去整到架車成日都保持係一個好FIT既狀態,咁仲點解要買新車呢?
而且當年係無空調巴士依個概念,既然新車都無冷氣,而舊車又行得走行(分分鍾行得爽過新車)就變成一部巴士可以行成二、三十年先退役。
Spacor2~飛躍人生-非凡感受~
marco31 發表於 2011-9-18 16:45 | 顯示全部樓層

P.S.: 真係坐過 LX 又有印象的版友,估計最細都 25歲... XD

Sorry, 22 only
LW1 發表於 2011-9-18 18:15 | 顯示全部樓層

以車論車,GUY Arab V(LX)的確是一款絕對可靠的汽車,上高落低完全冇問題,翻裝車身之後再改大尾牙,
三波起步都可以,上柴斜上炮台山道上石排灣道卓卓有餘,冇錯跑高速可能不及後期新車,不過每樣嘢都是
有辣有唔辣,LX主要用於港島半山上大斜路線的確是上佳車種,記得有人同我提過吉拿車頭癈,冇力,這個
絕不成立,吉拿車頭以扭力充沛而聞名,加上慣用的SCG半自動波,操控都能得也應手,可能有人會話LX車
chok,不過這都是當年司機駕駛方式問題,我搭過完全唔會chok的LX,只是避震較硬較為Dun,而軚方面記
得LX290打後是裝有氣動輔助,回軚時有時時時…風聲,可以減低司機駕駛時難受的感覺,若果要我論LX,
可以一句話,好車,是一份好好的回憶!
當年兩條車坑兩條線,85行LX,82行一部我都唔記得咩車,我二話不說揀搭LX,我諗好多有一定資歷的都會咁揀.....
我搭過的GUY 巴士,包括LX,LW,LS,S,M,單層36呎長龍,GUY Arab UF(大雞),25呎長單層Arab V